Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wiener Neustadt, město s 800 letou histori

Wiener Neustadt je průmyslovým městečkem rozkládajícím se v oblasti Dolního Rakouska, asi 40 km jižně od hlavního města Vídně. Pyšní se však také více než 800 letou historií a množstvím architektonických památek.

Město bylo založeno roku 1192 vévodou Leopoldem V. Babenberským. Jeho výstavba byla tehdy financována penězi, kterými se anglický král Richard Lví srdce vykoupil z rakouského zajetí. Město bylo obehnáno mohutným opevněním a dominovala mu nedobytná pevnost, která sloužila jako obrana proti nájezdům Maďarů na střední Evropu.  Později se stala opěrným bodem habsburské monarchie proti turecké expanzi.

Král Friedrich III. si Wiener Neustadt oblíbil a vybral si jej za své rezidenční město. Roku 1459 se na zdejším hradě narodil jeho syn – budoucí císař Maxmilián I. Velkou ránu městu zasadila druhá světová válka. Wiener Neustadt byl totiž důležitým průmyslovým střediskem nacistického Německa a tak byl nemilosrdně vybombardován spojenci.

V centru města se rozkládá náměstí Hauptplatz, na němž je zajímavá hlavně původně gotická radnice z roku 1401, která byla později renesančně upravena. V roce 1834 radnici bohužel postihl rozsáhlý požár a kompletně vyhořela. Erby, kterými je dnes vyzdobeno průčelí, pocházejí z městských bran, jež byly zbourány v roce 1860. Na náměstí byl v roce 1678 vztyčen morový sloup. Východně od náměstí pak stojí původně dominikánský, později cisterciácký klášter Neukloster z 14. století.

Jednou z nejvýznamnějších památek Wiener Neustadtu je katedrála Dom von Wiener Neustadt, nebo též katedrála Nanebevzetí Panny Marie stojící na náměstí Domplatz. S její stavbou se začalo již roku 1207, ale k prvnímu vysvěcení došlo až roku 1279. Trojlodní stavba se pyšní mohutnými západními románskými věžemi a podélným chórem. V roce 1525 byla před gotický jižní portál přistavěna renesanční předsíň. Roku 1784 došlo k přeložení biskupství do St. Pöltenu a od té doby slouží katedrála jako městský farní kostel.

Interiér katedrály ukrývá mramorový barokní oltář, ke kterému v roce 1775 namaloval Domenico Cignaroli obraz Nanebevzetí Panny Marie. K vidění jsou zde také dřevěné sochy dvanácti apoštolů z 15. století, které jsou dílem Johanna Luchspergera. Nejstarší částí výzdoby je "Poslední soud", namalovaný kolem roku 1300 na zdi nad gotickým triumfálním obloukem. V roce 1630 vznikl náhrobek kardinála Melchiora Khlesla, jeho krásnou bustu vytvořil Giovanni Bernini. Kromě jiných náhrobků zde najdete ještě pamětní kámen pocházející z roku 1432, který patří dětem vévody Arnošta Železného.

Dávnou historii města dodnes připomíná také hradní areál se čtyřmi věžemi, který zde byl vybudován ve 13. století. V letech 1440 – 1493 na hradě sídlil Friedrich III. a v roce 1752 zde císařovna Marie Terezie založila vojenskou akademii Theresianische Militärakademie, která funguje dodnes. Ve druhé polovině 15. století byla postavena Kaple sv. Jiří, neboli Burgkapelle. Za druhé světové války byla téměř celá zničena, ale v 60. letech 20. století prošla naštěstí kompletní rekonstrukcí podle původních plánů. V kapli se podařilo dochovat zeď s více jak stovkou erbů i její pozdně gotický interiér. Po své smrti byl pod hlavním oltářem kaple uložen Maxmilián I.

V blízkosti hradu narazíte na vodárenskou věž postavenou v letech 1909 – 1910, jejíž tvar připomíná zlatý pohár Corvinusbecher. Král Matyáš Korvín jej věnoval obyvatelům města, jeho originál je uložen v městské radnici. Jestliže se zajímáte detailněji o historii, navštivte Městské muzeum, kde je zdokumentována raná historie Rakouska. Asi 20 km směrem na západ od města se rozkládá přírodní park Hohe Wand, který je rájem pěších turistů a v zimě pak vyznavačů běžeckého lyžování.

- jap -
Foto: Douglas Sprott

Předchozí články z Rakouska:
Ledové království nedaleko Werfenu
NP Donau – Auen, fascinující svět niv
Mariazell, poutní místo Rakouska
Seefeld
Feldkirch

Článek byl zobrazen 9 218 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA