Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nassfeld - středisko, kde skoro stále svítí slunce

Na samé rakousko-italské hranici u městečka Hermagor leží skiareál Nassfeld, který zatím nepatří mezi notoricky známé, o to víc ale překvapí rozlehlostí i kvalitou služeb. Nassfeld je největším vysokohorským střediskem Korutan.

Po nedávných investicích do vybavení bývá Nassfeld dokonce označován i jako  nejmodernější v celém Rakousku. Kromě upravených sjezdovek je rájem pro freeride, sjet mimo trať lze téměř kdekoliv. Na top žebříček zimních středisek se v posledních letech propracoval mimo jiné díky nové kabinové lanovce Millenium Expres, která je nejdelší v Alpách. Výchozí stanice je vedle velkokapacitního parkoviště v údolním městečku Tröpolach. Za pouhých 17 minut lanovka překoná enormní převýšení 1,3 kilometru a vyveze vás na téměř osm kilometru vzdálený hlavní hřeben střediska. Tam už můžete dle libosti vybírat z velkého množství sjezdovek a libovolně po nich migrovat ve třech údolích. Tratí je tolik, že rozhodně nestihnete vyzkoušet všechny během jediného dne.

Počasí - slunečno dvě stě dní v roce
Turisticky atraktivních „nej“ má Nassfeld více. Bývá například označován jako jedno z nejslunnějších středisek. Propagační materiály slibují stále modrou oblohu, průměrně 196 slunečných dní v roce. Lákavá pověst skutečně neklame - když už se objeví mrak, tak v bezpečné vzdálenosti v dálce na obzoru. Jinak jsou sjezdovky zalité sluncem od rána do pozdního odpoledne. Nejlepší je lyžování mezi 10. a 13. hodinou, kdy ze stínu stromů vystoupí i nejskrytější zákoutí svahů a sjezdovky přitom ještě nejsou „rozježděné“.

Noční lyžování, ale i sáňkování
Největší (dvoutřetinové) zastoupení mají v Nassfeldu červené, středně obtížné sjezdovky s převýšením 400 až 600 metrů. Ty stěžejní nabízejí více variant vedení trati podle náročnosti, takže si tu „svou“ ideální cestu najdou náročnější lyžaři i rodiče s menšími dětmi. Nejdelší nassfeldská sjezdovka Carnia měří 7,6 kilometrů a je to zážitek jet takovou dlouhou dobu ze samého vršku až do údolí. Závěrečná třetina je večer plně nasvícená, čímž se sjezdovka zařadila mezi nejdelší uměle osvětlené v Evropě. Kromě lyžování sem můžete večer vyrazit také na uměle osvětlenou sáňkařskou dráhu.

Zkrátka nepřijdou ani běžkaři, pro které je zde přes 300 kilometrů upravovaných tras, z toho 18 kilometrů s vyrolbovanou dvojstopou se nachází v nadmořské výšce 1 000 až 1 500 metrů nad mořem. Můžete také s běžkami přejet z rakouské strany do Itálie a tam se napojit na běžkařský okruh okolo Lago Pramollo, dlouhý 7 kilometrů. Nejznámější a zároveň nejnavštěvovanější je údolní trasa kolem jezera Weissensee.

Zajezděte si také mimo sjezdovky
Lahůdkou Nassfeldu je nebývale velký prostor pro freeride. Nepochybně tady zaplesá srdce všech snowboardistů a lyžařů, kteří před upravenou sjezdovkou dávají přednost náročnějšímu a dobrodružnějšímu pohybu ve volném terénu. Odbočit z trati na otevřené pláně, mezi stromy nebo prudké, skoro kolmé svahy orámované skalními výběžky můžete takřka kdekoliv, nečekají vás žádná omezení. Člověk při pohledu ze sedačkové lanovky často až žasne, do jak strmých úseků se vydají zkušení odvážlivci. Na svahu pod stanicí lanovky Madritsche najdete asi dvě stě metrů dlouhý svah, kde si můžete kvalitně zajezdit na „boulích“. Samozřejmým bonusem pro snowboardisty jsou Funpark a U-rampa.

Po celém středisku jsou rozesety bary a hospůdky s venkovním posezením, které stíhají bez front obsloužit i enormní množství lyžařů. Výrazně zde pocítíte, že Itálie je za rohem: kromě klasických rakouských pochoutek typu párek ve slanině a knedlík s povidly narazíte i na italskou pizzu a těstoviny. Než si vypijete kávu a nachytáte trochu bronzu, kochajíc se z pohodlí venkovního lehátka impozantním výhledem na alpské štíty, můžete si v hospůdce u cílové stanice lanovky Milenium Expres nechat seřídit lyže ve skiservisu. Základní servis vyjde na 5 euro.

A pokud nebudete mít dost sportování ani odpoledne a navečer, navštivte jezero Weissensee. V zimě se promění v největší přírodní ledovou plochu v Evropě. Bruslařům nabízí více než 6,5 kilometrů čtverečních plochy, využívá se také k lednímu hokeji nebo lednímu golfu. O něco blíže je i jezero Pressggersee, kde se rovněž bruslí.

Jak se sem dostat
Od Vídně uháníte většinu trasy po dálnici, sjedete z ní až u italské hranice za Villachem ve směru na Hermagor. Z Prahy je to 623 kilometrů, z Brna 544 kilometrů. Volným tempem s přestávkami na kávu a oběd lze cestu urazit za 6 až 7 hodin.

Sjezdovky a vleky
V nadmořské výšce 600 až 2 000 metrů je k dispozici 30 vleků s kapacitou 39 tisíc osob za hodinu – pět kabinových, čtyři šestisedačkové, čtyři čtyřsedačkové a 17 kratších typu poma a kotva. Frontu zde skutečně zažijete jen výjimečně, zpravidla jen o víkendech. A i tak se nezdržíte déle jak pět minut. Ze 110 kilometrů vzorně upravených sjezdovek tvoří lehké 30 km, středně těžké 70 km a těžké 11 km. Na tématických webech mívá Nassfeld kromě vynikajících recenzí lyžařů také zpravidla maximální možné hodnocení pro snowboard.

Skipasy
Skipasy jsou nejméně dvoudenní, v hlavní sezóně stojí 74 euro, děti od 6 do 14 let platí 38 euro a junioři od 15 do 18 let a senioři nad 65 let 60 euro. Maximální sedmidenní skipas vyjde na 208 euro (junioři a senioři 167 a děti 105 euro). Při zakoupení skipasu předem přes cestovní kanceláře získáte slevu 5%.

Ubytování
Ceny ubytování v údolí jsou tradičně nižší, za apartmán pro čtyři osoby na noc dáte kolem 2 000 až 2 500 korun, za totéž ubytování na svahu kolem 4 000. Penziony a hotýlky mají s tradiční rakouskou precizností čisté a výborně udržované pokoje. Za hotel v hlavní sezóně zaplatíte od 2 000 korun na osobu a den. Vyšší cenu kompenzuje fakt, že je v ceně standardně polopenze a v každém větším hotelu je zdarma k dispozici wellnes s bazénem nebo alespoň whirlpoolem, saunou, solnou jeskyní či fitness, samozřejmostí jsou dětské hrací koutky. Při ubytování v apartmánu počítejte s tím, že se zvlášť platí závěrečný úklid a spotřeba energie. Na tyto poplatky se tedy raději informujte předem.

On-line ubytování v Nassfeldu

Jídlo a pití
V hospůdkách u sjezdovek počítejte s obvykle vyššími vysokohorskými cenami. Káva, Cola nebo ledový čaj stojí kolem 2,5 euro, pivo zhruba o euro víc. Oběd můžete pořídit přibližně od 3,5 euro – tolik stojí třeba dostatečně sytá, hustá gulášová polévka. Miska salátu ze salátového baru vyjde na 4,5 euro a známá rakouská pochoutka – kynutá knedle plněná povidly, sypaná mákem a přelitá vanilkovou omáčkou na 6 euro.

Informace
Webové stránky www.nassfeld.cz jsou kompletně v češtině, nabízejí i mapu cesty, zajištění ubytování, pozvánky na zajímavé doprovodné akce nebo možnost online pojištění.

Další atrakce
Navštivte Aquaarenu Kotschach-Mauthen. Nabízí 25metrový bazén pro kondiční plavání, třímetrové skokanské prkno, dětský bazén, bazének pro nejmenší se skluzavkou, 45 metrů dlouhý tobogán a také welness se saunou, párou, tepidáriem, soláriem a whirlpoolem.

Co v průvodcích o Nassfeldu není...

- nejkrásnější výhled téměř na celé lyžařské středisko nabízí hřeben FIS - sjezdovky a za krásného počasí můžete vidět až k moři? Kam až oko dohlédne uvidíte hřebeny hor, pocukrované sněhem. To je přesně to místo na světě, kde ve srovnání s velikostí hor zjistíte, jak jsou vaše problémy vlastně malé.

- nejlepší lyžování je ráno na „italské straně“, kde hezky svítí sluníčko. Oběd na terase dřevěné chaty Garnitzenalm bude luxusním zážitkem, pokud se vám podaří získat místo v závětří v zeleném pruhovaném lehátku. Krátce po 13.hodině sluníčko zapadne za blízký les a to je čas skočit do lyží a uhánět na opačnou stranu střediska, do druhého údolí, pod vrchol Troghöhe. Tady bude sníh ještě krásně pevný, protože byl dosud ve stínu.

- nejlepší gulášovou polévku dostanete v restauraci Alpenrose u 6-ti sedačkové lanovky na Madritsch, hned vedle skleněné kopule baru Kanonenrohre. Můžete si tady sami nabrat kolik se vejde do misky. Polévka je plná kousků masa a brambor, lehce pikantní a horká akorát.

- na pravou výbornou italskou kávu nemusíte jezdit daleko. Stačí překročit, dnes už jen pomyslnou, hranici s Itálií, která probíhá střediskem a zajít do baru Kabrio nebo Gallo. Kromě vynikajícího pressa získáte ještě jeden bonus – nezaplatíte 2,8 € jako u sousedů, ale pouze 1,6 €.

- bezkonkurenčně nejlepší Jagatee, bez kterého si žádný lyžař neumí představit zimu v rakouských Alpách, dělají v baru u Schneemanna na Tröglplatz. Věřte, že náš tým tento horký nápoj testoval už bezpočtu rakouských středisek, ale od Schneemanna je pořád jedničkou!

- největším lákadlem je dřevěná hospůdka u sedačkové lanovky Schlanitzeralm. Na venkovní posezení to není, protože sluníčko tady svítí asi jen hodinu kolem poledne,  hned potom se  dřevěnice schová do stínu majestátných vrcholů. Přesto je tato hospůdka cílem mnoha lyžařů. To tajemství, které je sem přitahuje, se jmenuje grilované koleno. Každý čtvrtek si jej můžete (objednávka nutná den předem) dopřát s čerstvým křenem a chlebem. Někteří  fajnšmekři si nenechají ujít ani pečená žebra v úterý. K tomu vychlazené plzeňské pivo a jako aperitiv pálenku s hruškou Willi Schnaps. Řekněte – není ten život krásný?

- když už den končí a sluníčko zapadá za 2280m vysoký štít Trogkofel, jediná sjezdovka, která zůstává zalitá sluncem až do setmění je FIS sjezdovka. Pohled na tuto nádhernou scenerii horského štítu v pozdně odpoledním slunci vám nadlouho zůstane v paměti.

- nejlepší je spojení lyžování a relaxace, kdy se v sauně nebo v bazénu zregenerují svaly i mysl. Kdo by si chtěl dopřát lyžování s něčím netradičním a trochou luxusu, může si vyzkoušet zdejší hotel přímo u sjezdovky, kde mají venkovní bazén Atlantis s mořskou vodou (32st.C.).

- PR článek -

CK PK spol.s.r.o.
Divadelní 1333 (dům Vesna)
760 01  Zlín

Tel.: 577 012 696,
603 555 590, 603 266 463
ckpk@volny.cz
www.ckpk.cz

Článek byl zobrazen 8 566 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA