Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bregenz na břehu Bodamského jezera

Přímo na břehu Bodamského jezera se rozkládá město Bregenz, které je hlavním městem rakouské spolkové země Vorarlbersko. V tomto rušném a moderním městě žije okolo 28 tisíc obyvatel. Množství památek mu však dodává také tajuplnou historickou atmosféru.

Bregenz leží nedaleko hranic s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem. První zmínka o něm pochází již z dob Římanů, kdy zde existovala osada s názvem Brigantinum. Dnes se město půlí na dvě hlavní centra – dolní se rozkládá v těsné blízkosti jezera a má spíše moderní ráz, zatímco horní zahrnuje tiché historické jádro Oberstadt.

Pokud prohlídku města začnete v dolní části, nejdříve se určitě ocitnete na náměstí Kornmarktplatz, kde se nachází i Zemské muzeum. V něm si můžete prohlédnout expozice popisující historii města a celého regionu. V roce 1838 byla na náměstí vystavěna budova divadla Theater am Kornmarkt v neoklasicistním stylu. V moderní skleněné budově muzea Kunstmuzeum Bregenz (KUB), která je vtlačená mezi divadlo a budovu pošty, se konají výstavy moderního umění a architektury. Tato moderní skleněná krychle byla postavena v roce 1997 a je dílem architekta Petera Zumthora.


Autor: Michael  Schmid

V dolní části města najdeme také barokní Nepomukovu kapli nebo radnici z roku 1685, s níž sousedí kaple svatého Jiří, která je spíše známá pod názvem Jezerní kaple. Byla postavena v 15. století na břehu jezera – voda totiž tehdy sahala až do těchto míst. Dnes je doplněna malou cibulovitou věží. Za zhlédnutí stojí i neogotický kostel Herz-Jesu-Kirche se dvěma věžemi. Když se vydáte směrem na západ od středu dolního města, narazíte na poutní kostel Mariahilf. Ten z historického hlediska není nijak významný, jelikož byl vystavěn až v období mezi dvěma světovými válkami, ale jeho architekt Clemens Holzmeister mu dal unikátní podobu pagody. V kopci pak nemůžete přehlédnout ani další svatostánek, kterým je kostel St. Gallus. Byl vysvěcen někdy v 7. století irským misionářem Havlem. Původně gotická stavba byla nakonec barokně přestavěna.

K historickému jádru města, tedy jeho horní části se dostanete po starých kamenných schodech. Při cestě nahoru můžete zpozorovat zbytky městského opevnění ze 13. století s věží Martinsturm, která byla později doplněna barokní cibulovou kupolí – údajně největší ve střední Evropě. Věž je dnes neodmyslitelným symbolem Bregenzu a sídlí v ní Muzeum vojenské historie. Centrum horního města se rozprostírá v okolí hrázděné budovy staré radnice z roku 1662. Až do 19. století v ní sídlila městská správa. V těsném sousedství se rozkládá zámeček Deuringschlössle, jež slouží jako hotel s restaurací.

Návštěvníci mohou v Bregenzu spatřit také největší plovoucí jeviště na světě s názvem Seebühne. Jde o operní, divadelní, koncertní i muzikálovou scénu, jež byla vystavěna přímo na hladině Bodamského jezera. Město již od roku 1964 pravidelně pořádá letní festival Bregenzer Festspiele.

Díky Bodamskému jezeru je Bregenz v současnosti hlavním turistickým centrem oblasti. Od května do září se po něm můžete projet na lodi. Další neméně přitažlivou lokalitou je 1064 metrů vysoký vrch Pfänder, kam se můžete nechat vyvézt kabinovou lanovkou. Nahoře pak máte možnost navštívit malou zoologickou zahradu zaměřenou na alpskou zvířenu a také orlí observatoř Adlerwarte. Kromě těchto atrakcí nabízí vrch také nádherné výhledy na jezero a přilehlé okolí.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Klagenfurt – jezerní kráska
St. Florian
Melk – duchovní centrum Rakušanů
Bernstein
Lienz ukrytý mezi horami

Článek byl zobrazen 14 371 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA