Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bad Ischl - nejstarší solné lázně

Pokud byste chtěli navštívit nejstarší solné lázně v Rakousku, museli byste se vydat do Bad Ischelu, který se rozkládá na soutoku řek Traun a Ischl. Toto 14 tisícové městečko najdeme v hornorakouském okrese Gmunden, mezi jezery Solné komory.

První historická zmínka o městě pochází z roku 1442, kdy se proslavilo jako významné středisko obchodu a těžby soli. Tehdy se však město ještě nazývalo Iselen. Největšího rozkvětu město dosáhlo až v 19. století, v roce 1823 zde totiž byly založeny solné lázně pro léčbu neplodnosti a jiných nemocí. Doktor Josef Götz tady totiž objevil léčivé účinky místní vody, která obsahuje až 27 % rozpuštěné kuchyňské soli. Kůrami nejdříve začal léčit jen místní horníky, kteří trpěli dnou a revmatismem. O světovou proslulost lázní se zasloužil teprve dvorní lékař habsburského domu Franz von Wirer, jenž rozšířil pověst Ischlu do celého světa. Tím se vlastně postaral o to, aby do lázní začali přijíždět bohatí hosté.


Autor: mekiaries

Lázně se staly oblíbenými zejména u císařské rodiny a tehdejší honorace. Často zde z léčebných důvodů pobýval arcivévoda František Karel se svou manželkou Žofií. Žofie se pravidelně koupala ve zdejších pramenech a léčila si tak neplodnost. O tři roky později se arcivévodkyni narodil syn František Josef, který se později - v roce 1848 stal rakouským císařem.

Také samotný František Josef si posléze Bad Ischl zamiloval. Poprvé sem zavítal v roce 1849 a později zde oslavil zasnoubení s Alžbětou Bavorskou, zvanou Sissi. V roce 1854 se s ní oženil a společně pak bydleli v Císařské vile (Kaiservilla) na břehu řeky Ischl, kterou získali jako dar od jeho matky. V roce 1914 právě zde císař podepsal vyhlášení války Srbsku, čímž rozpoutal první světovou válku. Vilu postavenou v biedermeierovském stylu si dnes mohou návštěvníci prohlédnout s průvodcem, je vyzdobena početnými loveckými trofejemi. Císař byl totiž vášnivým lovcem, tuto jeho vášeň zaplatilo životem neuvěřitelných 2000 kamzíků. Někdejší letní sídlo panovníka dává dnes návštěvníkům jedinečnou možnost nahlédnout do dob habsburské monarchie. Okolo vily se rozprostírá park se zámečkem Marmorschlössl – původně císařskou čajovnou, v níž je dnes muzeum fotografie. Kromě starých dobových snímků si můžete prohlédnout i historické fotoaparáty. Pobyt císařské rodiny v Bad Ischlu znamenal pro město značný rozvoj v oblasti architektury.

V Bad Ischlu najdete i vilu hudebního skladatele Franze Lehára. Ten zde žil od roku 1912 až do své smrti v roce 1948. Skladatel zde vytvořil za tři desetiletí 24 hudebních děl, především operet, z nichž nejslavnější je bezesporu Veselá vdova (Die lustige Witwe). Ve vile je dnes umístěno Lehárovo muzeum. V lázních najdeme také kongresový a divadelní palác z roku 1875, který byl původně lázeňským domem. V polovině 60. let 20. století jej postihnul rozsáhlý požár a celý vyhořel. Musel tak projít kompletní rozsáhlou rekonstrukcí. Městské muzeum najdete v zásnubní rezidenci Františka Josefa a Sissi. Dnes nabízí expozici o místní historii a kultuře. Uchovává například sbírku historického nábytku a obrazů, ale také představuje nejvýznamnější hosty, kteří Bad Ischl navštívili v dobách jeho největší slávy.

Od roku 1832 ve městě funguje cukrárna Café Zauner, ukrytá v uličce Pfarrgasse, do které rádi chodili i příslušníci císařské rodiny. Stejně jako tenkrát, tak i dnes zde každý den dostanete na výběr z obrovského množství čerstvých sladkostí. Bad Ischl je oblíbeným podhorským centrem cestovního ruchu, má kvalitní rozvinuté lázeňství a postavena zde byla dokonce i typická lázeňská promenáda. Lidé si sem stále jezdí léčit nemoci dýchacích cest, revmatismus a ženy problémy s plodností.

Nachází se zde dokonce areál termálních koupališť a saun s názvem Eurothermen Resort Bad Ischl. Samotné město obklopuje nádherná krajina. Pokud máte zájem, můžete se nechat lanovou dráhou vyvézt na nedaleký vrch Katrin. Lanovka je v provozu od června do listopadu.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Kaprun
Rust
Gurk
Světové kulturní a přírodní dědictví v Rakousku

Článek byl zobrazen 10 309 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA