Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lienz ukrytý mezi horami

Obklopeno masívy Lienzských Dolomit se v oblasti Východního Tyrolska nachází třináctitisícové městečko Lienz. Rozkládá se na soutoku řek Isel a Drau, uprostřed nádherné přírody, kde je ale zároveň snadno dostupné z okolních měst.

Území dnešního města bylo osídleno již v dávných dobách, jako první zde stávala ilyrská osada. Kolem roku 50 našeho letopočtu pak bylo na jejích základech postaveno římské město Aguntum, jehož pozůstatky si dnes můžete prohlédnout ve 4 km vzdálené obci Dölsach. Aguntum bylo přezdíváno „město trpaslíků“ a to z důvodů, že zde byly objeveny zbytky kleneb vysokých jen kolem jednoho metru.  Nakonec vědci zjistili, že šlo o části systému podzemního vytápění, jež se užívalo v tehdejších římských domech a lázních. Zbytky římského města Aguntum jsou nyní navštěvovaným archeologickým parkem.

Samotné město Lienz se pyšní několikasetletou tradicí. První zmínka o něm pochází z let1022 – 1039, kdy se ještě nazývalo Luenzina. Městská práva pak získalo v roce 1240. Díky bohatým zásobám nerostného bohatství rostlo město na významu, od středověku až do 19. století se zde těžila a zpracovávala železná ruda. V současné době je Lienz kulturním střediskem a zároveň dopravním uzlem oblasti.

V Lienzu najdete památky spadající do nejrůznějších historických epoch, procházka městem tak bude příjemným potěšením zejména pro milovníky architektury. Centrum města protíná podlouhlé náměstí Hauptplatz, které je lemováno krásnými měšťanskými domy. Stojí zde také palác Lieburg postavený v 16. století pro hrabata z Wolkensteinu, který však dnes slouží jako radnice. Má krásnou světlou fasádu a v rozích jej doplňují cibulovité věže. Na východní straně náměstí je situována barokní kaple sv. Antonína, jež byla vystavěna v 17. století a kterou rovněž zdobí cibulovitá věž.

Nedaleko Hauptplatzu můžete navštívit původně karmelitánský, dnes františkánský klášter z roku 1349. Interiéry kláštera jsou vyzdobeny původními freskami z druhé poloviny 15. století. Umístěna je zde také gotická Pieta z přelomu 14. a 15. století. Další zajímavou památkou Lienzu je farní kostel Stadtpfarrkirche St. Andrä z roku 1420 nacházející se na severním břehu řeky Isel. Kostel stojí na románských základech a jeho krypta pochází z 16. století. Uvnitř něj jsou k vidění fresky od Josefa Adama Mölka, obraz Josefa A. Zollera a sochy J. Patterera. Severozápadně od centra Lienzu se nachází zámek Bruck im Lienz, v němž sídlí muzeum rakouského výtvarného umění z přelomu 19. a 20. století. Zámek sloužil původně jako sídlo hrabat z Görzu, poté v roce 1500 přešel do vlastnictví Habsburků a od roku 1943 slouží pro účely muzea.

Lienz se může pochlubit dvěma lyžařskými středisky Zettersfeld a Hochstein. Stalo se tak vyhledávanou lokalitou pro všechny, kdo mají rádi kombinaci zimní dovolené v nádherné přírodě a snadné dostupnosti městského života. Návštěvníci zde najdou velmi pěkné, členité terény všech druhů obtížnosti. Sjezdovky v Zettersfeldu dosahují délek cca 1-2 km a vyskytují se do nadmořské výšky 2200 m. Tento lyžařský areál je díky jednoduchým terénům ideální zejména pro rodinné lyžování. V Hochsteinu si na své přijdou i zkušenější lyžaři, čeká zde na ně v podstatě jedna dlouhá a široká sjezdovka sportovního charakteru, na které se jezdí dokonce Světový pohár žen ve slalomu. Z centra města až k údolní stanici lanovky Hochstein - Sesselbahn, je to pěšky pouhých pět minut.

Výborné podmínky najdou v okolí Lienzu také běžkaři, kterým je zde k dispozici na 110 km upravovaných tratí. Pobyt v Lienzu si užijete ale i v případě, že zrovna nepatříte mezi milovníky lyžování. Celá oblast nabízí návštěvníkům bohaté možnosti mimolyžařských aktivit i společenského života. Vyzkoušet můžete třeba paragliding, rafting, kajak, slaňování, golf nebo jízdu na koni. Další možností jak protáhnout své tělo je vydat se po některé z pěších či cyklistických stezek. Doporučují se zejména výlety na horu Schleinitz s výhledem na daleké horské masívy, dokonce až na slovinský Triglav. Horská oblast Lienzer Dolomiten jsou oblíbeným turistickým cílem s množstvím jezer, údolí a horských vrcholů. Každý den se vám tak naskýtají nové a nové možnosti poznávání.

- jap -
Foto: www.lienz.at

Předchozí články z Rakouska:
Villach – povstání z popela
Steyr
Bludenz
Leoben
Krems - město štiplavé hořčice

Článek byl zobrazen 15 472 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA