Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gmunden - historické a lázeňské městečko

Historické a lázeňské městečko Gmunden se rozkládá v oblasti Horního Rakouska, na úpatí hory Traunstein vysoké 1691 metrů nad mořem. Bylo vystavěno na severním břehu jezera Traunsee, jež napájí řeka Traun, a které patří k největším v oblasti Solné komory. Jezero dosahuje délky 12 km, šířky až 3 km a hloubky úctyhodných 191 metrů.

První zmínka o Gmundu pochází již z roku 909, městská práva obdržel v roce 1278. Dnes má krásné středověké centrum a je vstupní bránou do oblasti Solné komory. V dávné době sloužilo jako překladiště soli z dolů v Hallstattu a po staletí vzkvétalo hlavně díky obchodu s tímto nerostem. Na břehu řeky Traun dodnes stojí budova postavená ještě Habsburky, jež sloužila jako celní úřad a kde se vybíralo clo za vyváženou sůl. Až do poloviny 19. století tak bylo město obchodním centrem oblasti. Kromě solných pramenů se Gmunden proslavil také výrobou unikátní keramiky.


Autor: Michael Dawes

O dřívějším bohatství města svědčí řada historických památek pocházejících až z období středověku. Za časů monarchie patřil Gmunden k oblíbeným letním letoviskům, o čemž ještě dnes svědčí mnohé honosné vily. Při procházce městem se budete moci kochat malebnými náměstíčky, architektonicky zajímavými a většinou památkově chráněnými měšťanskými domy, úzkými uličkami a romantickými nádvořími.

V centru Gmundenu se rozprostírá náměstí Rathausplatz, kterému dominuje radnice podobná zámečku z 16. století, vybavená nádhernou keramickou zvonkohrou. Jestliže vás zajímá historie města s expozicí o výrobě keramiky, potom určitě nevynechejte muzeum sídlící v bývalém komorním úřadu Kammerhof. Na náměstí Kirchplatz si můžete prohlédnout původně gotický farní kostel zasvěcený Panně Marii, který byl však v 18. století barokně přestavěn. V jeho interiéru najdete nádherný vyřezávaný hlavní oltář s keramickou madonou z roku 1678, který je dílem Thomase Schwanthalera.

Pokud dojdete až k nábřeží jezera Traunsee, otevře se před vámi krásný park Toscana, v němž je ukrytý zámek Ort. Zámek je zajímavý především tím, že je rozdělen na dvě části – pevninskou Landschloss Ort a ostrovní Seeschloss Ort. Zámek ze 17. století se dnes nachází na místě, kde ještě mnohem dříve stávala stará pevnost.

Když se od parku Toscana vydáte směrem na jih, narazíte na pláž, která je hojně vyhledávána především milovníky windsurfingu nebo jízdy na vodních lyžích. Nedaleko mostu Traunbrücke můžete navštívit zajímavé Muzeum sanitární keramiky, která nabízí přehlídku toaletních souprav nebo nočníků místní výroby.

Kdo má zájem, může se vydat buď pěšky, nebo lanovkou na kopec Grünberg vysoký 984 metrů nad mořem. Z něj pak vede značená stezka na 1691 metrů vysoký Traunstein. Výstup na něj zabere zhruba tři hodiny. Na samotném vrcholu se pak před vámi otevře dech beroucí panorama na okolní pohoří a celé město. V létě zde panuje doslova středomořská atmosféra, lidé si zde užívají nákupů, romantických procházek a relaxace v lázeňských zařízeních. V zimním období se o zábavu postarají pro změnu sjezdovky ve 20 km vzdáleném a kvalitně vybaveném areálu Feuerkogel.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Kufstein
Friesach
Zwettl
Bregenz
Klagenfurt – jezerní kráska

Článek byl zobrazen 15 836 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA