Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Steyr ukrývá největší betlém na světě

Na soutoku řeky Steyr a Enna se v nadmořské výšce 310 metrů rozkládá historické, ale také průmyslové městečko Steyr. Se svými 43 tisíci obyvateli je třetím největším městem Dolních Rakous.

Steyr byl založen v 10. století štýrským markrabětem Otakarem. První písemná zmínka o zdejším hradu a kostelu pochází z roku 980. Roku 1182 se stala osada majetkem rodu Babenberků a prosperovala hlavně díky obchodu. Městská práva udělil Steyru vévoda Albrecht I. v roce 1287. Město v minulosti postihl velký požár, který zničil většinu domů a měl za následek i vleklou ekonomickou krizi. Ta byla ukončena teprve v roce 1864, kdy ve městě průmyslník Josef Werndl založil zbrojní továrnu na sériovou výrobu pušky zadovky, kterou sám zkonstruoval. Dnes má firma Steyr má ve světě zbraní, zejména vojenských, velmi dlouhou tradici.


Autor: Jochen  Wolters

Díky Werndlovi byl Steyr také jedním z prvních měst v Evropě, kde bylo zavedeno pouliční elektrické osvětlení. V průběhu 19. století prošlo město velkým rozvojem, zejména tedy průmyslovým  - byly zde vystavěny železárny a ocelárny. Historickému centru města se však naštěstí podařilo zachovat jeho krásu.

Centrum města protíná podlouhlé náměstí Stadtplatz, které je lemováno měšťanskými domy z 16. až 18. století. Asi nejcennějším domem je však více než 600 let starý pozdně gotický Bummerlhaus, který je výraznou dominantou středu náměstí. Zajímavý je rovněž dům číslo 16, který obýval slavný hudební skladatel Franz Schubert. Prohlédnout si zde můžete také radnici zdobenou rokokovou fasádou a doplněnou štíhlou věží, která je považována za nejhezčí svého druhu v Rakousku.

Severně od radnice je pak situován zámek Lamberg, který byl sice vystavěn jako hrad, ale později přestavěn. V roce 1727 ho zničil rozsáhlý požár, ale jeho majitelé – hrabata z Lambergu jej nechali zrekonstruovat. Touto přestavbou dostal zámek Lamberg barokní podobu, která mu zůstala dodnes. V současné době v zámku sídlí úřady, kdo má ale zájem, může se projít alespoň po krásné zámecké zahradě.

Ve Steyru se nachází také několik významných kostelů, na jižním konci náměstí je to například původně gotický, později barokně upravený Marienkirche. Dalšími významnými svatostánky jsou kostel Michaelskirche a farní kostel sv. Ägydia a sv. Kolomana.

Farní kostel stojící na náměstí Brucknerplatz je dílem stejného architekta, který se podílel na výstavbě vídeňského Stephansdomu – a tím je Hans Puchsbaum. Nedaleko od tohoto kostela se v budově staré sýpky ze 17. století nachází Městské muzeum.

Steyr vyhledávají turisté hlavně v období adventu a vánočních svátků, nabízí totiž svým návštěvníkům nepřeberné množství vánočních zážitků. Můžete zde spatřit například největší betlém na světě - betlém Ferdinanda Pöttmessera a Josefa Seidla, který se skládá ze 778 vyřezávaných figurek rozmístěných na ploše téměř 60 m². Velkým lákadlem je rovněž celoroční nabídka vánočních ozdob.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Bludenz
Leoben
Krems - město štiplavé hořčice
Hall in Tirol
Enns - kolébka rakouské civilizace

Článek byl zobrazen 10 338 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA