Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hochosterwitz - pevnost na vápencové skále

V rakouských Korutanech, asi 8 km východně od městečka St. Veit se na 160 metrů vysoké vápencové skále vypíná monumentální pevnost Hochosterwitz. Jde o jeden z největších hradních komplexů v Evropě, který dominuje jinak rovinaté oblasti a nabízí skvělý výhled do okolní krajiny. Existuje tak mnoho důvodů, proč se hrad stal vyhledávanou turistickou atrakcí.

První zmínka o hradu pochází z roku 860, kdy král Ludvík převedl část zdejších královských majetků na salcburskou diecézi. Tehdy se však na místě hradu Hochosterwitz nacházela pevnost známá pod názvem Astaruiza. Současná podoba hradu je tak odrazem rozsáhlých oprav a přestaveb. V roce 1541 dostal Hochosterwitz do užívání Christof Khevenhüller a od té doby patří hrad tomuto významnému šlechtickému rodu. Za jeho vlády byl vybudován rozsáhlý fortifikační systém. V roce 1570 se zde začaly rekonstruovat četné staré gotické a románské objekty. Hrad zaujímal strategickou polohu na hranicích s rozpínající se osmanskou říší. Na přelomu 16. a 17. století byl proto těžce poškozen častými nájezdy tureckých vojsk, proto bylo rozhodnuto o vybudování mohutného opevnění.


Autor: Markus Schroeder

Hradební opevnění dnes zasahuje v několika pásech až na úpatí hory. Hradby obepínající kopec spojuje čtrnáct bran, kterými prochází klikatá, 600 metrů dlouhá přístupová cesta. Opevnění mělo zabránit dalším tureckým útokům, u každé brány byla na nepřítele nastražena nějaká nástraha či překážka. Podle pověstí už pak nebyl hrad nikdy dobyt. Uvnitř hradu se nachází kaple s freskami z roku 1570, v dalších hradních prostorách sídlí malé muzeum seznamující návštěvníky s historií Hochosterwitzu a jeho okolí. Zajímavá je také 13 metrů hluboká cisterna na vodu.


Autor: Craig  Elliott

Höchosterwitz je i dnes v soukromém vlastnictví rodu Khevenhüllerů, ale z části je přístupný veřejnosti. Návštěvníci sem mohou přicházet od Velikonoc do konce října. K hradu se dostanete buď zdoláním více než půlkilometrové pěší túry nebo jednodušeji prostřednictvím lanovky, která vzdálenost od parkoviště až na vrchol s převýšením 150 metrů překoná během 2 minut.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Lurgrotte
St. Pölten – v zajetí vody
Perg
Judenburg
Gmünd

Článek byl zobrazen 5 137 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA