Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ledové království nedaleko Werfenu

Městečko Werfen patří k oblíbeným turistickým cílům Salcburska, je vyhledávaným zimním i letním sportovním střediskem. Leží totiž v rakouském pohoří Tennengebirge, které geograficky spadá do oblasti Východních Alp. V roce 1982 byla tato oblast prohlášena za chráněnou.

Historie města sahá do roku 1242, kdy byla na tomto místě založena tržní osada. V období reformace se stal Werfen baštou protestantismu, což se odrazilo na následné tvrdé rekatolizaci obyvatelstva. V letech 1731 – 1732 proběhla nucená protireformační emigrace a město bylo téměř vylidněno. Velké neštěstí postihlo Werfen v roce 1866, kdy ho postihl rozsáhlý požár a většina města tak lehla popelem.

V centru města se rozkládá náměstí, na němž se tyčí kostel sv. Jakuba z roku 1332, který byl v 18. století barokizován. Největší památkou města je pevnost Hohenwerfen vystavěná na 155 metrů vysoké skále nad údolím Salzachtal. Pevnost pochází z 16. století, ale vyrostla na místě, kde již dříve stávalo původní dřevěné hradiště. Hohenwerfen sloužil celá staletí jako věznice, držen zde byl například arcibiskup Adalbert III., hrabě Albert von Friesach, předseda krajské vlády Sigmund a arcibiskup Wolf Ditrich von Raitenau. Hrad byl v roce 1525 za německé selské vlády dobyt a vypálen. S jeho obnovou začal arcibiskup Matthäus Lang von Wellenburg.

Dnešní podoba hradu pochází z druhé poloviny 16. století, a zasloužil se o ni hlavně Johann Jakob von Khuen-Belasy. Ten z hradu udělal moderní pevnost italského typu. Roku 1898 získal hrad arcivévoda Evžen Rakouský, který do něj nechal umístit své umělecké sbírky a sbírky zbraní. Za druhé světové války sloužil hrad i jako školicí centrum, až do roku 1945 zde bylo výcvikové středisko salcburského četnictva. Od roku 1987 je areál hradu i s muzeem zpřístupněn veřejnosti a prezentuje se jako hrad zážitků.

Během prohlídky uvidíte vězení a mučírny, pětipatrovou zbrojnici s ukázkami zbraní a kdo má zájem, může se vyšplhat až na vrchol zvonice, odkud se nabízejí překrásné výhledy. Ve zvonici je umístěn 4412 kilogramů těžký zvon odlitý v roce 1586. Také zde probíhají nejrůznější akce, koncerty, divadelní představení a hradní slavnosti. Velmi zajímavou atrakcí jsou sokolníci se svými dravci, kteří pro návštěvníky hradu denně pořádají letecká představení.

Vysoko nad Werfenem jsou v horách Tennengebirge, v nadmořské výšce 1400 až 2000 metrů ukryty největší ledové jeskyně na světě s názvem Eisriesenwelt. Jeskyně se rozvětvují do vzdálenosti asi 40 kilometrů, jejich mohutný jeskynní vchod umístěný v západní stěně štítu Hochkogel je 20 metrů široký a 18 metrů vysoký. Uvnitř jeskyně je v letních měsících průměrná teplota kolem 0° C, v zimě naopak stoupá relativně teplejší vzduch z jeskyně horními otvory ven. Asi nejchladnější částí celého systému je jeho nejnižší část, kde se vytvořila cca kilometr dlouhá souvislá ledová vrstva pokrytá 30000 m2 ledu, který místy dosahuje tloušťky až dvaceti metrů. Tento obrovský systém labyrintů, úchvatné ledové útvary, chodby a dómy jsou dnes oblíbenou turistickou atrakcí.

Až do roku 1879 neměl o existenci těchto unikátních jeskyní nikdo ani potuchy. Vstupní otvor do jeskyně situovaný v nadmořské výšce 1641 metrů totiž není z údolí vidět. Objevitelem jeskyní byl přírodovědec Anton von Posselt Czorich ze Salzburgu, kterému se povedlo dostat asi 200 metrů hluboko. I když svůj úžasný objev publikoval v horolezeckém časopise Alpského spolku, poměrně rychle upadl v zapomnění. Teprve roku 1913 se do průzkumu jeskyní pustil Alexander von Mörk, který se svou expedicí podnikl výpravu k podzemnímu jezeru Sturmsee za přední zaledněnou částí jeskyně. Dnes je v obrovském ledovém dómu, který byl po něm pojmenován, umístěna dokonce urna s jeho popelem. Dalšími nejznámějšími útvary jsou Posseltova věž a Hymirova jeskyně. K zpřístupnění jeskyní pro veřejnost došlo až 40 let po jejich objevení. Dosud bylo prozkoumáno 42 kilometrů, avšak prohlídková trasa pro turisty je dlouhá „jen“ kilometr. Jeskyně nemá elektrické osvětlení a ani se s ním do budoucna nepočítá, návštěvníci zde používají karbidové lampy. Ochránci přírody se snaží zachovat jeskyně v původním stavu, neporušené a bez zásahu člověka. Vše, co by se do nich přidalo navíc, by mohlo narušit nejen vzhled jedinečné ledové výzdoby, ale také unikátní prostředí, které zde panuje.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
NP Donau – Auen, fascinující svět niv
Mariazell, poutní místo Rakouska
Seefeld
Feldkirch
Mölltalský ledovec - ráj carvingového lyžování

Článek byl zobrazen 10 021 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA