Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžařská oblast Brixental

Mezi rakouskými městy Salcburk a Innsbruck se rozkládá rozsáhlá lyžařská oblast známá jako Ski Welt Wilder Kaiser – Brixental. Je tvořena několika obcemi, které jsou lyžařsky vzájemně propojené důmyslným systémem lanovek a sjezdovek. Tyrolský Brixental je tak největším lyžařským střediskem v Rakousku a nabízí lyžování na 260 km sjezdovek.

Brixental se skládá z obcí Going, Ellmau, Scheffau, Söll, Itter, Hopfgarten, Kelschau, Brixen im Thale a Westendorf. Západnímu konci oblasti dominuje masív Hohe Salve dosahující výšky 1829 metrů nad mořem, jenž poskytuje dobré lyžařské podmínky až do konce dubna. Je považován za nejkrásnější vyhlídkovou horu Rakouska a vede z něj jeden z nejdelších sjezdů. Velmi významné je skalnaté pohoří Wilder Kaiser, které je rájem horolezců a ferratistů. Tyto „císařské“ hory patří k těm nejkrásnějším v celých rakouských Alpách.

ZÁJEZDY DO RAKOUSKA NA SVĚTADÍLECH

Jednotlivé obce jsou jakousi vstupní branou do tohoto světa plného sněhu, do centrálního prostoru lyžařského areálu Ski Welt – Brixental. Každá z těchto obcí poskytuje návštěvníkům bohaté a kvalitní zázemí. Ubytování se nabízí v některém z hotelů ve vesničkách nebo v jedné ze 70 horských chat. Nabídka svahů pro sjezdování je obrovská, lyžování si zde užijí jak zdatní lyžaři, tak i ti začínající nebo rodiny s dětmi. Celkem je návštěvníkům k dispozici kolem 260 kilometrů propojených sjezdových tratí. Asi 132 km tvoří středně náročné červené sjezdovky, 120 km snadné modré a kolem 8 kilometrů pak náročné černé tratě. Každý den je možné v Brixentalu objevovat nové a nepoznané svahy ke sjíždění.

Co se týče přepravy lyžařů, ti mohou využívat na 15 kabinkových, 36 sedačkových lanovek a kolem čtyřicítky vleků. Brixental se neustále snaží vyměňovat starší lanovky za nové, úroveň přepravy tak stoupá. Středisko také investuje do zasněžovacích systémů, celkem je na svazích připraveno asi tisíc sněhových děl. Cca 210 km tratí je tak uměle zasněžováno. V Brixentalu dokážou díky těmto dělům za pouhé 3 dny zasněžit většinu tratí tak, aby byly plně připraveny na nápor lyžařů. Brixental nabízí také na 180 km upravovaných běžeckých stop. Aby toho nebylo málo, tak v případě, že si zakoupíte skipas Kitzbüheler Alpen, můžete navíc lyžovat ještě v dalších čtyřech nedalekých střediscích: Kitzbühel, Schneewinkel, Hochtal Wildschönau a Alpbachtal. Dohromady vám tak bude k dispozici kolem 704 km sjezdovek. 

Asi 9 km severozápadně od Kitzbühelu se nachází Going am Wilden Kaiser, obec s asi 2 tisíci obyvateli. Je doslova vtlačená mezi Kitzbühelské Alpy na jihu a pohoří Wilder Kaiser na severu. Přímo v obci stojí za prohlídku místní kostel, který patří k nejkrásnějším v Tyrolsku. Byl postaven v rokokovém stylu a ve svém interiéru opatruje pozdně gotickou sochu Panny Marie. Jelikož je obec součástí lyžařské oblasti Ski Welt, stal se hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel především cestovní ruch. Díky velkolepým horským scenériím je Going navštěvován po celý rok, ale největšímu zájmu se samozřejmě těší hlavně v zimě. Nedaleko obce se rozkládá úžasné jezero Goinger See napájené z přírodních pramenů Wilder Kaiseru. K dalším přírodním zajímavostem patří nedaleko ležící vodopád Schleierfall, který vyhledávají extrémní horolezci také jezero Hintersteinersee. Údolím vede běžecká stopa Goinger Kaiserloipen.


Otevřít mapu v plné velikosti

Spojovací lanovkou je možné se z Goingu dostat do sousedního střediska Ellmau, které se pyšní nejrychlejší rakouskou lanovkou, která spojuje prudké i mírnější svahy. Obec leží v nadmořské výšce 820 metrů a dominuje jí barokní farní kostel sv. Michaela s kaplí Svaté Anny. Elmmau leží skryto pod dominantní horou Ellmauer Halt, která dosahuje výšky 2344 metrů nad mořem a je tak nejvyšším vrcholem Wilder Kaiseru. Kromě toho, že je Ellmau skvělým střediskem pro zimní sporty, láká k návštěvě také pěší turisty nebo třeba milovníky golfu. V Ellmau se nabízí možnosti snowtubingu nebo jízdy se psím spřežením, což může být opravdu jedinečný zážitek.

Do oblasti SkiWelt patří také menší a níže položený lyžařský areál Scheffau, pro který jsou typické dlouhé sjezdy a mnohdy téměř liduprázdné svahy. Kdo dává přednost mírnějším svahům, bude na širokých tratích nad Scheffau spokojen. Na skvělé lyžařské terény Brixentalu se dostanete dvěma moderními kabinkovými lanovkami. Krásnou zimní krajinu si ale můžete vychutnat i jinak než při lyžování. Nabízí se procházky po okolí se sněžnicemi, sáňkování, snowtubing nebo vyjížďky v kočárech tažených koňmi. Volný čas lze také trávit nakupováním v městečku, v akvaparku, nebo u dobrého jídla v restauraci. 

Obec Söll se proslavila tím, že do ní vede nejdelší sjezdová trať v celém Brixentalu, která měří 12 km. Lyžařské středisko se nachází v nadmořské výšce 703 metrů, v prosluněné kotlině mezi pohořím Wilder Kaiser a horou Hohe Salve. Přes den panuje v Söllu příjemná rodinná atmosféra a večer se probouzí k životu nejrůznější podniky. Söll si mnozí oblíbili hlavně pro nabídku après ski aktivit a neobyčejné večerní programy. Kdo chce, může si zahrát kuželky, squash, zabruslit si, sáňkovat nebo se vydat na výlet na sněžnicích do okolních kopců. Nabídka sportovních a volnočasových aktivit je v Söllu nepřeberná.

V nadmořské výšce okolo 700 metrů se na úpatí vrcholku Hohe Salve rozkládá lyžařské středisko Itter, které zůstává stranou masového turistického ruchu. Ubytování je možné přímo v obci, která se vyznačuje klidem, pohodou a typickou tyrolskou architekturou. Symbolem Itteru se stal starý zámek, který dnes patří k turistickým atrakcím. Kolem dokola se nachází jen krásná a nedotčená horská krajina. Kabinkovou lanovkou s názvem Salvista je možné se z centra obce dostat do světa rozlehlých sjezdovek. Na pěší turisty zde čeká spousta liduprázdných turistických stezek, na běžkaře zase upravované tratě. 

Na úpatí Hohe Salve se rozprostírá také obec Hopfgarten, která si dodnes zachovala svou identitu, typický tyrolský ráz a každého návštěvníka potěší svou pohostinností. Střed města působí velmi malebně, centrum je protkáno úzkými dlážděnými uličkami a symbolem celého Hopfgartenu se stal dominantní barokní kostel se dvěma věžemi. Lyžování si užijete na prosluněných svazích Kitzbühelských Alp, které nejsou nijak přeplněné. Jelikož Hopfgarten leží v blízkosti měst, jako je Mnichov, Salcburk nebo Innsbruck, je snadno dostupný i během zim s opravdu štědrou sněhovou nadílkou. O zábavu mimo sjezdovky se starají nejrůznější volnočasová zařízení. Navštívit můžete posilovnu, wellness centrum, ale také sáňkařskou dráhu nebo kluziště. 

Trošku odstrčené od ostatních lyžařských středisek Brixentalu jsou střediska Kelchsau (789 m. n. m.) a Westendorf (800 m. n. m.), která nabízí hlavně nepříliš náročné rodinné svahy. Pouze tyto dvě střediska nejsou pomocí lanovek a vleků napojeny na hlavní skiareály Brixentalu a tudíž není možné si z nich na lyžích dostat na ty nejlepší svahy. Odměnou je však jakási uvolněnost a pohodová atmosféra, kdy nikdo nikam nespěchá. Tyto dva areály ocení také vyznavači snowboardingu, na nějž zde čekají plně vybavené snowparky.  Westendorf pak umožňuje také večerní lyžování. K zajímavostem těchto obcí patří idylické selské usedlosti obklopené loukami a vysokohorskými pastvinami. Zdejší pestrá flóra a fauna ukazuje, že i v letním období zde najdete ty nejlepší podmínky pro dovolenou. V okolí se nabízí nádherné možnosti pěší turistiky.

Obec Brixen im Thale je považována za jakési centrum, nebo chcete-li hlavní nástupní místo do lyžařské oblasti Brixentalu. Nabízí lyžování pod vrcholem Hohe Salve, který poskytuje kvalitní sněhové podmínky po celou sezónu. Sjezdovky jsou zde orientovány na všechny světové strany a nachází se zde i rozsáhlá síť tratí pro běžkaře. Brixen je jednou z nejstarších tyrolských osad a dodnes si v ní můžete prohlédnout tradiční selské chalupy. Staré městské jádro je protkáno úzkými uličkami, které lákají k prozkoumání a příjemné procházce. Můžete zavítat do mnoha obchodů, nebo posedět v některé z místních restaurací.

- jap -

Předchozí články z Rakouska
Salzburger Sportwelt - lyžování v Rakousku
Mölltaler Gletscher - lyžování v Rakousku 
Bischofshofen 
Eisenstadt 
Tulln - město růží 

Článek byl zobrazen 7 851 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA