Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Pölten – v zajetí vody

St. Pölten je hlavním městem a administrativním centrem největší rakouské spolkové země Dolní Rakousko. Město má nejen bohatou historii, ale okouzlí vás nádhernými barokními domy, romantickou secesí i neobvyklými stavbami moderní architektury.

Ani ne padesátitisícový St. Pölten se rozkládá na březích řeky Traisen, na rozsáhlé rovině mezi Dunajem a alpským předhůřím, asi 60 km západně od Vídně, se kterou jej spojuje dálnice A1. K tomuto městu se váže velmi dlouhá historie, již v Římských dobách, tedy někdy ve 4. století před Kristem, se zde rozkládala osada Aelium Cetuim, která se však po odchodu Římanů rozpadla. Další zmínka o osadě pochází z roku 799. Městská práva St. Pölten získal roku 1159, což z něj vlastně dělá nejstarší město v Rakousku. Není se tak čemu divit, že při procházce městem narazíte na řadu významných historických budov.


Autor: Stephan  Mosel

St. Pölten se v průběhu doby stal zemským knížecím městem a od roku 1986 je zemským hlavním městem. Svůj současný název město získalo od kláštera sv. Hippolyta (německy St. Pölten), který byl založen v karolínské době, jako nejstarší v zemi. Největší rozkvět město zaznamenalo v období baroka, kdy zde působili mnozí významní umělci, jako byl například architekt Paul Troger či malíři Jakob Prandtauer a Bartolomeo Altomonte.

Centrum města tvoří podlouhlé radniční náměstí Rathausplatz, na jehož jižní straně stojí radnice, která je již po 500 let symbolem města. Původně šlo o renesanční budovu, která však byla později barokně upravena. Zdobí ji osmiboká věž z roku 1591 a v západní části radnice jsou k vidění zrestaurované fresky z 16. století. Při opravách budovy byly nalezeny mnohé cenné předměty, jako například antická tavící pec na měď.

Celé náměstí je lemováno krásně upravenými barokními měšťanskými domy, které mají svoji vlastní zajímavou historii. Na náměstí se nachází i Městské divadlo, před jehož vchodem si můžeme všimnout otisků nohou a rukou patřících slavnému tanečníku Vladimíru Malakovovi. Na severní straně Rathausplatzu byl v roce 1779 postaven rokokový františkánský klášter a kostel. Původně neměl věž, ta k němu byla dostavěna až na konci 19. století. Interiéry kláštera ukrývají oltář s obrazy od barokního malíře Martina Johanna Schmidta, který se však proslavil spíše pod jménem „Kremžský Schmidt“. Uprostřed náměstí můžete obdivovat nádherně zdobený sloup Nejsvětější Trojice z let 1767 – 1782.


Autor: Artep

Pokud se vydáte po ulici Prandtauer Strasse, dojdete k bývalému karmelitánskému klášteru a kostelu s barokní fasádou, která je dílem sochaře Jakoba Prandtauera. Dalším významným náměstím v St. Pöltenu je Domplatz, kterému dominuje katedrála Domkirche Mariä Himmelfahrt se 77 metry vysokou věží. Tato původně románská bazilika byla Jakobem Prandtauerem barokně přestavěna. O výzdobu jejího interiéru se postarala řada významných barokních umělců, jako byl Altomonte, Pock, Gran či Gedon a mnoho dalších. V jihovýchodní apsidě stojí zajímavá Růžencová kaple ze 13. století. Od roku 1876 se na náměstí Domplatz pravidelně každý čtvrtek a sobotu konají trhy. Směrem na sever od náměstí se v dávných dobách rozkládalo právě jádro římské osady Aelium Cetium.

Třetím náměstím v St. Pölten je Riemerplatz, kde stojí převážně historické domy a paláce s nádhernými fasádami a vnitřními dvory. Toto náměstí bylo vybudováno na konci 11. století jako centrum biskupského městského osídlení. Uprostřed náměstí stojí plastika moderního nizozemského umělce Heina Madera. Místní lidé ji začali domácky říkat „pozorně naslouchající ucho starosty“.

K nejkrásnějším barokním památkám města i celé země patří budova bývalého Ústavu anglických slečen, který byl založen roku 1706. V roce 1782 v něm pobýval dokonce i tehdejší papež Pius VI. a místní školu navštěvovala Paula von Predarović – autorka textu rakouské hymny. K ústavu patří také kostel, který je vyzdoben překrásnými freskami od Trogera a Altomonteho. Pozoruhodnou památkou je rovněž secesní synagoga Dr. K. Renner Promenade, která byla za války zničena, ale v 80. letech pak naštěstí podle originálu věrně zrekonstruována.

Jednou z hlavních ulic protínajících město je Vídeňská ulice, na níž najdete například bývalou měšťanskou nemocnici nebo nejstarší městskou lékárnu U Zlatého lva. Na náměstí Franz - Schubert Platz stojí za návštěvu Dolnorakouské zemské muzeum. Tam si můžete prohlédnout rozsáhlé expozice o historii, umění a přírodě v regionu. Hlavní roli zde hraje voda, ať už jde o vodu stékající z alpských ledovců nebo o vodu řeky Dunaj. Proto v muzeu najdete velká akvária, která simulují životní podmínky mnoha živočichů a rostlin, uvidíte umělý koloběh vody a v muzejních zahradách si prohlédnete exotické rostliny. Děti jistě nejvíce zaujmou terária s chráněnými hady a ještěry.

St. Pölten však není jen historickým městem plným památek, ale také důležitým průmyslovým centrem a sídlem mnoha středních škol. V roce 1996 zde byla dokončena výstavba moderní zemské vládní čtvrti, jejíž součástí je i Zemský archiv a knihovna, televizní a rozhlasové studio, budova divadla a koncertní sál. Vše je postaveno v zajímavé moderní architektuře a navíc také ve velmi ekologickém duchu. Ve městě je sídlo Institutu na podporu hospodářství (WIFI) a Dolnorakouské obchodní komory. Město St. Pölten obdrželo několik významných ocenění, v roce 1995 Evropský diplom Rady Evropy, v roce 1996 Čestnou vlajku Rady Evropy, roku 1999 Čestnou plaketu Rady Evropy a v roce 2001 také Evropskou cenu Rady Evropy.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Perg
Judenburg
Gmünd
Mauthausen
Dornbirn
Gmunden

Článek byl zobrazen 16 232 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA