Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžování ve Schladmingu

Nejvýznamnější oblastí zimních sportů v Rakousku je prestižní a hojně navštěvovaný region dachsteinských Taur, který se rozkládá v nejzápadnější části spolkové země Štýrsko. Skládá se z devíti lyžařských areálů rozesetých na obou březích řeky Enns. Jedním z nich je i Schladming, který si uchovává svůj specifický charakter.

Schladming ležící v údolí Ennstal je bývalou hornickou osadou. První historická zmínka o něm pochází z roku 1180, tehdy se v těchto místech rozkládala osada s názvem Slaebnich. Od roku 1304 se ve zdejších rozsáhlých ložiscích těžilo velké množství stříbra a mědi. Osada tak rychle bohatla a za pouhých 18 let získala městská práva. O ně však Schladming přišel v roce 1525, když se stal centrem povstání sedláků a horníků. Jejich vzpoura byla tvrdě potlačena, město vypáleno a zbaveno veškerých výsad. Město se však vzchopilo poměrně záhy, už za čtyři roky měl Schladming znovu trhové právo. Městem v pravém slova smyslu se stal ale až roku 1925. Nejvýznamnější památkou je evangelický kostel pocházející z poloviny 19. století, který se může pochlubit křídlovým oltářem z roku 1570. Dalším svatostánkem je římskokatolický farní kostel doplněný pozdně románskou věží. V samotném centru si můžete prohlédnout krásné domy postavené v 16. století.

V současnosti je Schladming považován za hlavní lyžařské středisko této oblasti. Je situován v nadmořské výšce 749 metrů a v jeho okolí se nachází desítky kilometrů středně i vysoce náročných svahů. V roce 1982 se zde pořádalo mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Od té doby má Schladming pověst jednoho z nejkvalitnějších lyžařských letovisek v celém Rakousku. Díky jeho umístění mezi čtyřmi vzájemně propojenými vrcholy Taur se mu často přezdívá „velká houpačka“. Součástí této „houpačky“ jsou vrcholy Planai a Hochwurzen se středisky Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm.

Lyžařský areál Planai se stal srdcem této oblasti a poskytuje lyžování na úctyhodných 115 km propojených sjezdových tratí. Zalyžovat si můžete na 17 modrých, 39 červených a 6 černých sjezdovkách. Přestože mají zdejší svahy převážně severní orientaci, jsou všechny uměle zasněžovány technickým sněhem. Nedostatek sněhu někdy způsobuje malá nadmořská výška. Z vrcholu Planai se spouští stejnojmenná sjezdová závodní trať FIS, která končí až v samotném městečku. Tuto 5 km dlouhou černou sjezdovku vyhledávají především zkušení lyžaři. Kromě závodů Světového poháru ve sjezdovém lyžování se zde pravidelně pořádají také mnohé další špičkové akce.

O přepravu lyžařů se stará 10 vleků, 10 sedačkových a 3 kabinkové lanovky s přepravní kapacitou 32 tisíc osob za hodinu. Lanovkou se dostanete také například k chatě Schladminger Hütte pod vrcholem Planai, který dosahuje nadmořské výšky 1906 metrů. Můžete k ní vyjet také po silnici, která je však zpoplatněna mýtem. V létě je tato chata ideálním výchozím bodem pro milovníky pěší turistiky. V zimě sem přijíždějí davy návštěvníků za klasickým sjezdovým lyžováním, ale také kvůli výborným běžeckým tratím. Na vyznavače běžeckého lyžování čeká v oblasti celkem 250 km tras, nejznámější a nejvyhledávanější je 15 km dlouhý okruh vedoucí kolem Dachsteinského ledovce. Další tratě naleznete v okolí Ramsau, kde se v roce 1999 se konalo Mistrovství světa. Na Hochwurzenu je připraven osvětlený boardercross park s množstvím skoků a překážek, který ocení zkušení i méně zdatní snowboardisté.

V samotném městečku Schladming najdete spoustu obchodů, restaurací a barů. Ceny jsou ve Schladmingu srovnatelné s českými středisky, nabízené služby a podmínky jsou zde však o třídu lepší. Volného času však můžete využít i jinak. Vyzkoušejte například sáňkařské dráhy, paragliding, curling, snowrafting, snowtubing nebo se se sněžnicemi na nohou vydejte na pěší výlet do okolí. Pokud rádi prokládáte zábavu na sněhu s horolezeckou turistikou, jistě vás potěší velké množství ferrat v okolí. Mezi nejznámější bezesporu patří proslulý Dachsteinský Sky Walk.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Mölltalský ledovec - ráj carvingového lyžování
Hohe Tauern - příroda jako na dlani 
Baden bei Wien
Zell am See
Thayatal – malý rakouský poklad

Článek byl zobrazen 35 277 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA