Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Enns - kolébka rakouské civilizace

V nadmořské výšce 281 metrů se v oblasti Horního Rakouska ukrývá malebné městečko Enns, kterým protéká stejnojmenná řeka. Jde údajně o nejstarší město v celém Rakousku, území bylo osídleno již v pravěku.

Kolem roku 50 našeho letopočtu zde Římané založili osadu a postavili pevnost.  Ta se postupně rozšířila na obrovský tábor, v němž žilo kolem šesti tisíc vojáků. V blízkosti tábora pak vyrostlo město Lauriacum, které vešlo do dějin, jako místo, kde se zabíjeli křesťané.  Městský místodržitel Aquilinus nechal usmrtit mnoho zdejších křesťanů. Když se o tom dozvěděl tehdejší velitel římských legií Florián, spěchal jim na pomoc. Nebyl však dostatečně opatrný, byl zatčen a několik dní týrán, aby zapřel existenci Krista. Florián se však za žádnou cenu nechtěl své víry vzdát a tak byl roku 304 popraven. Kati mu na krk přivázali mlýnský kámen a hodili jej do řeky Enns. Po své smrti byl Florián svatořečen a jeho ostatky rozděleny do několika měst – Říma, Krakova i Prahy.

Lidé věřili, že Floriánovy ostatky ochrání města před požáry – Florián se totiž stal patronem hasičů.  Později se jeho obraz začal objevovat na obecních pečetidlech, městských branách, kostelních věžích, na zvoničkách a jeho sochy se stavěly na návsích a náměstích. Na místě, kde byl údajně pohřben, byl vystavěn klášter St. Florian. Kolem roku 900 zde pak vznikl vodní hrad.

Největšího rozkvětu město dosáhlo na počátku 13. století, za vlády rodu Babenberků. Roku 1212 získal Enns od vévody Leopolda VI. městská práva. Dnes je město známé jako turistické středisko a také jako město se zachovalými hradbami, které jsou k vidění v oblasti historického jádra.


Foto: pohled z věže

Centrum města dnes tvoří náměstí Hauptplatz, uprostřed kterého se tyčí 60 metrů vysoká hodinová a strážní věž z roku 1568. Je nepřehlédnutelným symbolem města. Pokud se chcete pokochat nádherným výhledem na město a jeho okolí, musíte vystoupat po 157 schodech nahoru na ochoz. Jestliže vás zajímá dávná historie města, navštivte bývalou radnici, v níž sídlí muzeum římského města Lauriacum. Významnou památkou města je také farní kostel Panny Marie, který původně patřil k minoritskému klášteru. Byl sice neogoticky přestavěn, ale dochovat se podařila i jeho raně gotická kaple z roku 1343.


Foto: zámek Ennsegg

Na místě původního římského chrámu (jak dokazují vykopávky) byla vystavěna papežská bazilika sv. Vavřince. Její interiér je vyzdoben překrásnými freskami a olejomalbami „Biskupové z Lorchu“ a „Patroni Ennsu“, které jsou údajně největší v Rakousku. Ideální místem pro výlety je zámek Ennsegg nacházející se severně od historického jádra města. Zámek se pyšní arkádovým nádvořím, které slouží v létě pro pořádání koncertů a četných divadelních představení.

Do Ennsu vede Enžská cyklostezka, která je zajímavou obdobou Tauernské cyklostezky, na kterou nedaleko salcburského Bischofshofenu navazuje. Stezka patří mezi nejmladší cyklostezky v Rakousku a je přitažlivá hlavně díky neporušené krajině a zatím i její nízké návštěvnosti. Vede podél řeky Enns (Enže) v oblasti Nízkých Taur, ale během cesty se můžete kochat pohledem i na rozeklaný Dachstein a majestátný Grimming. Celá stezka měří 240 či 280 km (v jednom úseku jsou možné 2 varianty) a cyklista má k dobru přes 900 m převýšení.

- jap -
Foto: www.ens.at

Předchozí články z Rakouska:
Bad Ischl
Kaprun
Rust
Gurk
Světové kulturní a přírodní dědictví v Rakousku

Článek byl zobrazen 9 218 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA