Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hall in Tirol, středověké město v Tyrolsku

Jedním z nejzachovalejších tyrolských středověkých měst je Hall in Tirol ležící na severním břehu Innu. Město najdete asi 10 km východně od města Innsbruck. Proslavilo se především mincovnou, která razila mince, jež ve své době užívala snad celá Evropa.

První zmínka o městě pochází z roku 1233, kdy se v těchto místech rozkládalo středisko zabývající se těžbou soli. Celá další existence města je tedy založená na solných dolech. Statut města získal Hall in Tirol v roce 1303. V té době již díky obchodu velmi prosperoval, velký vliv na rozvoj města měla i říční doprava – nacházel se zde důležitý říční přístav. V 15. století se pod vládou Sigmunda, bohatého strýce Maxmiliána I., stalo hlavním finančním centrem oblasti. V té době byla totiž založena zdejší mincovna a začaly se razit mince zvané Talery. Netrvalo dlouho a talery (tolary) se staly jednotnou evropskou měnou. Od roku 1486 až do počátku 19. století se tedy v Hall in Tirol produkovaly stříbrné tolary. Mincovna byla uzavřena v roce 1809. Stříbro však nebylo místním nerostným bohatstvím, těžilo se v nedalekých dolech poblíž města Schwaz vzdáleného asi 20 km dále na severovýchod.

V Hall im Tirol se podařilo zachovat krásné historické jádro pozdně gotického charakteru s více jak třemi sty měšťanských domů. Při procházce městem budete bloudit hustou sítí středověkých uliček a narazíte na celou řadu významných památek. V historickém centru se na náměstí Oberer Stadtplatz tyčí například farní kostel sv. Mikuláše z roku 1281. Kostel byl v 18. století barokně přestavěn. Ve svém interiéru ukrývá fresky od J. A. Mölka. U něj stojí  Waldaufova hrobní kaple, která byla postavena na místě původní gotické kaple v roce 1690 pro hrabata Khuen-Belasy. V kapli je uložena cenná sbírka relikviářů.

Jednou z nejvýznamnějších památek města je gotická radnice postavená v roce 1406. Nechal ji vybudovat český král a vévoda tyrolský Jindřich z Korutan. Jako svou loveckou rezidenci ji později využíval i Maxmilián I. Právě z ní se vydával za svou oblíbenou šlechtickou zábavou, kterou bylo nahánění kamzíků a jejich následné usmrcování. Kamzíci umírali nabodnutím na 4,5 metru dlouhé kopí. Této zvrhlé „zábavě“ se tehdy říkalo „Gamsstechen“. Samotná radnice byla v minulosti několikrát přestavěna a upravována, má strmou střechu a je doplněna vysokou věží. Pyšní se také dvorem s mozaikovými erby. Za nejkrásnější část staré radnice je považován Königshaus, kde se nachází jednací síň Ratssaal se sloupy a balustrádou z 15. století.

Městské části Unterstadt dominuje hrad Hasegg pocházející z 13. století. Nechal jej postavit arcivévoda Sigmund jako své knížecí sídlo a také měl sloužit k ochraně celého města před nájezdy nepřátel. Roku 1494 se stal hrad místem oslavy svatby císaře Maxmiliána I. Právě Hasegg byl místem, kde se razily stříbrné mince. Do dnešních dní se dochovala Mincovní brána, která byla součástí původního opevnění. Vidět zde můžete také Mincovní věž, která je jakýmsi symbolem města. V prostorách tehdejší mincovny v současnosti sídlí hradní muzeum, mezi jehož expozicemi najdete i tu o historii ražby mincí. Dokonce si zde můžete sami vyrobit vlastní pamětní minci. Pozdně gotické nádvoří hradu slouží v letních měsících jako dějiště pro četná divadelní představení a koncerty.

V Hall im Tyrol stojí také několik kostelů, ale nejvýznamnější církevní památkou je ženský Karmelitánský klášter., který v roce 1571 založila arcivévodkyně Magdaléna, sestra císaře Ferdinanda II. Tyrolského. V letech 1671 – 1684 prošel klášter rozsáhlou rekonstrukcí, roku 1773 byl nakonec zrušen a po dlouhou dobu tak sloužil jako kasárna. Ve 20. století došlo ke znovuobnovení kláštera, od roku 1978 sídlí v klášterní budově okresní soud. Ve zbylých budovách pak žijí karmelitánky, které dodnes uctívají staré zákony a podle přísného řádu spí ve vlastních rakvích.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Enns - kolébka rakouské civilizace
Bad Ischl
Kaprun
Rust
Gurk

Článek byl zobrazen 7 135 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA