Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zell am See, lázeňské městečko na břehu jezera

Na západním břehu jezera Zeller See se rozkládá krásné horské lázeňské městečko Zell am See, které je vyhledávaným střediskem letních i zimních sportů. Jeho poloha mezi jezerem a horou Schmittenhöhe z něj dělá jedno z nejkrásnějších míst celého Rakouska.

Již v roce 740 na tomto místě založili salcburští mniši osadu Cella in Bisontio, které zajišťoval prosperitu především obchod se solí. Místní lidé ji převáželi na mezcích přes Hochtor směrem na jih, kde za ni dostávali víno. Hochtor je místem dnes ležícím na vysokohorské silnici Grossglockner Hochalpenstrasse, která byla dokončena roku 1935 a začíná v Brucku, asi 4 km od Zell am See. V roce 1348 získala osada práva tržního města, ale skutečný rozkvět nastal až se zavedením železnice v roce 1875. Díky železniční dopravě se zde začala rozvíjet turistika a alpinismus.

Zell am See je hlavním městem stejnojmenného okresu rakouské spolkové země Salcbursko, leží v nadmořské výšce 757 metrů a žije v něm okolo 9 700 stálých obyvatel. Městečko je obklopeno mohutnými horskými velikány, které dosahují výšek okolo 3000 metrů nad mořem. Toto úžasné okolí nenechá v klidu žádného návštěvníka a už vůbec ne milovníky vysokohorské turistiky. Klikaté uličky města plné obchůdků a restaurací vás zase pohltí svou příjemnou atmosférou. Zkrátka nepřijdou ani milovníci historie, v Zell am See mohou obdivovat řadu památek.


Autor: Rutger Smit

Nejstarší městskou stavbou je věž Vogturm postavená pravděpodobně koncem 10. století. Věži se někdy říká také Kastnerturm, podle obchodníka Johanna Kastnera, který ji v roce 1866 odkoupil. V jejím interiéru se dnes nachází malé muzeum místní historie Heimatmuseum. Významnou památkou města je také farní kostel St. Hippolyte z 11. století, který byl v průběhu staletí několikrát přestavován a v roce 1770 barokně upraven. Uvnitř kostela se nachází gotický oltář, fresky ze 13. a 14. století a sochy sv. Jiří a sv. Floriána z 16. století, které jsou dílem umělce Podunajské školy. Ve vnějších zdech kostela jsou zabudovány náhrobky z červeného mramoru.

Radnici města najdete v zámku Rosenberg, který byl vybudován na konci 16. století. Typické jsou pro něj čtyři rohové věže a jedna kruhová středová věž. Daleko to není ani ke druhému zámku Prielau z 15. století, který v současnosti funguje jako luxusní hotel. Na břehu jezera, v blízkosti Grandhotelu Zell am See najdeme Hundertwasserovu Rakouskou fontánu s devíti sloupy. Každý ze sloupů reprezentuje jednu z rakouských spolkových zemí. Výška sloupů je určena podle počtu obyvatel dané země, barvy pak souhlasí s těmi erbovními.

Nedaleká hora Schmittenhöhe vysoká 1965 metrů nad mořem je také vyhledávanou turistickou lokalitou. Můžete ji zdolat pěšky, výšlap vám zabere asi 3 hodiny, nebo se na ni nechat vyvézt lanovkou a poté se pokochat výhledem na zasněžené třítisícové vrcholky Vysokých Taur – včetně Grossglockneru a Grossvenedigeru. Hora Schmittenhöhe je v létě ideálním výchozím bodem pro pěší turistiku, v zimě zase výborným místem pro lyžování.

Společně s blízkým Kaprunem se dnes Zell am See představuje jako místo s vynikající infrastrukturou a širokou nabídkou možností pro trávení volného času – dohromady totiž tvoří turistický region s názvem Europa Sportregion. Tato oblast nabízí ty nejlepší podmínky pro milovníky zimních sportů. Vybrat si zde můžete hned z několika možností. Lyžovat můžete buď na ledovci Kitzsteinhorn (3204 m. n. m.), na který vedou lanovky z Kaprunu, nebo na Schmittenhöhe (1965 m. n. m), na jehož vrchol vás doveze lanovka ze Zell am See.

Na ledovci Kitzsteinhorn zimní sezóna nikdy nekončí, je proto ideálním místem pro jarní lyžování i pro rodiny s dětmi, které si mohou užívat sněhu během celého roku. Na Schmittenhöhe na lyžaře čeká 75 km upravených sjezdovek všech náročností (25 km modrých, 25 červených a 25 černých). Areál je vyhledávaný především pro sportovní lyžování a to kvůli vysoké koncentraci náročných černých sjezdových tratí v čele se známou Trassabfahrt s délkou 4 km a převýšením 900 metrů. Nachází se zde také nejdelší sjezdovka Nord-Schüttabfart měřící 6,2 km. Podél nejdůležitějších sjezdových tratí jsou umístěna plošná zasněžovací zařízení. Výhodou je bezpochyby také to, že lyžařská permanentka platí pro všechny lanovky a vleky v této oblasti.

Mezi Kaprunem, Zell am See, Bruckem, Fuschem, Niedernsillem, Piesenrorfem a Maishofenem je doprava zajišťována bezplatnými lyžařskými skibusy. Na své si zde přijdou také milovníci snowboardingu, na které zde čeká několik fun parků. Běžkaři se mohou vyřádit na 250 km běžeckých stop, včetně okruhu kolem jezera Zell am See, které jsou pravidelně udržované. Trasy jsou navíc napojeny na Pinzgauskou a Saalašskou síť běžeckých tras, vysokohorské trasy na Kitzsteinhornu a Schmittenhöhe a také uměle osvětlené trasy v okolí Kaprunu a Zell am See.

Vyznavači vysokohorské turistiky mohou vyrazit do terénu, oblast je totiž protkána množstvím upravených a od sněhu uklízených turistických cest. Rodiny s dětmi budou nadšené ze sáňkařské dráhy, mohou zkusit jízdu na saních tažených koňmi, zabruslit si na zamrzlém jezeře nebo vyzkoušet snowtubing - jízdu na gumové pneumatice. Jestliže máte sněhu už dost, zajděte se zahřát do sauny, páry, solária nebo se protáhněte plaváním v krytém bazénu. Hlad poté zaženete v některé útulné restauraci či kavárně.

Europa Sportregion patří mezi oblasti s nejpropracovanější organizací rekreačních a sportovních aktivit. Již dlouhou dobu se těší velké popularitě mezi domácími i zahraničními návštěvníky. Nabízí sportovní aktivity v průběhu celého roku a vy zde zažijete dovolenou s jedinečnými prožitky.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Thayatal – malý rakouský poklad
Hochosterwitz
Lurgrotte
St. Pölten – v zajetí vody
Perg

Článek byl zobrazen 12 301 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA