Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pitztal - pobyty v tyrolských Alpách

Pitztal, lyžařské ledovcové středisko na konci stejnojmenného údolí cca 60 km západně od Innsbrucku v tyrolských Alpách, se v březnu 1991 stal cílem prvního organizovaného lyžařského zájezdu Sport-S. Tato cestovní kancelář od té doby propadla jeho kouzlu, které se snaží dále předávat vám všem.

Úzké drsné údolí, obklopené třítisícovkami a zakončené neproniknutelnou hradbou nejvýše položeného ledovcového střediska v Rakousku (3 440 m) s impozantní Wildspitze (3 770 m), druhou nejvyšší horou Rakouska, si rychle získalo naše srdce - stejně jako upřímní místní obyvatelé, kterým se od 80. let změnil život. Stavba podzemní lanové dráhy Pitzexpres, který spojil údolí s úpatím ledovce a vybudování ledovcového lyžařského střediska znamenala příliv lyžařů i turistů a oživení celého údolí.  


Foto: Pitztal - Zaunhof

Čas běží a dnes patří Pitztal mezi jedno z nejznámějších a nejnavštěvovanějších středisek Rakouska. Rozšířená silnice v údolí pomohla plynulejší dopravě z údolí z Imstu, dřívější malé vesničky, která se pyšní řadou nových ferienhausů, gasthofů, apartmánů a hotelů. Pokud jste ještě půvaby této oblasti neobjevili vy sami, nemůžeme než je vřele doporučit.   

Prázdninový dům Alpenrose

CK Sport-S nabízí ubytování v prázdninovém domě Alpenrose. 2- až 6-lůžkové pokoje jsou většinou s umyvadlem a balkonem, společné WC/sprchy na patře, k dispozici jídelna sloužící i jako společenská místnost se SAT-TV, Wi-Fi v ceně pobytu, velká sluneční terasa situovaná na jih. Pobyty s polopenzí, snídaně - bohatý bufet, večeře o třech chodech dle jednotného menu - česká kuchyně, česky mluvící personál. Po celou dobu pobytu k dispozici teplé i studené nápoje a drobné občerstvení dle aktuální nabídky za Kč.  

Pitztal - zima

Pro lyžaře a snowboardisty jsou v celém údolí k dispozici tři střediska - ledovcový areál Pitztal Gletscher, v jeho sousedství menší středisko Rifflsee a Hochzeiger na začátku údolí. 


Foto: Pitztal Gletscher 

Pitztal Gletscher, nejvýše položené rakouské středisko, má díky své nadmořské výšce (2 840-3 440 m) vynikající sněhové podmínky na začátku a konci sezóny - lyžuje se zde od září až do května a hlavně na podzim se stává tréninkovým centrem řady závodních lyžařů. První sníh si tu ale rádi užívají i nedočkaví lyžaři a snowboardisté. Podzemní dráha “Gletscherexpress“ vás přepraví od údolního bezplatného parkoviště (1 740 m) během 7 minut na ledovec, kde se před vámi otevře úžasné panorama se sjezdovkami a lanovkami. 

V prosinci 2006 prošlo středisko první větší modernizací a starou přibližovací lanovku a kotvu v levé části nahradila 8-sedačková gondola EUB Mittelbergbahn, vedoucí až pod stěnu Brunnenkogelu (3 440 m) a spojovací krytá vyhřívaná 6-sedačka Gletscherseebahn. V dubnu 2012 byla zahájena další velká investice - výměna  lanovky Pitz-Panoramabahn na nejvyšší vrchol střediska, kde vyroste i nová restaurace s výhledem na Wildspitze, sousední střediska Őtztal a Kaunertal a další vrcholy v okolí. 

Snowboardisté ocení Funpark a Halpipe, zkušení lyžaři pak jedinečný 15 km dlouhý sjezd z ledovce do údolí (pouze s průvodcem a za příznivých podmínek), ledovec je východiskem skialpinistických túr. Běžkaři najdou na ledovci 7 km dlouhý okruh (2 690 - 2 740 m), dalších 21 km běžeckých tras je udržováno v údolí.


Foto: Rifflsee - sjezdovky

Sousední areál Rifflsee (2 800 m) bývá v provozu od začátku prosince do dubna a platí na něj skipas Innerpitztal stejně jako na Pitztal Gletscher. U vrcholové stanice kabinové lanovky Rifflseebahn vedoucí z Mandarfenu k jezeru se můžete občerstvit v moderní stylové horské restauraci, od roku 2009 vás vyveze nová vyhřívaná 6-sedačka na nejvyšší vrchol Grubenkopf, odkud vede několik nádherných širokých sjezdovek různé obtížnosti. Okolo jezera Rifflsee je připraveno 5 km běžkařských stop (ve výšce cca 2 200 m). Oba areály nabízejí celkem 68 km sjezdovek a 12 km vysokohorských lyžařských tras.

Pitztal - léto 

CK Sport-S měla během dlouholetého působení v Pitztalu možnost poznat celou oblast dokonale nejen lyžařsky v zimě, ale i v létě při turistice, poznávacích výletech v okolí i při dětských táborech, které zde v posledních letech opět úspěšně organizuje i pro děti trpící alergickými a astmatickými potížemi. A věřte, Alpy v létě jsou nádherné.    

Jiskřivé ticho velehor mezi nebetyčnými štíty, oslnivé ledovce, jezera a vodopády, ale i husté zdravé lesy plné hub, alpské louky provoněné lučními květy a čerstvým senem - to vše vás čeká při vysokohorských túrách i toulkách v údolí. Vyzkoušejte si rafting v peřejích burácivých řek a canyoning v úzkých skalních soutěskách, nechte se vyvézt lanovkou na nejvýše položené místo v Rakousku, projeďte se na nejdelší bobové dráze v Imstu, prohlédněte si prehistorické muzeum s ukázkami pravěkého života, kde si můžete upéct třeba chleba jako v pravěku, zastavte se cestou v pohádkovém zámku, vychutnejte si relax v termálních bazénech v sousedním údolí. Možností vyžití a turistických cílů v okolí je celá řada a záleží jen na vás, kterou z nich si vyberete.  

V Imstu, městečku na začátku údolí Pitztal u dálnice A12 Innsbruck-Bregenz, známém první vesničkou SOS pro opuštěné děti, můžete absolvovat asi 2hodinovou túru úchvatně krásnou skalní soutěskou Rosengartenschlucht s četnými vodopády, tobogány a skalními průrvami. Cestou uvidíte i Modrou jeskyni (Blaue Grotte), kde začíná jeden z úseků canyoningu. Odtud je již jen malý kousek do Hoch-Imstu s dalšími atrakcemi jako Alpine Coaster, lanovkami i restauracemi. Začátek soutěsky je v Imstu u kostela Johanneskirche, vstupné zdarma.


Foto: Alpine Coaster

Alpine Coaster - nejdelší alpská bobová dráha je vyhledávanou atrakcí pro děti i dospělé. Místy vede až 6 m nad zemí a celou její délku 3,5 km s převýšením 500 m prosvištíte za 10-12 minut. Cena jedné jízdy i s lanovkou, která vás dopraví na start do výšky 1 560 m je 10,20 EUR, bez lanovky 6,10 EUR (ceny z r. 2012).

Nádherný výlet vede z Pitztalského údolí přes Piller do sousedního údolí Kaunertal, nejméně osídleného a nejdivočejšího ze tří údolí Őtztalských Alp - Őtztal, Pitztal, Kaunertal. Kraj staletých borovic, kvetoucích luk, hučících vodopádů a oslnivě bílých ledovců si můžete vychutnat jak v autě či motorce na jedné z nejkrásnějších panoramatických silnic Evropy vinoucích se vzhůru kolem přehradního jezera Gepatsch až do nadmořské výšky 2 750 m do oblasti věčného ledu nebo pěšky na některé z mnoha úchvatných i ledovcových túr. U vjezdu do údolí je nutné zaplatit mýto, pokud nejedete lyžovat a nemáte lyžařskou permanentku. 


Foto: Rifflsee

Do skupiny Őtztalských Alp patří i údolí Őtztal východně od Pitztalu, přesto i ono je diametrálně odlišné od zbývajících dvou. Nejrušnější a nejvíce osídlené široké údolí je jednou z hlavních tepen spojujících Rakousko s Itálií přes horské sedlo Timelsjoch-Passo Rombo (2 509 m, otevřené pouze v létě mezi 7 a 20 hod.). Silnice s panoramatickými výhledy a převýšením 1 700 m vás během hodinové jízdy z ledovců na italské straně dovede rovnou mezi palmy do italského Merana v údolí řeky Adige pod jižními svahy Ötztalských Alp, a dále do metropole italské provincie Jižní Tyrolsko Bolzana. Tady můžete vedle jiných zajímavostí navštívit i archeologické muzeum s ledovým mužem Ötzim, mumií pravěkého pastevce z doby měděné před cca 3 300 lety, nalezenou v r. 1991 v ledovcové trhlině na ledovci poblíž rakousko-italských hranic ve výšce 3 210 m. Kruh se uzavřel - dále už můžeme pokračovat třeba jen “na skok“ k Lago di Garda - italskému “moři“. Ale to už je zase jiná kapitola. 

- PR článek -

CK Sport-S
28.října 1078
430 01 Chomutov 

Tel.: 474 624 088, 411 131 288,
777 263 423
info@sport-s.cz, chomutov@sport-s.cz 
www.sport-s.cz

Pobočka Praha
Sokolská 56 
120 00  Praha-Nové Město

Tel: 296 301 680, 296 301 690, 777 263 424
praha@sport-s.cz 

Článek byl zobrazen 4 864 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA