Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžování v Tyrolsku

Tyrolsko, druhá největší rakouská spolková země, se s prvními sněhovými vločkami proměňuje na zimní ráj. Návštěvníci zde najdou vše, co od zimní dovolené očekávají – perfektně upravené sjezdovky, nedotčené svahy pro freeride, supermoderní vleky a lanovky, skvělou Aprés Ski zábavu ve vyhlášených střediscích i malebné zasněžené vesničky.

Doporučujeme: ZÁJEZDY DO RAKOUSKA NA SVĚTADÍLECH

Nikde jinde nezažijete tak krásnou zimu jako právě v Tyrolsku. Tato rakouská spolková země se rozkládá na území o rozloze 12 648 km2 v samém srdci Alp a ze všech stran ji obklopují mohutné hory. Tyrolsko sestává ze dvou vzájemně oddělených částí – Severního a Východního Tyrolska. Hlavním městem Severních Tyrol je Innsbruck, kterým protéká řeka Inn, zatímco hlavním městem Východních Tyrol je Lienz.

Tyrolsko je tvořeno třemi hlavními geologickými zónami – Severními vápencovými Alpami, krystalickými Centrálními Alpami a Jižními vápencovými Alpami. Nejvyšším vrcholem této spolkové země je Wildspitze tyčící se do výšky 3768 metrů nad mořem. Ve Východním Tyrolsku se zvedá pohoří Vysoké Taury, kde se na hranicích s Korutany nachází nejvyšší hora celého Rakouska - 3797 metrů měřící Grossglockner. Díky těmto horským oblastem se Tyrolsko stalo rájem pro milovníky zimních sportů. Když se totiž zdejší krajina ocitne pod vrstvou sněhu, neberou lyžařské radovánky konce. Při množství a rozmanitosti kvalitních lyžařských oblastí se není ani čemu divit. Každý zde najde to, po čem touží a celou oblast ovládá čilý turistický ruch.

K nejznámějším a největším lyžařským oblastem patří Kitzbühelské Alpy na východě, Zillertal, Tux, Stubai, Ötztal a Pitztal na jihu či oblasti Matrei a Sillian ve Východním Tyrolsku. Od Arlbergu až po Kitzbühel najdeme celou řadu známých středisek, jako například St. Anton im Tyrol, Hintertux, Kaunertal a ve Východním Tyrolsku je nejnavštěvovanější Lienzer Dolomiten. Na tyrolských sjezdovkách budou spokojeni lyžaři všech výkonnostních úrovní. Celkem Tyrolsko disponuje 3500 sjezdovkami a 1300 lanovkami a vleky. 

Jednotlivá horská údolí jsou vzájemně propojena rozlehlými lyžařskými houpačkami. V roce 2012 byla například nově vytvořena lyžařská oblast Ski Juwel Alpbachtal-Wildschönau, která nabízí 145 kilometrů sjezdovek. Nechybí zde ani skvělé rodinné lyžařské oblasti se speciálními rodinnými lyžařskými permanentkami, jako Nauders či Tiroler Oberland. Ať už se v Tyrolsku ocitnete kdekoliv, vždy na vás čekají sjezdovky všech druhů obtížností a supermoderní infrastruktura. 

Lyžařská sezóna začíná nejdříve na pěti tyrolských ledovcích – Kaunertal, Pitztal, Stubai, Hintertux a Sölden-Ötztal. Na všech pěti ledovcích je možné si užívat lyžařských radovánek a celkem 314 kilometrů sjezdovek pouze s jedním skipasem White5. Za návštěvu stojí zejména Pitztal, kde vás nová lanovka Wildspitzbahn vyveze rovnou do výšky 3340 metrů. Nahoře byla postavena nová kavárna se zavěšenou vyhlídkovou terasou, která je nejvýše položenou kavárnou v celém Rakousku. Z terasy se nabízí jedinečný výhled na 3774 metrů vysokou horu Wildspitze. Kochat se můžete okolní alpskou scenérií s více než 50 zasněženými třítisícovými vrcholy. 

V zimě je Tyrolsko zkrátka Mekkou lyžařů, snowboardistů a skialpinistů, zatímco v létě si na své přijdou milovníci vysokohorské turistiky, extrémní cyklisté na horských kolech a také horolezci. Celá oblast je totiž protkána celou řadou kvalitně značených tras. Tyrolsko si oblíbí všichni, kdo dokážou ocenit krásu velehor. Krásná a nedotčená příroda čeká na každém kroku, najdete zde horské soutěsky, krásná údolí, prudké horské potoky a říčky s mnohými vodopády i spoustu jeskyní, v horních partiích pak alpské hřebeny a zmiňované ledovce s nádhernými výhledy široko daleko. Právě tyto přírodní poklady lákají do Tyrolska každý rok obrovské množství návštěvníků.

Tyrolskou zimu je možné si užít i jinak než lyžováním na té nejvyšší úrovni. Najdete zde také perfektní podmínky pro běžecké lyžování, sáňkování, bruslení a jiné sporty. Horský svět navíc společně se svěžím čistým vzduchem přináší pocit pohody a vyrovnanosti všem, kdo chtějí uniknout stresu a každodennímu shonu. Tyrolsko je ideální destinací pro všechny, kdo hledají odpočinek a chtějí načerpat nové síly v nádherné alpské přírodě. Romantickou zasněženou zimní krajinu je možné si nejlépe vychutnat na pohodové procházce, při túře na sněžnicích, nebo během veselého sáňkování s přáteli. 

Kdo je unaven z celodenního brázdění zdejších sjezdovek nebo z poznávání přírody tyrolských hor, může se těšit na večerní relaxaci v některém z wellness center.  V Tyrolsku jsou k dispozici rozmanitá, ale vždy velmi kvalitní a dobře vybavená ubytovací zařízení. Kromě prestižních středisek zde najdete také několik míst s nabídkou klidné rekreace. Na své hosty zde čekají útulné penziony, prvotřídní hotely, apartmány i luxusní horské chaty. Můžete si tak vybrat ubytování dle vlastního vkusu, nároků a finančních možností. Kvalitní relaxační programy, na které lákají špičkové wellness hotely dokážou z dovolené v Tyrolsku vykouzlit potěšení pro tělo i ducha. 

Milovníci kultury a historie mohou v Tyrolsku navštívit krásné hrady a zámky, jako je Tratzberg v Embachu nebo Ambras v Innsbrucku. V Ötztalském údolí, kde byl nalezen pravěký muž "Ötzi", je možné se s dětmi vrátit do doby ledové a prohlédnout si pravěkou vesničku v Umhausenu.

- jap - 

Předchozí články z Rakouska:
Riegersburg - hrad nad řekou Grazbach 
Lyžařská oblast Brixental 
Salzburger Sportwelt - lyžování v Rakousku
Mölltaler Gletscher - lyžování v Rakousku 
Bischofshofen 

Článek byl zobrazen 7 716 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA