Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wels, město atraktivní pro turisty

Wels je se svými přibližně 60 tisíci obyvateli třetím největším městem Horního Rakouska. Rozkládá se na řece Traun v nadmořské výšce 317 metrů, asi 25 kilometrů od Lince. Město je velmi atraktivní pro turisty, najdou zde památky na doby dávno i nedávno minulé.

Nejstaršími obyvateli oblasti byli Ilyrové a Keltové, které následně vystřídali Římané. Ti zde za vlády císaře Hadriána po roce 117 našeho letopočtu založili opevněnou osadu Ovilava. S příchodem 7. století ovládli území a město Bavoři. Roku 776 se město poprvé objevilo pod názvem „castrum uueles“. Městská práva získal Wels v roce 1222, udělil mu je babenberský vévoda Leopold I. Tehdy také vzniklo městské jádro s hradbami, které se částečně dochovaly dodnes. Během protireformace opustila město řada zámožných měšťanů. Celé 18. století se pak neslo ve znamení barokní přestavby centra města.

Středem Welsu se táhne dlouhé zachovalé náměstí, jehož konec uzavírá brána s věží Ledererturm z roku 1376. Tato věž je jediná ze čtyř původních věží patřících ke středověkým hradbám, kterou se podařilo dochovat do dnešních dní. Podél náměstí stojí řada nádherně upravených budov jako například lékárna U jednorožce nebo barokní radnice z roku 1739. Za zhlédnutí rovněž stojí honosný dům Kremsmünsterer Hof s rokokovou fasádou a arkádovým nádvořím. Po celá staletí patřil klášteru v Kremsmünsteru.

O kousek dále můžete vidět vodní věž Wasserturm z roku 1577, která v minulosti sloužila k napájení kašen a městských domů. Krásný je také renesanční dům Haus der Salome vyzdobený krásnou fasádou s obrazy a erby ze 17. století. Patřil celoživotní přítelkyni salcburského knížete - arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau, Salome Altové. Bývalý minoritní kostel z roku 1300 patří k nejstarším v Rakousku. Farní kostel sv. Jana má původní románský portál a v chóru jsou vidět vitráže ze 14. století.

Východně od centra Welsu se nachází císařský hrad, kde na počátku 16. století zemřel císař Maxmilián I. Hrad má bohatou historii, byl přestavěn na zámek a dnes slouží jako muzejní a kulturní centrum. Součástí Městského a hradního muzea je dokonce umrlčí pokoj Maxmiliána, který byl zachován ve své původní podobě.

- jap -

Další články z Rakouska:
Vysoké Taury - nejvyšší pohoří Rakouska
Nassfeld - středisko, kde skoro stále svítí slunce
Innsbruck kulturní i sportovní
Alpy - mizející ledovce

Článek byl zobrazen 6 482 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA