Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Baden bei Wien, vyhlášené lázeňské město

Asi 30km od Vídně se na východním okraji Wienerwaldu, tedy Vídeňského lesa, rozkládá vyhlášené lázeňské město Baden bei Wien. Zdejší léčivé sirné prameny jsou známy lidem již odpradávna a dopomohly k tomu, aby se z města stala vyhledávaná turistická lokalita.

Území, na kterém se nynější město nachází, bylo pro své prameny vyhledáváno již starými Římany. Za vlády císaře Claudia se dnešní Baden stal součástí provincie Panonie. Římanům se tehdy podařilo z oblasti i okolních kopců vyhnat veškeré původní keltské obyvatelstvo, usadit se zde a vytvořit nové osídlení, které pojmenovali Aquae Pannoniae.

Největší rozkvět město zažilo v 18. a 19. století za vlády císaře Františka I., který si ho vybral jako své letní sídlo. Císař zde tak mohl trávit spoustu času se svým příbuzenstvem. Městečko však lákalo také celou řadu zámožných šlechticů a umělců. Pobýval zde Ludwig van Beethoven, který právě zde složil svou Devátou symfonii. Mozartovo Ave verum pak zase bylo slavnostně uvedeno v místním kostele sv. Štěpána. V roce 1812 došlo k ničivému požáru, po kterém muselo být město kompletně zrekonstruováno. Přestavbou byl pověřen architekt J. Kornhäusel, díky němuž se dnes město pyšní biedermeierovskou elegancí a barevností. Tento styl je typický pro měšťanskou kulturu německy mluvících zemí, je to jakási měšťanská obdoba empíru, která byla oblíbená zejména v první polovině 19. století.


Autor: Nigel's Europe

Dnes v Badenu najdeme 14 sirných léčivých pramenů, které chrlí minerální vodu o teplotě 36°C. Každý den tudy proteče 6,5 milionu litrů minerální vody. Ve zdejších celoročních termálních lázních si můžete užívat jak vodních radovánek, tak badenských lázeňských procedur.

V centru města se rozkládá náměstí Hauptplatz, uprostřed něhož se tyčí barokní sloup Nejsvětější Trojice pocházející z roku 1714. Na počátku 19. století zde pak byla vystavěna radnice. Významnou památkou města je Císařský dům č. 17, v němž pobýval po nějakou dobu císař František I.  V ulici Rathausgasse si poté můžete prohlédnout také dům skladatele Beethovena. Překrásná je honosná budova městského divadla pocházející z roku 1909. O pár kroků dále stojí trojlodní farní kostel sv. Štěpána postavený roku 1447 ve stylu pozdní gotiky. Doplňuje jej však barokní věž a oltář vyzdobený Paulem Trogerem.

Při procházce lázeňským parkem vás zajisté zaujme Kongresový dům, zrekonstruované kasino, které dnes patří k největším v Evropě a hudební pavilon, kde se od května do září pořádají nejrůznější koncerty. Ve městě najdeme množství neoklasicistních domů a biedermeierovských vil. Někoho to může překvapit, protože tento umělecký styl se projevoval hlavně v bytovém zařízení, interiérech a také v odívání.  Architekturu se mu podařilo ovlivnit jen okrajově.

Zkrátka ve městě nepřijdou ani milovníci historie a kultury. V Rollet-Museu si mohou prohlédnout expozici o historii města, výstavu dolnorakouského lidového umění a řemesel pak nabízí Kaiser-Franz-Josef-Museu.

Do Badenu však přijíždí řada lidí především kvůli skvělému koupání, najdete zde bazény s normální i termální vodou. Nedaleko místa, kde v minulosti své lázně vybudovali Římané, jsou dnes situovány moderní Římské lázně Römertherme, které poskytují veškeré služby spojené se zdravím a odpočinkem. Můžete si zajít na masáže, kosmetiku, do kadeřnictví nebo si zacvičit v posilovně. V komplexu Thermalstrandbad si zase budete připadat jako u moře, na dně bazénů je totiž jemný písek dovezený přímo od moře. Tyto lázně byly postaveny v secesním stylu a jsou největšími venkovními lázněmi Rakouska s písečnou pláží a mnoha dalšími atrakcemi.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Zell am See
Thayatal – malý rakouský poklad
Hochosterwitz
Lurgrotte
St. Pölten – v zajetí vody

Článek byl zobrazen 13 280 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA