Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dornbirn v údolí Reintal

Dornbirn je se svými 40 tisíci obyvateli největším městem rakouské spolkové země Vorarlbersko. Rozkládá se v údolí Reintal, na úpatí pohoří Bregenzer Wald, asi 9 km jižně od města Bregenz. Městem ležícím v nadmořské výšce 437 metrů protéká řeka Dornbirner Ach.

První zmínka o městě pochází přibližně z roku 500, kdy na tomto místě stávala alamanská osada. Ta se velmi rychle rozvíjela, až se následně proměnila ve město. Současný název Dornbirn se užívá od konce 14. století, kdy bylo město odkoupeno Habsburky. Významná událost v dějinách města se odehrála v 17. století, kdy si chtěl Dornbirn podmanit a přisvojit hrabě z Ennsu. Proti němu se však vzbouřili místní sedláci a podařilo se jim město uchránit. Místní lidé museli za své město bojovat ještě jednou a to za napoleonských válek, kdy se postavili proti Francouzům a Bavorům. V 19. století se začal rozvíjet průmysl, v roce 1832 zde byla založena první továrna. Také dnes je Dornbirn střediskem textilního průmyslu.

Středem města je náměstí Markplatz, na kterém stojí kostel sv. Martina budovaný v letech 1840 – 1854. Další historicky významnou stavbou je barokně upravená věž z 15. století. Roh tohoto náměstí zdobí Rotes Haus, tedy Červený dům, který je nejstarší stavbou ve městě. Tento dřevěný štítový dům byl totiž postaven již v roce 1639. Je ukázkou architektury, která je typická pro oblast v údolí Rýna.

V Dornbirnu můžete navštívit Museum Inatura – moderní přírodní muzeum, v němž jsou vystavěny expozice seznamující návštěvníky s dějinami a životním prostředím země. Milovníky automobilů jistě potěší unikátní Rolls-Royce-Museum, kde se mohou pokochat modely vozů z 20. a 30. let.

Hned za městem se zvedá 976 metrů vysoký kopec Karren, na jehož vrchol se můžete vydat buď pěšky, nebo kabinovou lanovkou. Je oblíbeným výletním cílem místních obyvatel i turistů, z jeho vršku se totiž naskýtá nádherný výhled na městečko, Bodamské jezero a celé údolí Rýna.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Gmunden
Kufstein
Friesach
Zwettl
Bregenz

Článek byl zobrazen 3 595 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA