Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vorarlbersko, kolébka alpského lyžování

Na samém západě Rakouska se rozkládá druhá nejmenší spolková země Vorarlbersko, která je považována za kolébku alpského lyžování. Má ideální geografickou polohu a z velké části ji pokrývají vysoké hory. Vorarlbersko je sportovně i kulturně orientovanou zemí, která ukrývá jedinečná lyžařská střediska a má v oblasti cestovního ruchu rozhodně co nabídnout.

Vorarlbersko se rozkládá mezi Bodamským jezerem a Alpami na ploše 2600 kilometrů čtverečních a žije v něm okolo 350 tisíc obyvatel. Od severu na jih měří Vorarlbersko 100 kilometrů a těsně sousedí s Německem, Švýcarskem a Lichtenštejnským knížectvím. Správním střediskem Vorarlberska je město Bregenz, které oplývá tradiční horskou architekturou a je tvořeno typickými malebnými domky. Toto jinak rušné moderní město se rozkládá na břehu Bodamského jezera a na návštěvníka dýchne i svou historickou atmosférou. Místní lidé mluví zajímavou řečí, která je směsicí rakouské a švýcarské němčiny s přídavkem švábského dialektu.

Vorarlbersko, kolébka alpského lyžování

Vorarlbersko se pyšní nádhernou přírodou, chráněnou faunou i flórou. Lyžařům a snowboardistům nabízí Vorarlbersko dokonalé podmínky po celou sezónu a pohyb ve fantastické zasněžené krajině. Asi dvě třetiny země leží v nadmořské výšce nad 1000 metrů a řada lyžařských oblastí se rozprostírá ve výškách od 1400 do 2400 metrů nad mořem. V této přívětivé rakouské spolkové zemi se zvedá pohoří Rätikon s téměř třítisícovou horou Schesaplana a na hranici se Švýcarskem se tyčí masív Piz Buin vysoký 3312 metrů nad mořem. Najdeme zde také krásná horská údolí a hřebeny tvořící příjemně přehledné celky. 

Lyžování a další zimní sporty

Lyžařské oblasti jsou ve Vorarlbersku harmonickou součástí přírody a nijak nenarušují přirozený ekosystém. Mají vysokou úroveň a nabízí rovněž kvalitní infrastrukturu. K nejoblíbenějším lyžařským oblastem ve Vorarlbersku patří Montafon, Kleinwalsertal, Bregenzerwald, Arlberg, Alpenregion Bludenz, Bodensee-Vorarlberg a Großes Walsertal. Například Lech-Zürs na Arlbergu patří k nejlepším lyžařským střediskům svého druhu na světě. V Montafonu zase propojením oblastí Hochjoch a Silvretta Montafon vznikla největší lyžařská oblast ve Vorarlbersku. Lyžařská oblast Brand je pak ideální pro rodinnou zimní dovolenou. 

Díky dostatku prostoru nabízejí jednotlivá střediska směsici mírných i náročných lyžařských svahů. Na své si zde přijdou lyžaři upřednostňující upravené sjezdovky i milovníci neupravovaných terénů. Lyžování ve volném terénu má ve Vorarlbersku dlouhou tradici a pro jízdu mimo sjezdovky jsou zde velmi dobré podmínky. Hlavní lyžařské oblasti se nachází ve výšce nad 1800 metrů, tedy nad hranicí lesa. Díky tomu není nijak poškozována zdejší příroda. Lyžování v oblasti lesů může poškozovat stromy a rušit zvěř.

Zábava mimo sjezdovky

Na své si ve Vorarlbersku přijdou rovněž ti, kdo nepatří mezi nadšené lyžaře, nebo ti, kdo si pobyt na horách rádi zpestří jinou aktivitou. Nabízí se pestré možnosti zimní turistiky, krajina je protkána cíleně zakládanými zimními turistickými trasami, kterých je jen v samotném Montafonu více než 290 km. Obzvláště krásné cesty vedou přes 1250 metrů vysokou náhorní plošinu Tschengla v údolí Brandnertal a na 1400 metrů vysoký vrchol Muttersberg u Bludenze. V Alpenregionu Bludenz je velmi oblíbená pěší túra vedoucí ze Sonnenkopfu v Klostertalu na 2074 metrů vysoký Muttjöchle. Krásné jsou rovněž procházky vedoucí skrz Biosférický park Grosses Walsertal.

Údolím Kleinwalsertal vede náhorní plošinou Gottesacker ve výšce okolo 2000 metrů nad mořem tří a pětikilometrový okruh zvaný „Zážitek ve sněhových dunách". Návštěvník prochází vysokými sněhovými dunami a může se kochat nádhernými výhledy do údolí. V regionu Bodensee-Vorarlberg jsou pro příznivce zimní turistiky připraveny pěší trasy vedoucí okolo Bodamského jezera na přilehlé vrcholy. Můžete zde také podnikat výlety na sněžnicích, se psími spřeženími, bruslit, věnovat se běžeckému lyžování, vyzkoušet bobovou či sáňkařskou dráhu i mnohé adrenalinové sporty, jako je snowtubing, sjezdy na airboardu nebo flying box. Nechybí ani možnosti odpočinku a relaxace. Za návštěvu stojí například Nordic Sport Park v Sulzbergu v Bregenzerwaldu. Nezapomenutelným zážitkem je také jízda po vysokohorské silnici Silvretta – Hochalpenstrasse. 

O návštěvníky se ve Vorarlbersku starají četné útulné hotely s překrásnými lázeňskými areály, které poskytují vysoký standard a nabízí speciální wellness programy. Gurmáni jistě ocení také rakouskou kuchyni, která v sobě skrývá různé typy kuchařského umění. Ochutnat můžete jak vydatné selské pokrmy, tak i ty nejrafinovanější kulinářské kreace. Výhodou Vorarlberska je pro návštěvníky z České republiky jeho dostupnost. Bohatá nabídka nejrůznějších programů a přátelský servis dělají z Vorarlberska oblíbený cíl pro rodiny s dětmi. Díky kvalitní síti dálnic se do vyhlášených lyžařských středisek z Prahy dostanete za pouhých 6 hodin. 

- jap -

Další články z Rakouska:
Neziderské jezero - Vídeňské moře
Vánoce v Rakousku
Lyžování v Tyrolsku
Rakouský Zillertal - kde se cyklistika mění v lyžování
Pitztal - pobyty v tyrolských Alpách

Článek byl zobrazen 5 975 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA