Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gmünd, město s bohatou minulostí

Na česko-rakouských hranicích se nachází městečko Gmünd, které tvořilo v minulosti jakési souměstí s Českými Velenicemi. Dnes je významným příhraničním městem s bohatou minulostí i zajímavými architektonickými památkami.

Až do roku 1919 se městský útvar, který České Velenice společně se městem Gmünd tvořily, nazýval „Cmunt“. Na základě smlouvy ze Sait Germain 10. září 1919 bylo město jako jediné rozděleno, jelikož došlo k vytyčení hranic nově vzniklého Československa. Větší část původního města dostalo Rakousko, severní část, rozkládající se za řekou Lužnicí, pak dostalo Československo. Český Cmunt se 1. prosince 1922, podle výnosu ministerstva vnitra stal městem, které dostalo název České Velenice.


Autor: Till  Westermayer

Tato města byla důležitým železničním uzlem a místy prosperujících železničních dílen, které dávaly práci více než tisícovce lidí. V říjnu roku 1938 byly znovu České Velenice připojeny k Německé říši, městu Gmünd a byly přejmenovány na Gmünd – Bahnhof, později Gmünd III. Během 2. světové války byl nedaleko zřízen koncentrační tábor, kam byli deportováni hlavně maďarští Židé. Jelikož bylo město významným železničním uzlem, kterým proudily směrem na východ německé zbraně, postihl jej krutý osud. Na žádost Rudé armády bylo město roku 1945 bombardováno americkým letectvem. Na třicet bombardérů seslalo na nádraží, železniční dílny a okolí tisíce leteckých bomb. Během útoku zahynulo kolem 1 300 lidí.

Po skončení 2. světové války došlo k obnovení Českých Velenic, jejich navrácení Československu a nádraží i železniční dílny byly znovu vybudovány. Takový ruch, jako zde panoval před válkou, už však nebyl obnoven - mezi Rakouskem a Československem byla zřízena tzv. „železná opona“. Až do roku 1989 město ovládla Pohraniční stráž, která pečlivě kontrolovala každého příchozího.

Dnes je již rakouský Gmünd příjemným městečkem s více jak 5 tisíci obyvateli, které se pyšní hezkým centrem s několika památkami. Středem Gmündu je podlouhlé náměstí Stadtplatz, jemuž dominuje budova staré radnice. V ní dnes najdete nejen výbornou cukrárnu, ale především Gmünder Stadtmuseum zaměřené na historii města a celého regionu. V těsném sousedství radnice najdete dva renesanční měšťanské domy vyzdobené sgrafity.

Na místě původního gotického vodního hradu dnes stojí zámek, který byl z hradu v 16. století přebudován. Vnější opevnění ve formě vodních příkopů bylo v průběhu věků zničeno. První zmínka o hradu pochází z roku 1217 a k roku 1278 je již uveden v listinách jako součást města Gmünd. Prvním vlastníkem byl Hadmar II. z rodu Kuenringů, později Jindřich III. až byl nakonec hrad předán panu Vokovi z Rožmberka. V následujících staletích se majitelé hradu střídali, byli mezi nimi páni z Lichtenštejna, rod Puchheimů a nakonec se kvůli zradě dostal do rukou Maďarů. O několik set let později, přesněji roku 1601se konečně navrátil svobodným pánům z rodu Puchheimů. Od následující 17. století se historie hradu nese v duchu rychlého a častého střídání majitelů. Dnes je ve vlastnictví města, je renesančně přestavěn na zámek a je součástí městského opevnění. Dnešní vzhled stavby tak odpovídá přestavbám a rekonstrukcím, které na ní byly provedeny. Ve stejném stavebním slohu byl postaven také zdejší farní kostel.

Pokud byste se vydali směrem na severovýchod od města, došli byste do přírodního parku Blockheide, pro který jsou charakteristické žulové bloky, březové háje, borovice a rozsáhlá vřesoviště. Podobnou krajinu je možné nalézt hlavně ve Skandinávii, pro tuto oblast je výjimečná. Nejvíce impozantní jsou zdejší kamenné útvary jako například Pilzstein (Hřibový kámen) či Teufelsbett (Čertovo lože).

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Mauthausen
Dornbirn
Gmunden
Kufstein
Friesach

Článek byl zobrazen 13 074 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA