Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kufstein, skvělý výchozí bod k výletům do okolní přírody

Kufstein je čtrnáctitisícové městečko rozkládající se v údolí řeky Inn, nedaleko hranic s Německem. Je obklopeno pohořím Kaisergebirge, díky kterému je vyhledáváno pěšími turisty, lyžaři, ale také milovníky nedotčené přírody.

Osídlení oblasti je datováno až do doby kamenné, důkazy o tom byly objeveny v nedaleké jeskyni Tischoferhöhle v údolí Kaisertal. Nalezeny tam byly zvířecí kosti upravené do nejrůznějších nástrojů. V 8. století zde stávala osada s názvem „Coafstein“. První zmínka o počátcích Kufsteinu pak pochází z roku 1205, kdy se městečko začalo objevovat v historických pramenech. Městská práva Kufstein obdržel roku 1393, v té době již byl díky lodní dopravě a obchodu značně prosperujícím městem. Až do počátku 16. století náleželo město Bavorům, poté ho císař Maxmilián I. připojil k Tyrolsku.


Autor: Martin  Wippel

Roku 1703 však Bavoři na město zaútočili a snažili se jej získat zpátky. Město bylo po dlouhou dobu v jejich obležení a následně bylo podpáleno. Bavoři byli nakonec z města vyhnáni, mnohem úspěšnější byli až o sto let později. Během napoleonských válek jim na čas připadlo celé Tyrolsko. V současnosti je Kufstein přitažlivým městem, k jeho největším zdrojům příjmu patří cestovní ruch. Je však také významným sportovním střediskem, z průmyslu zde má zastoupení strojírenství a sklářský průmysl nebo výroba lyží.

Díky svému krásnému historickému jádru si město vysloužilo přezdívku „Perla Tyrolska“.  Největší zajímavostí je bezpochyby mohutná pevnost Feste Kufstein tyčící se na skále nad městem. Pevnost postavená za vlády Maxmiliána I., tedy v roce 1205, sloužila ve středověku především jako vězení, ale samozřejmě také jako obrana města před nepřáteli. Symbolem nejen pevnosti, ale celého města je rozložitá, 90 metrů vysoká Císařská věž, která byla dokončena roku 1522. Ve věži Bürgerturm jsou umístěny Varhany hrdinů, které jsou údajně největšími volně stojícími varhanami na světě. Byly postaveny v roce 1931, mají 4307 píšťal a 46 rejstříků. Každé poledne si můžete poslechnout melodii, která se hraje na památku hrdinů, jež padli v obou světových válkách. Tóny z těchto varhan se údajně nesou až do vzdálenosti několika kilometrů. Do pevnosti se dnes pohodlně dostanete výtahem. Prohlédnout si v ní můžete muzeum historie a kultury.

Historickým, ale také kulturním centrem města je Dolní náměstí, kde se pravidelně pořádají nejrůznější akce, koncerty a jiná představení. Náměstí je lemováno historickými budovami, a v létě pak také restauracemi a kavárnami. Ve vrchní části náměstí stojí budova radnice, v dolní části, které se svažuje k řece Inn, je k vidění 140 let stará Mariánská kašna. K významným historickým památkám patří městský farní kostel sv. Víta z 15. století stojící nedaleko náměstí. Uvnitř kostela najdete krásný barokní oltář z roku 1865. Patrné jsou také zbytky městských hradeb. Turisté milují zdejší uzoučké uličky, které jsou lemovány vinárnami, obchůdky s rukodělným zbožím a suvenýry. Nejvyhlášenější je ulička Römerhofgasse, která na vás dýchne jedinečnou atmosférou.

Turisté jezdí do města nejen kvůli jeho památkám, ale také jim slouží jako skvělý výchozí bod do okolní přírody. Nedaleko města se nachází několik menších jezer, jako Hechtsee, Thiersee a Walchsee. Kufstein tak nabízí poznávání, kulturu i přírodu – prostě ideální kombinaci pro skvělou dovolenou. V létě je hojně využíváno 120 km značených stezek pro cyklisty, včetně cyklostezky podél Innu, která vede až do německého Pasova. Okolní hory jsou skvělou volbou pro pěší turistiku v létě, tak i pro lyžování v zimních měsících. Lyžařské terény oblasti Wilder Kaiser- Brixental patří se svými 250 km tratí a 91 lanovkami a vleky mezi největší v Rakousku.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Friesach
Zwettl
Bregenz
Klagenfurt – jezerní kráska
St. Florian

Článek byl zobrazen 11 046 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA