Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hintertux - lyžování od rána do večera, v létě i v zimě

Jedním z mála míst v Evropě, kde si můžete užívat celoročních zimních radovánek je rakouský ledovec Hintertux. Po celých 365 dní je vám k dispozici množství perfektně upravených sjezdovek s kvalitní sněhovou pokrývkou. Ne nadarmo zvítězil Hintertux v roce 2011 v soutěži o nejlepší lyžařskou oblast na světě.

Hintertuxský ledovec (Hintertuxer Gletscher) se nachází v rakouské spolkové zemi Tyrolsko, v oblasti známé jako Zillertal. Tyčí se nad vesničkou Hintertux, která leží ve vysoko položeném Tuxském údolí, kterým protéká řeka Ziller. Samotný lyžařský ledovcový areál se rozkládá v nadmořské výšce od 1500 do 3250 metrů nad mořem. Od nadmořské výšky 2610 metrů je úbočí Gefrorene Wand pokryto ledovcem. Nejvyšším bodem střediska je pak 3286 metrů vysoký vrchol Gefrorene Wand-Spitzen. Hintertux nabízí návštěvníkům celkem 86 kilometrů sjezdovek různých obtížností – 9 modrých, 15 červených a 4 černé. Středisko je tak orientováno spíše na zdatnější lyžaře. 

Hintertux

Zajímavostí Hintertuxského ledovce jsou černé sjezdovky, které na většině rakouských ledovců nenajdeme. Není se tak co divit, že si Hintertux vybírají lyžařské reprezentace jakožto tréninkové centrum. Lyžuje se i na svazích nejvyšších vrcholů Gefrorene Wand-Spitzen a Grosser Kaserer. Na 3263 metrů vysokém Kasereru se nachází převážně středně náročné sjezdovky a pohodlné široké carvingové tratě. Oblast je ideální také pro milovníky freeridu, kteří si zde ježdění na prašanu užijí do sytosti. Méně zdatní, nebo začínající lyžaři také nepřijdou zkrátka, na ně čekají mírné modré tratě pod vrcholem hory Olperer (3476 m) v části zvané Sommerbergalm. 

Asi 30% sjezdovek je v případě potřeby možné zasněžovat technickým sněhem. Kdo by se do Hintertuxu vypravil v létě, může si užívat jízdy na 18 kilometrech tratí. A tak se není čemu divit, že návštěvnost střediska neklesá ani během teplých letních měsíců. Výjezd nahoru na Hintertuxský ledovek je nezapomenutelným zážitkem, ať už se tam vydáte během kteréhokoliv ročního období. Z rozlehlé terasy u výstupní stanice lanovky z výšky 3250 metrů nad mořem se vám naskytne jedinečný panoramatický výhled bezpočet zasněžených štítů Rakouských Alp. Při dobré viditelnosti je možné zahlédnout i nejvyšší horu Rakouska, 3798 metrů vysoký Grossglockner. 

Hintertux

Kromě dobře udržovaných tratí nabízí samozřejmě také moderní a hustou síť vleků a lanovek. O přepravu lyžařů se stará 10 vleků, 6 sedačkových a 5 kabinkových lanovek, které zajišťují, že se každou hodinu přepraví 35 tisíc osob. Přímo k ledovci se dostanete velkokapacitní lanovkou zvanou Gletchebus, která je určena pro 24 lidí. Tato nadčasová lanovka je zavěšena na dvou lanech, díky čemuž odolává i silnému větru, který není v této oblasti ničím výjimečným. Vzhledem k obrovské přepravní kapacitě zajišťuje, že se ani o víkendech netvoří ve stanici lanovky fronty. V oblasti Hintertuxu fungují samozřejmě také skibusy a zdejší infrastrukturu podporuje i údolní železnice.

Pokud byste si zakoupili rozšířený skipas platící na celou oblast zvanou Ski Zillertal 3000, čekalo by na vás neuvěřitelných 245 kilometrů těch nejkvalitnějších sjezdovek. Lyžování je možné na ploše 800 hektarů a lyžaře zde přepravuje na 77 těch nejmodernějších vleků. Tato rozsáhlá lyžařská oblast vznikla spojením areálu Hintertuxského ledovce s nedalekými lyžařskými areály Eggalm, Finkenberg, Penken/Mayrhofen, Ahorn a Rastkogel a umožňuje si užívat sněhových radovánek od začátku prosince až do poloviny dubna.

Hintertux

Snowboardisté se také v Hintertuxu doslova vyřádí. Čeká zde na ně snowpark s množstvím skoků, railů a dalších překážek. Obrovským lákadlem je pak nejvyšší halfpipe v Evropě. Snowpark se nazývá Betterpark Hintertux a leží v nadmořské výšce 3200 metrů. Jeho návštěvu by si neměl nechat ujít žádný milovník snowboardingu a freestylu. Pro začínající snowboardové nadšence je pak určen Familypark Hintertux. Do těla si však v okolí Hintertuxu můžete také na túrách na sněžnicích nebo na běžkách.

Velkou atrakcí Hintertuxu se stal tzv. Ledový palác (Eis Palast), který vznikl přímo v Hintertuxském ledovci a najdete jej nedaleko horní stanice Gletcherbusu. Návštěvník má možnost v něm prozkoumat ledovec zblízka a hlavně zevnitř. K vidění jsou fascinující rampouchy, ledové vodopády, krápníky, krystaly i ledovcové jezero. Za vstup do „paláce“ se vybírá vstupné a prohlídka může trvat 45 minut i dvě hodiny. Další zajímavostí Hintertuxu jsou lázně v hotelu Kirchler. Jde o evropské nejvýše položené lázně, nachází se cca 500 metrů od dolní stanice lanovky Gletchebus, která míří na ledovec.

Hintertux

Co se týče aprés-ski aktivit, má nejen Hintertux, ale celý tyrolský Zillertal rozhodně co nabídnout. V městečku Mayrhofen se například nachází akvapark, kde najdete bazény, klouzačky, tobogány a další atrakce. Nechybí ani sauna, parní lázeň či solárium. Kdo by se chtěl unavit sportem, může si jít zabruslit, posilovat do fitness centra či zahrát tenis. Pokud však upřednostňujete odpočinek spojený se zábavou a odreagováním, možná vás nadchne bowling či návštěva kasina. 

- jap -
Foto: hintertux.at

Další články z Rakouska: 
Rakousko - velmoc lyžování
Vorarlbersko, kolébka alpského lyžování
Lyžování v Alpách a kultura - fungující kombinace

Článek byl zobrazen 9 756 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA