Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Florian je pojmenován podle stejnojmenného kláštera

Hornorakouské městečko St. Florian se nachází asi 15 km jihovýchodně od Lince. Je pojmenováno podle stejnojmenného kláštera, který zde byl vystavěn na počátku 9. století. První zmínka o něm pochází z roku 819.

Klášter byl vystavěn na místě posledního odpočinku římského vojáka Floriána, který se hrdinsky zastal zdejších křesťanů, a to se mu stalo osudným. Smrt mnoha křesťanů měl v té době na svědomí městský místodržitel Aquilinus, který se je snažil zbavit víry. Pokud neuposlechli, byli bez milosti zabiti. Jakmile se o tom Florián dozvěděl, spěchal jim na pomoc. Nebyl však dostatečně opatrný, byl zatčen a několik dní týrán, aby zapřel existenci Krista. Florián se však za žádnou cenu nechtěl své víry vzdát a tak byl roku 304 popraven.

Kati mu na krk přivázali mlýnský kámen a hodili jej do řeky Enns. Po své smrti byl Florián svatořečen a jeho ostatky rozděleny do několika měst – Říma, Krakova i Prahy. Lidé věřili, že Floriánovy ostatky ochrání města před požáry – Florián se totiž stal patronem hasičů.  Později se jeho obraz začal objevovat na obecních pečetidlech, městských branách, kostelních věžích, na zvoničkách a jeho sochy se stavěly na návsích a náměstích.


Foto: Been Around

Od roku 1701 patří tento klášter augustiniánům. Na přelomu 17. a 18. století prošel St. Florian rozsáhlou rekonstrukcí v barokním stylu, na níž se podíleli Carlo A. Carlone a Jakob Prandtauer. Klášterní budovy ukrývají šestnáct císařských pokojů, mezi nimiž je také Mramorový sál prince Evžena Savojského nebo obrazy německého malíře a grafika Albrechta Altdorfera. Ten byl výrazným představitelem Podunajské školy a také významným zakladatelem německé krajinomalby. K dalším jeho dílům patří i klášterní oltář sv. Šebestiána. Unikátní je taktéž klášterní knihovna, v níž je uloženo více jak 140 tisíc historických svazků.

Klášterní kostel byl postaven ve 13. století, zdobí jej bohaté štukování a nádherné fresky. Ukrývá opravdu jedinečný hlavní oltář, který vznikl použitím sedmi set tun mramoru. Největší památkou kostela jsou však Brucknerovy varhany z roku 1774, které byly v té době největší v celé Evropě. Dříve se skládaly z 5230 píšťal, nyní jich mají ještě více – celých 7386. Pravidelně na tyto varhany hrával hudební skladatel Anton Bruckner, protože v letech 1850 – 1855 působil v St. Florianu jako varhaník. Po smrti byl uložen do sarkofágu v kryptě kostela. V klášteře dnes můžete navštívit hasičské muzeum nebo galerii, ve které jsou vystaveny vzácné deskové obrazy A. Altdorfera, které bývaly dříve součástí oltáře sv. Šebestiána.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Melk – duchovní centrum Rakušanů
Bernstein
Lienz ukrytý mezi horami
Villach – povstání z popela
Steyr

Článek byl zobrazen 4 240 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA