Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dachstein - ledovec Ramsau - na běžkách až do nebe

Na náhorní plošině přímo nad městem Schladming leží obec Ramsau am Dachstein, nad níž se do výšky téměř 3 kilometrů tyčí stěny Dachsteinského ledovce. Ten je oblíbený především díky perfektním lyžařským terénům i neobvyklému množství běžeckých tratí ležících v nadmořské výšce okolo 2 500 metrů.

Obec Ramsau am Dachstein se rozkládá ve výšce cca 1200 metrů nad mořem nad údolím Ennstal, na náhorní plošině pod nejvyšší horou Štýrska, Dachsteinem. Rozlehlá náhorní plošina nacházející se na jižní straně Dachsteinu je po celý den vystavena slunečním paprskům a tak je často nazývána “terasou rakouských Alp”. Najdete zde ty nejslunnější lyžařské svahy z celého Rakouska. Vzhledem k dostatečné nadmořské výšce náhorní plošina zaručuje kvalitní sněhové podmínky. 

Lyžařský areál Ramsau am Dachstein je obklopen úžasnou vysokohorskou přírodou Vysokých Taur a nabízí perfektní infrastrukturu. Okolní horské štíty tyčící se do výšky 2000 metrů pak navíc chrání středisko proti větru. Ramsau am Dachstein je tak ideálním místem pro prožití zimní dovolené. Díky blízkému ledovci Ramsau (2700 m) si v oblasti můžete užívat lyžování i během letních měsíců. 

Lyžařský areál Ramsau am Dachstein

Lyžařský areál Ramsau am Dachstein nabízí celkem 20 km sjezdovek v nadmořské výšce 1200 až 1700 metrů. Jejich náročnost je uzpůsobena pro všechny lyžaře - užijí si na nich rodiny s dětmi, začínající i zdatní lyžaři, školní lyžařské skupiny, senioři i tělesně postižení. Pro ty nejzkušenější jsou připraveny sjezdové trati na kopci Rittisberg. O přepravu lyžařů se starají moderní lanovky a vleky. Největší atrakcí se stala 6 kilometrová silnice vedoucí z Ramsau am Dachstein pod jižní stěnu Dachsteinu. Byla zprovozněna roku 1961 a dnes končí u dolní stanice lanovky vedoucí na ledovec. Je však možné se po ní dostat i k horským chatám Türlwand a Hunerkogel. Kabinková visutá lanovka na vrchol Ramsau, která má kapacitu 70 osob, byla zprovozněna v roce 1969. Během 10 minutové jízdy překoná převýšení úctyhodných 1000 metrů.

Jakmile se ocitnete na vrcholu ledovce, můžete navštívit vyhlídkovou plošinu Dachstein Sky Walk, odkud se naskýtá neopakovatelný panoramatický výhled do širokého okolí. Plošina má podlahu z části prosklenou, což návštěvníkům umožňuje prožít opravdu nezapomenutelné pohledy. Ledovec Ramsau slibuje prvotřídní lyžařské zážitky a to i přesto, že na něm nenajdeme takové množství sjezdovek, jako je zvykem na jiných rakouských ledovcích. Vede z něj jen 5 km tratí, z nichž 2 jsou modré, 2 červené a 1 černá. Přepravu lyžařů zajišťují 4 vleky, 1 sedačková a 1 kabinková lanovka s celkovou přepravní kapacitou 4000 osob za hodinu. 

Lyžařský areál Ramsau am Dachstein

Spíše než sjezdaři si na ledovci užijí snowboardisté a běžkaři. Přímo na ledovci se totiž nachází centrum pro alpské a severské lyžování. Příznivci jízdy hlubokým sněhem tak budou na Ramsau nadšení, čeká na ně jedinečný několik kilometrů dlouhý freeridový sjezd. Ledovec si oblíbili také snowboardisté, kteří na něm najdou moderní funparky, jako je především Super Park. Dachstein se i díky němu zařadil mezi tři nejlepší místa pro snowboardisty a freestylisty. Další snowboardovou lahůdkou je rozsáhlý Burton Snow Parku s halfpipe, skoky a mnoha dalšími atrakcemi. 

Ledovec Dachstein nabízí dále také 18 km dobře udržovaných běžeckých tratí, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Protínají krajinu v nadmořské výšce okolo 2500 metrů. Ledovec Ramsau je zaplavován běžkaři i v létě a pravidelně na něm trénují reprezentace mnoha zemí. Celé široké okolí dachsteinského ledovce Ramsau láká na nespočet lyžařských túr, strmých sjezdů a přejezdů. Celkem zde na běžecké nadšence čeká až 210 kilometrů tratí! Vydat se můžete i na rakouskou národní ski túru nazývanou Dachsteinský přejezd. Zdolání této 20 km dlouhé trasy zabere asi 4 až 5 hodin a zakončena je v Obertraun, odkud je možné se zpět do Ramsau nechat odvézt autobusem. 

Turistická oblast v okolí ledovce Ramsau je vyhledávaná jak v zimním, tak i v letním období. V zimních měsících zde kromě lyžování zažijete spoustu sportovních, kulturních i jiných akcí. Pestré jsou také možnosti aprés-ski aktivit. Využívat například můžete osvětlenou noční sáňkařskou dráhu, bruslařskou dráhu, nebo cesty určené pro saně tažené koňmi. Také pěší turisté si v zimě přijdou na své, vydat se mohou do okolí po širokých upravovaných stezkách. Při výpravách na sněžnicích se budete moci kochat výhledy na pohoří Taury a do údolí Ennstal. Netradiční zážitky může přinést paragliding, snowtubing či curling. 

Lyžařský areál Ramsau am Dachstein

Pro děti je v Ramsau am Dachstein připraven dětský areál, v němž nechybějí sjezdovky se zvířátky, s vytvarovanými vlnovkami a tobogány, skokánky a nechybí ani kouzelný koberec. Oblíbenou atrakcí nejen pro děti je na ledovci Ramsau ledový palác Dachstein Ice Palace, kam je možné dojít pěšky od stanice lanovky. V paláci vás obklopí svět vytvořený z ledu, který je krásně nasvětlený. Dostanete se až hluboko do vnitrozemí ledovce a budete obdivovat fascinující dílo přírody. 

Vzhledem k tomu, že je zdejší lyžařský areál často využíván ke konání nejrůznějších sportovních akcí a soutěží, bylo v něm vybudováno množství nových ubytovacích kapacit, které nápor návštěvníků dokážou pojmout. Ubytovat se můžete jak ve čtyřhvězdičkových hotelích, tak i vkusně zařízených apartmánech, nebo v jednodušších, ale kvalitních horských chatách. V centru obce Ramsau pak samozřejmě nechybí obchody s lyžařským vybavením, půjčovny a opravny.  K ochutnávce specialit místní kuchyně pak lákají četné restaurace. Večery je možné prožít v klubech, barech, nebo u poslechu živé hudby. 

- jap -

Další články z Rakouska: 
Vánoce v Rakousku
Ehrwald – lyžování uprostřed močálů
Hintertux - lyžování od rána do večera, v létě i v zimě
Rakousko - velmoc lyžování
Vorarlbersko, kolébka alpského lyžování

 

Článek byl zobrazen 24 801 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA