Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vídeň imperiální i kulturní

Vídeň, metropole našich jižních sousedů, Vídeň, není jen hlavním a největším městem Rakouska. Představuje také místo s dlouhou historií a velkým množstvím památek, připomínajících zašlou slávu padlé monarchie. Kdysi se tady psaly dějiny a i když Rakousko již ve světovém ani evropském dění nehraje prim, Vídeň si pořád uchovává jakousi aristokratickou noblesu a rozmach.

Počátky města sahají ke Keltům, kteří tu měli osadu již 500 let př. n.l. Kolem přelomu letopočtu přišli Římané, ve středověku pak Babenberkové a konečně Habsburkové. Největší rozvoj však přišel až v 19. století, v dobách expanze rakousko-uherského mocnářství. Tehdy bylo Rakousko-Uhersko, co se týče rozlohy, druhým největším státem v Evropě (po carském Rusku) a růst říše se nutně projevil i na podobě jeho metropole. Město se také stalo důležitým centrem kultury, zejména hudby. Bylo vybudováno mnoho honosných budov, zvýrazňujících moc a velikost impéria. Ty dnes tvoří spolu se staršími, hlavně barokními památkami, základ historického jádra, které bylo v roce 2001 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Centrum zachycuje obraz postupného vývoje a budování města a dobře ilustruje jednotlivé historické epochy. Zápis se však neobešel bez problémů. Město totiž tehdy povolilo výstavbu výškových budov u nádraží Wien Mitte a UNESCO jej proto odmítlo na seznam zapsat, pokud nebude stavba mrakodrapů zrušena. To se sice nakonec podařilo, ale až po dlouhých jednáních a vynaložení značných částek na úhradu škod investorům, kterým byla předtím stavba povolena…


Foto: katedrála Stephansdom

Dominantou starého města je mohutná katedrála Stephansdom, nebo-li dóm sv. Štěpána. Z architektonického hlediska je zajímavá svou asymetrickou věží a spojením románského, gotického (převládajícího), renesančního i barokního slohu. Nezvyklá, ale vydařená směsice vznikla tím, jak byla budova postupně přestavována a rozšiřována. V současnosti je nejen sídlem arcibiskupa, ale hlavně jedním ze symbolů města.

Poměrně málo se však u nás ví o tom, že katedrála jen o vlásek unikla zničení. Když se během 2. světové války začali Němci stahovat před nezadržitelně postupující Rudou armádou, nařídil velitel města Sepp Dietrich srovnat budovu se zemí. Kapitán Wehrmachtu Gerhard Klinkicht však odmítl rozkaz splnit a tím prastarou stavbu zachránil.


Foto: Schönbrunn

Jinou významnou budovou centra je Hofburg, sídelní palác Habsburků. I on prošel postupným stavebním vývojem, od 13. století až po doby nedávné. V paláci, konkrétně v tzv. Schatzkammer (Klenotnice), je mimo jiné uchovávána koruna císařů Svaté říše římské a koruna rakouských císařů, zhotovená na pražském dvoře na zakázku Rudolfa II. Dalšími vzácnými poklady jsou Kopí osudu čili Longinovo kopí, kterým měl být propíchnut Ježíš na kříži (ve skutečnosti pochází zřejmě ze 7. století, což v muzeu sami uznávají), nebo legendami opředený meč Karla Velikého zvaný Joyeuse, jenž má být obdařen nadpřirozenou mocí. Malý problém je v tom, že stejný meč se má nacházet i ve Francii, ale o tom se ve Vídni hlasitě nemluví… Tak či tak, předměty v Schatzkammer mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu. V rozlehlých prostorách paláce je toho ale k vidění mnohem více a prohlídka zabere dost času. Zatímco Hofburg byl zimním sídlem, letním císařským palácem byl Schönbrunn, jehož popis by vydal na samostatný článek.

V centru Vídně najdeme mnoho jiných historických budov, ale i některé významné moderní stavby. Známý je zejména nekonvenční obytný komplex Hundertwasser Haus z roku 1995. Když si k památkám připočítáte obrovské množství muzeí, galerií a dalších lákadel, je jasné, že prohlídku Vídně za jeden den nezvládnete…

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 569 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA