Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Salzburger Sportwelt - lyžování v Rakousku

Salzburger Sportwelt, čili Salcburský sportovní svět, rozkládající se jižně od Salcburku, tvoří několik vzájemně propojených lyžařských regionů. Ve všech zdejších střediscích čekají na návštěvníky stovky kilometrů upravovaných sjezdovek, dostatek lanovek a vleků. V rámci regionálního skipasu je navíc možné volně přejíždět do dalších velkých oblastí, jako je například Ski Amadé.

ZÁJEZDY DO RAKOUSKA NA SVĚTADÍLECH

Rakouský Salzburger Sportwelt vznikl v roce 1988 spojením regionů Flachau, Wagrain, St. Johann, Alpendorf s lyžařským rájem Zauchensee – Flachauwinkel - Kleinarl a s lyžařskými oblastmi Radstadt, Altenmarkt, Filzmoos, Neubeg a Eben. Rozkládá se ve Vysokých Taurách a je jedním z nejdynamičtějších regionů rakouských Alp. Může nabídnout velký počet těch nejmodernějších lanovek a vleků, pestrou škálu sjezdovek, vynikající sněhové podmínky, tradiční horské chaty i pohodlném luxusní hotely. Celkem mohou lyžaři dovádět na cca 280 km sjezdovek (113 km snadných, 142 km středně těžkých a 25 km těžkých). Přepravu lyžařů mají na starost dvě pozemní lanovky, 21 kabinkových lanovek, 48 sedačkových lanovek a 50 vleků (poma). Celková přepravní kapacita činí 140 tisíc osob za hodinu.

Dá se tedy říct, že Salzburger Sportwelt nabízí pro každého něco. Ideální sjezdovku zde najdou jak začínající lyžaři, tak i zkušení jezdci, stejně tak freerideři. Jsou zde mírné svahy pro začátečníky a děti, obtížné FIS sjezdovky i sjezdy hlubokým sněhem. Nadšené snowboardisty potěší rozmanitá nabídka několika snowparků plných překážek a atrakcí. Na své si přijdou také běžkaři, pro které je zde připraveno více jak 230 km pravidelně upravovaných běžeckých tratí různých obtížností. Velice oblíbená je například 50 km dlouhá trať Tauernloipe protínající celou oblast Salzburger Sportwelt.

Ochuzeni nebudou ani milovníci nejrůznějších dalších zimních sportů, jako je curling, snowtubing, bruslení či sáňkování. Skvělou zábavu i romantiku si užijete během procházek zimní krajinou, projížděk na saních tažených koňmi, nebo při túrách na sněžnicích. Za velkou přednost tohoto lyžařského světa jsou považována moderní sněhová děla, díky nimž trvá lyžařská sezóna v oblasti až do pozdního jara. Pro lyžování v oblasti Salzburger Sportwelt vám vystačí jeden společný skipas, ale návštěvníci mají možnost si zakoupit také Salzburger Super Ski Card, který platí ještě v dalších čtyřech okolních střediscích Dachstein - Tauern, Gastein, Hochkönig a Grossarltal, která spadají pod seskupení Ski Amadé.

Pro oblast Salzburger Sportwelt jsou typické moderní lanovky a vleky, ale rovněž dostatečně široké svahy. Nejvíce patrné je to ve Flachau – rodišti Hermanna Maiera. I když je toto středisko pravidelně zaplavováno davy lyžováníchtivých návštěvníků, lyžařský provoz je bezproblémový. V tomto středisku převažují jednoduché modré a středně obtížné červené sjezdovky, pro ty zkušenější jsou zde připraveny tratě Světového poháru. V současnosti patří Flachau mezi nejmodernější lyžařská střediska Rakouska. Za jakousi křižovatku v Salzburger Sportwelt je považován Griessenkareck, v němž se setkávají tratě vedoucí z Flachau, Wagrainu a Mayerdörflu.

Oblíbeným střediskem je i Radstadt, k jehož zajímavostem patří ulice „Walk of Sports“, která je obdobou hollywoodského chodníku slávy. Zde jsou však ve vyražených hvězdách v chodníku zvěčněni nejlepší sportovci regionu. Nechybí Annemarie Moser - Pröll ani Hermann Maier. Jinak toto malební městečko okouzluje návštěvníky nádhernou okolní přírodou, zasněženými svahy i jedinečným historickým jádrem. Do dnešních dní se zde podařilo dochovat téměř neporušené středověké hradby. Dalším hojně navštěvovaným střediskem je Wagrain ležící v samém srdci Salcburska. Nabízí trochu obtížnější spíše stinné sjezdovky. Kabinková lanovka Wagrainer Höhenbahn vás vyveze do výšky až 2000 metrů, kde se drží čerstvý prašan. Přes Wagrain je možné se dostat na lyžařskou houpačku St. Johann i na nejzápadněji položený bod oblasti Salzburger Sportwelt, do Alpendorfu. Mezi Alpendorfem a Wagrainem se rozkládají dvě nádherná údolí, velmi atraktivní je Strassalm se širokými sjezdovkami.

Jestliže raději trávíte dovolenou trochu stranou hlavních středisek, máte rádi klid a pohodu, bude pro vás ideální lyžařská houpačka přes vrcholek Kemandhöhe, mezi Altenmarketem a Radstadtem. Najdete zde menší střediska, která jsou oázami klidu uprostřed rušného a hektického sportovního světa. I zde najdete sjezdovky všech obtížností, ale je možné, že zkušení lyžaři by se zde mohli po čase nudit. Naštěstí není změna lyžařské destinace v oblasti  Salzburger Sportwelt žádným problémem.

Velmi oblíbená je rovněž lyžařská houpačka Zauchensee – Flachauwinkel – Kleinarl, nabízející od těch nejjednodušších sjezdovek až po ty téměř vysokohorské. Mezi Kleinarlem a Flachauwinklem se nachází středisko Shuttleberg, které je nejmladší v regionu. Na slunném svahu byl vybudován moderní Absolut Park pro snowboardisty, který navíc nabízí perfektní výhled do okolí. Zauchensee je považováno za jakousi hotelovou vesnici rozkládající se pod vrcholem Gamskogel. Pochlubit se může mírnými až středně těžkými sjezdovkami, jako je například Klassiker situovaná pod sedačkovou lanovkou Gamskogel II-Sesselbahn.

Rozsáhlé údolí mezi Flachau a Altenmarktem je doslova rájem pro vyznavače běžeckého lyžování. Zdejší tratě se napojují na Wagrain a Radstadt, jejichž zdolávání vyžaduje trošku lepší kondici běžkařů. Za objížďku stojí také náročnější trasy protínající vedlejší údolí, jako třeba trasa vedoucí do Kleinarlu nebo Zauchensee, nebo trasa Papageno - Höhenloipe na Rossbrandalm u Filzmoosu.

- jap -
Foto: www.salzburgersportwelt.com

Předchozí články z Rakouska:
Mölltaler Gletscher - lyžování v Rakousku
Bischofshofen
Eisenstadt
Tulln - město růží
Reutte

Článek byl zobrazen 6 676 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA