Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Klagenfurt – jezerní kráska

Klagenfurt nacházející se na samotném jihu Rakouska, je hlavním a zároveň také největším městem spolkové země Korutany. Je to nádherné město plné pamětihodností a dalších zajímavých míst, jehož historie sahá až daleko do 12. století.

Klagenfurt – celým názvem Klagenfurt am Wörthersee, se rozkládá u východního břehu jezera Wörter See, asi 30 km od hranic se Slovinskem, v nadmořské výšce 446 metrů a žije v něm okolo 93 tisíc obyvatel.

První osada zde byla založena již ve 12. století a městská práva získala v roce 1252. Roku 1518 učinil Maxmilián I. z Klagenfurtu hlavní město Korutan. Klagenfurt se tak stal křižovatkou obchodních cest Řeků, Slovanů a Germánů. V polovině 16. století však město postihl rozsáhlý požár, po němž muselo dojít k celkové renovaci. Té se ujali přední italští architekti, kteří městu vtiskli typický apeninský ráz. Během první světové války byl Klagenfurt dočasně obsazen slovinským vojskem. Druhá světová válka pak napáchala ve městě značné škody, Klagenfurt byl téměř zničen a z původních historických památek se dochovalo jen několik. Dnes je Klagenfurt důležitým obchodním a kulturním centrem a také místem konání mnoha sportovních akcí. Pravidelně se zde koná například turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu.

Klagenfurt

Centrum města tvoří náměstí Neuer Platz, uprostřed kterého stojí zdobená kašna, jejíž hlavní postavu představuje mohutný drak Lindwurn. Právě tento drak, kterého v roce 1593 vytvořil Ulrich Vogelsang, se stal symbolem celého města.  Dále se na kašně nachází ještě socha Herkula, ta je však mladší, pochází z let 1634 – 1636. Na druhé straně náměstí se tyčí pomník císařovny Marie Terezie. Původně na tomto místě stávala skulptura z 18. století, která však byla roku 1873 nahrazena bronzovou sochou. Jde o první pomník Marie Terezie v Rakousku. Na náměstí najdete také radnici, která sídlí v renesančním paláci z roku 1582.

Z náměstí Neuer Platz se pěší zónou Kramergasse, která je mimochodem nejstarší v Rakousku, dostanete do historické části města. Před vámi se otevře dlouhé náměstí Alter Platz, které je obklopeno krásnými měšťanskými domy. Na rohu s Wienergasse narazíte na Starou radnici, kterou zdobí arkádovité renesanční nádvoří.  Před ní si prohlédněte Sloup Nejsvětější Trojice pocházející z roku 1680. Ten se však na tomto místě dříve nenacházel, byl sem přesunut teprve v roce 1965 z náměstí Heiligengeistplatz. Po vítězství nad Turky v roce 1683 byl na sloup připevněn kříž a půlměsíc. Na západní straně náměstí Alter Platz se nachází Landhaus, sídlo korutanské zemské vlády. Budova zde byla postavena korutanskými vladaři v letech 1574 – 1594 na základech mnohem starší stavby. Stala se dílem architektů H. Freymanna a J. A. Verdy. Vynechat byste neměli hlavně erbovní sál – dílo J. F. Frommilera, ve kterém je namalováno 665 erbů korutanských stavů.

Klagenfurt

Návštěvníkům by také jistě neměly uniknout krásné sakrální stavby, kterých je ve městě a jeho okolí požehnaně. Zajímavý je například barokní kostel sv. Jiljí s 91 metry vysokou věží, či katedrála sv. Petra a Pavla stojící na náměstí Domplatz. Původní protestantský kostel z roku 1578 získali jezuité, ale když se do Klagenfurtu roku 1787 přestěhovalo biskupství z Gurku, byl kostel povýšen na katedrálu. V interiéru se dnes nachází hlavní oltář z roku 1752 od Daniela Grana. Zdejší sakristie ukrývá poslední dílo Martina Johanna (Kremžského) Schmidta.

Europapark - Minimundus
Foto: Europapark - Minimundus 

V centru Klagenfurtu se nachází kostel Heiligengeistkirche z poloviny 14. století. Byl vystavěn původně v gotickém slohu, v období baroka byly dodatečně provedeny další změny. Jednolodní barokní kostel s osmihrannou věží Benediktinerkirche, jinak zvaný Marienkirche nalezneme na Benediktinerplatz. Jedněmi z mála kostelů, které přežily válečné běsnění během druhé světové války, jsou farní kostel z 16. století, který je snad nejznámější protestantskou stavbou v Rakousku, dále kostel sv. Ducha ze 14. století nebo kostel sv. Vavřince z 18. století. Ve městě se však nachází také řada nových moderních kostelů se zajímavým architektonickým řešením. Navštívit můžete například římsko-katolický Don-Bosco-Kirche nebo novoapoštolský kostel.

Klagenfurt je rovněž plný zajímavých muzeí. Asi nejznámějším a největším z nich je Kärntner Landesmuseum – Zemské muzeum, někdy zvané také Rudolfinum. Zaujímá také významnou pozici mezi klagenfurtskými vědeckými institucemi, jelikož se v jeho budově nachází také zemská knihovna, nakladatelství a vědecké pracoviště. Prohlédnout si v něm můžete expozice o Národním parku Hohe Tauern a v centru města tak dokonce podniknout virtuální „výlet“ na Grossglockner. V multimediálním sále je k vidění velký model pohoří, na stěnách pak projekce.

Europapark - Minimundus
Foto: Europapark - Minimundus

Díla různých uměleckých směrů shromažďuje Stadtgalerie Klagenfurt. Mezi autory nalezneme například Oskara Kokoschku, Mana Raye či Maxe Ernsta. Jestliže patříte k milovníkům umění, vydejte se za ním i do muzea s názvem Museum Moderner Kunst Kärnten. V jeho samostatných i tematicky laděných sbírkách naleznete především moderní a soudobou tvorbu rakouských i zahraničních autorů. Neméně přitažlivé je Bergbaumuseum umístěné v 500 metrů dlouhé štole, které přibližuje návštěvníkům časy, kdy se v okolí Klagenfurtu těžilo. K vidění jsou zde výstavy související s minerály a drahými kovy. Za války toto místo sloužilo jako bunkr.

Skvělým místem pro odpočinek je Europapark, který je největším klagenfurtským parkem a zároveň největším parkem celé země. Rozprostírá se až k břehům jezera a návštěvníkům nabízí neopakovatelnou atmosféru. Největším lákadlem je Minimundus – Svět v malém, kde je k vidění více než 170 modelů slavných světových budov v měřítku 1:25. Prohlédnout si zde můžete například Eiffelovu věž, londýnský Big Ben, římský chrám sv. Petra, indický Tádž Mahal, bruselské Atomium či newyorskou sochu Svobody. Samozřejmě nechybí ani zmenšeniny rakouských staveb.

Europapark - Minimundus
Foto: Europapark - Minimundus

Jak již bylo zmíněno, leží Klagenfurt v blízkosti jezera Wörter See, které je největším a nejnavštěvovanějším korutanským jezerem. V současnosti se může pochlubit největším jezerním koupalištěm v celé Evropě. Díky horkým pramenům je toto jezero nejteplejším lázeňským jezerem v Alpách. V létě si zde můžete dopřát odpočinek na sluníčku u vody. Celá pobřežní oblast pojme až 12 tisíc návštěvníků.

- jap -
Fotografie: Markus Ortner

Další články z Rakouska:
St. Florian
Melk – duchovní centrum Rakušanů
Bernstein
Lienz ukrytý mezi horami
Villach – povstání z popela

Článek byl zobrazen 49 481 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA