Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kaprun, oblíbené horské středisko

Pod více jak třítisícovým vrcholem ledovce Kitzsteinhornu se v nadmořské výšce 786 metrů nachází oblíbené horské středisko Kaprun. Je situováno uprostřed rakouských Alp a ze všech stran jej obklopují majestátní štíty Vysokých Taur.

Kaprun leží asi 7 km jižně od střediska Zell am See, se kterým společně tvoří lyžařskou oblast Europa Sportregion.  Jde o oblast s nejpropracovanější organizací rekreačních a sportovních aktivit. Svojí nepřebernou nabídkou turistického a sportovního vyžití nabízí celoroční aktivní dovolenou. Území s ledovcem na Kitzsteinhornu garantuje skvělé lyžařské podmínky po celý rok i během letních měsíců. Jedinou nevýhodou tohoto areálu může pro někoho být absence náročnějších sjezdovek. K ledovci se dostanete ski-busem, který jezdí jak z Kaprunu, tak z vedlejšího Zell am See a stoupá asi pět kilometrů ke stanici kabinové lanovky Kitzsteinhornbahn.


Autor: Cristian Bortes

Pod Europa Skiregion patří kromě již zmíněného ledovce Kitzsteinhorn také vrcholy Maiskogel a Schmittenhöhe. Celkem oblast nabízí 136 km sjezdovek a 200 km běžeckých tratí. Funguje zde také běžecké napojení na Pinzgauskou a Saalašskou síť tras, na samotném ledovci najdete 3 km dlouhý okruh ve výšce 2900 metrů nad mořem. Pro milovníky snowboardingu je zde připraven snowpark s U-rampami a dalšími atrakcemi. Přepravu lyžařů zajišťují před pár lety postavené moderní lanovky Gletscherjet I. a II., které je vyvezou až do Alpine Centra v nadmořské výšce 3029 metrů.

V tomto proslaveném lyžařském centru a jeho širokém okolí je bohatá nabídka nejrůznějších Apres-Ski aktivit. Relaxaci a odpočinek najdete ve wellness centru, kde můžete vyzkoušet bazény, sauny, parní lázně a masáže. V kryté hale je možné si zabruslit, zahrát lední hokej nebo curling. Milovníci extrémnějších sportů mají možnost si vyzkoušet paragliding, snowrafting a snowtubing, noční sáňkování nebo výlety na sněžnicích. Spokojení budou také rodiče s malými dětmi, na každém rohu je totiž lyžařská školička s možností celodenního umístění dítěte, a také lyžařská škola a půjčovna lyží. Vynikající podmínky nabízí oblast i pro letní sportovní pobyty a získala si tak stálé zahraniční i domácí návštěvníky, kteří sem jezdí již dlouhá léta.

Velkou turistickou atrakcí je soustava hydroelektráren s nejvýše položenou přehradní nádrží Mooserboden nacházející se ve výšce 2036 metrů. Elektrárny byly vystavěny v letech 1938 – 1955 uprostřed nedotčené přírody, mezi horskými velikány. Přehrada je napájena vodou z největšího rakouského ledovce Pasterze. Dnes tyto uměle vybudované vodní plochy tvoří unikátní scenérie pro pěší túry. Pokud byste si chtěli elektrárny prohlédnout i zevnitř, vymezte si na to alespoň 4 hodiny.


Autor: Michael Bertulat

Městečko Kaprun si žije svým poklidným tempem a dýchne na vás velmi příjemnou atmosférou. Určitě vás v něm zaujme gotický farní kostel, zámek z 15. století a moderní kaplička Barbarakapelle. Ta byla postavena v roce 1956, aby uctila památku 150 dělníků, kteří zahynuli během stavebních prací na elektrárně.  Kaprun i sousední Zell am See nabízí dostatek ubytovacích kapacit, přesto je dobré si vhodné ubytování zajistit dostatečně dopředu.  Středisko je totiž velmi oblíbené a tak by se mohlo stát, že vámi vybraný penzion či hotel bude již plně obsazený.

Kaprun má však také svou temnou minulost, do světového povědomí se dostal zejména kvůli tragické události z 11. listopadu roku 2000, kdy v tunelu podzemní lanovky Gletscherbahn vypukl požár a o život zde přišlo 155 lidí. Tragédii způsobila porucha dodatečně namontovaného horkovzdušného ventilátoru, který zůstal zapnutý v zadní, neobsazené kabině strojvůdce. Netrvalo dlouho a v netěsných hydraulických rozvodech vzplanul olej a od něj pak chytla celá souprava, plná hořlavých materiálů. Vlak se právě nacházel v dlouhém tunelu stoupajícím k ledovci Kitzsteinhorn. Pouhým dvanácti lidem se podařilo z ohnivého pekla uniknout, ostatní byli zadušeni jedovatým dýmem. Od této tragédie se v Kaprunu používají jen nadzemní lanovky.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Rust
Gurk
Světové kulturní a přírodní dědictví v Rakousku

Článek byl zobrazen 8 389 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA