Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Perg s jedinečnou sbírkou keramiky

Hornorakouské městečko Perg leží v oblasti dolního Mülhviertelu, asi 30 kilometrů východně od Lince. Proslavilo se zejména jedinečnou sbírkou keramiky z 16. a 17. století, která je zdobena unikátní technikou. Další zajímavostí je výroba mlýnských kamenů.

Osídlení města pochází až z halštatské doby, což dokazují četné archeologické nálezy z této oblasti. Předměty z nalezišť jsou k vidění v místním muzeu Heimathaus – Stadtmuseum. Nejstarší doklad o osídlení Pergu pochází z 27. 7. 1269, kdy český král Otakar propůjčil místním občanům privilegia k vodě a půdě.

Hory v okolí Pergu byly v minulosti významnou lokalitou z hlediska těžby nerostů. Obsahují jemnozrnnou modrou žulu a krystalický pískovec. Právě tato hornina se v kombinaci s dalšími nerosty používala po mnoho staletí k výrobě mlýnských kamenů. Nejstarší doložené využití zdejších kamenů před tisíci lety je nález ručního mlýnku.  Roku 1391 jsou pak v historických záznamech vedeni „lamači kamene z Pergu“. V roce 1582 pak tito lamači obdrželi od císaře Rudolfa II cejchovní řád s privilegii lámat kámen v kraji nad řekou Enns.

Toto privilegium bylo potvrzeno rakouskými císaři i v pozdějších dekretech. Mistři kameníci vyrábějící mlýnské kameny se v roce 1694 sjednotili do cechu. Čtyřicet lamačů dokázalo v té době vyrobit za rok až dva tisíce mlýnských kamenů. Až do 19. století se zde také držela tradice výroby slavných oplatků Manner. Ty se sice vyrábí dodnes, ale již na jiném místě.

Nejvýznamnější stavbou města je původně románský farní kostel Stadtpfarrkirche, který byl v období pozdní gotiky přestavěn na trojlodní chrámovou stavbu. Je doplněn věží, v jejímž interiéru najdeme nádhernou freskovou výzdobu. V centru Pergu se rozprostírá náměstí Hauptplatz  na němž stojí pranýř z roku 1587. Náměstí je lemováno měšťanskými domy zdobenými vyřezávanými štíty, štukami a barokním mřížovím v oknech. Nejkrásnějším domem je bezesporu Seifensiederhaus z roku 1563. Severně od centra města se na malé vyvýšenině nachází pozdně barokní kaplička Kalvarienbergkapelle s eliptickým půdorysem.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Judenburg
Gmünd
Mauthausen
Dornbirn
Gmunden
Kufstein

Článek byl zobrazen 3 533 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA