Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Umělecké a kulturní zážitky s plavkami v zavazadle

Nejjižnější rakouská spolková země Korutany neláká své hosty pouze dvěma stovkami křišťálově čistých jezer, ale je také skutečnou kulturní pokladnicí. Tady se na velmi malém prostoru nacházejí největší bohatství uměleckých pokladů, jaké může Rakousko nabídnout. A po návštěvě hradů, zámků a katedrál to není daleko ke skoku do chladivé jezerní vody.

Wörthersee                                                                                                    
Zámek na Wörthersee - tak se jmenuje jeden známý televizní seriál. I když byl děj smyšlený, žlutý renesanční zámek skutečně existuje. Veldenský zámek, který dnes patří k majetku multimilionáře Güntera Sachse, je vhodným východiskem k poznávání kulturních pokladů kolem jezera Wörthersee.

Zvlášť lákavé je to při plavbě jednou z lodí na Wörthersee, které kotví přímo před zámkem ve Veldenu.

„Širé jezero“ pak nabízí nezapomenutelné pohledy na známou archiktekturu Wörthersee z přelomu století. Jedno z asi nejpěknějších letních sídel mezi mnoha letními vilami na břehu je Werzer-Badehaus. Touto atmosférou se nechal inspirovat také Johannes Brahms, který od roku 1877 po mnoho let přijížděl k jezeru Wörthersee, aby zde   komponoval. Připomíná to jeho skladatelský domek a každoroční Brahmsův hudební festival. Další významný rakouský skladatel, a sice Gustav Mahler, trávil od roku 1900 do roku 1907 léto v Maierniggu na jižním břehu jezera Wörthersee. Skladatelský domek Gustava Mahlera je v lese a je dnes malým muzeem s kopiemi partitur.

Na jižním břehu jezera Wörthersee se na skalním výběžku ční kostelík Marie Wörth. Malebné místo ve výhodné poloze na poloostrově je jedním z nejromantičtějších míst Korutan  a velmi oblíbené u svatebních párů. Téměř dech zastavující pohled na Wörthersee a korutanskou krajinu nabízí Pyramidenkogel, vrcholek s vyhlídkovou věží.

„Růže od Wörthersee“, tak bývá s oblibou označováno korutanské hlavní město Klagenfurt, ležící na jezeře a vlastnící největší jezerní koupaliště v Evropě. Město se 100 000 obyvateli bylo vystavěno v 16. a 17. století italskými staviteli. Jižní charakter si Klagenfurt uchoval dodnes. Tam, kde podle pověsti kdysi bydlel drak, lákají dnes uzounké uličky, více než 50 romantických arkádových dvorů, kostely, paláce, kavárny a butiky k procházkám po Starém městě. Jedním z největších zážitků hlavního města je návštěva „Minimundu“, „malého světa u Wörthersee“. Více než 170 miniaturních modelů nejznámějších staveb světa tady stojí v přesném měřítku 1:25 a zve návštěvníky ke zvláštního druhu „cestě kolem světa“.

Korutany - pokladnice historie
Od Wörthersee ale i jiných jezer středních Korutan je asi půl hodinky autem vzdálený korutanský hrad snů, hrad Hochosterwitz na sever od Klagenfurtu. Mimořádná stavba trůní na skalním kuželu čnícím uprostřed roviny. Jejích 14 hradních bran bylo asi důvodem, proč hrad Hochosterwitz nikdy nebyl obsazen nepřáteli. Pohodlná vycházková cesta a dokonce „Rytířský výtah“ vede dnes na nádvoří.

Cesta na hrad Hochosterwitz vede přes Zollfeld (Celní pole), pokladnici dějin. Celní pole a jeho přilehlé výšiny utvářeli Keltové a Římané, Slované a Karlovci. V Maria Saal přitahují pozornost obě mohutné věže nejimpozantnějšího církevního hradu Korutan. Jen o několik kilometrů dále na sever stojí Herzogstuhl (Knížecí stolec), mohutná dvojitá sedačka z římských kamenů. Knížecí stolec patří k nejvýznamnějším pomníkům práva v Evropě, zde ve středověku prohlašovali knížata právo a udělovali léna. U Magdalensbergu nad Celním polem se návštěvníci mohou v Archeologickém parku poučit o bohatství pozdně keltského a raně římského sídliště.

Pohledy na korutanský středověk nabízí „kulturní výlet“ do korutanského Gurktalu a do hradního města Friesach. Světoznámý Dóm z Gurku je považován za románský skvost, ukrývající také jedno z nejproslulejších postních suken Alpského prostoru. Zvlášť pozoruhodná je krypta, jejíž klenbu nese 100 matně se lesknoucích mramorových sloupů.

Hradní město Friesach si uchovalo svou středověkou podobu včetně kompletních vodních příkopů. Při procházkách se s radostí necháte unášet, na známé kostely by si ale návštěvník měl udělat chvilku času.

Kolem jezer Faaker- a Ossiacher See
Krajinu hor a jezer nabízí v nepřeberném množství region kolem Villachu, jezer Ossiacher See a Faaker See. Villach je se svými 55.000 obyvateli druhé největší město Korutan a je kvůli své blízkosti k italské hranici a své středomořské radosti ze života považován za „bránu jihu“. Pozoruhodné kostely, villachské Muzeum vozidel a pěkné Staré město zvou k procházkám. Termální lázně Villach byly známy už za dob Římanů a jsou mezinárodním lázeňským střediskem.

V klášterním kostele Benediktinského kláštera v Ossiachu se každoročně konají koncerty mezinárodně renomovaného hudebního festivalu „Korutanské léto“.

Od kabaretu, muzikálu a jazzu až po operu sahá program každoročních letních hradních slavností na zřícenině hradu Finkenstein. V nádherné poloze v nadmořské výšce 850 metrů nad jezerem Faaker See nabízí hradní aréna místo pro 1000 diváků – ojedinělá „koncertní síň“.

U Villachu leží mocná hradní zřícenina Landskron, kdysi nádherný renesanční zámek. Hradní restaurant zve na vyhlídkovou terasu  a „Rytířkou pochoutku“. Orlí hlídka na zřícenině hradu Landskron je známá svými každodenními představeními letu dravců, „Opičí park“ rovněž zde vzniklý je domovem japonských Makaků a je zábavou především pro nejmenší návštěvníky. V asi 5 km vzdáleném Treffenu se nachází známé  Muzeum panenek Elli Riehl s několika stovkami panenek zhotovených ze zbytků látek, jejichž obličeje znázorňují místní obyvatele.

Egg u jezera Faaker See nabízí jedno z nejromantičtějších míst Korutan. Tady stojí jeden z nejznámějších „Marterl“, jak se v Korutanech nazývají Boží muka, znázorňující výjevy ze Starého i Nového zákona.

Z Villachu a od jezera Faaker See lze navštívit údolí Rosental na úpatí horského masívu Karawanken. Podél „Rosentalské zámecké cesty“ otevírají návštěvníkům své brány mnohé zámky nacházející se v soukromých rukou. Včelařské muzeum, konzervárenské muzeum ve Ferlach a divoce romantická propast „Tscheppaschlucht“ jsou jistě důvodem pro návštěvu v údolí Rosental.

Z oblasti jezer Faaker a Ossiacher See to není daleko do Bad Kleinkirchheim, oblíbeného lázeňského a prázdninového střediska. V nejstarších léčebných lázních Rakouska  splní dvoje termální lázně – Římské lázně a Kathreintherme – všechna přání ohledně odpočinku a nachází nejstarší selské lázně Rakouska, Karlovy lázně.

Kolem jezera Millstätter See
Přes den koupání a odpočinek u jezera, večer na koncert nebo do divadla: to je dovolená u jezera Millstätter See. V klášteře Millstatt se každoročně konají kulturní akce. Nejznámější z nich jsou „Millstattské hudební týdny“ od května do října, jejichž program je nabitý smyčcovými a varhanními koncerty. „Scéna volná“ zní heslo vlahých letních nocí na renesančním zámku Porcia v blízkém Spittal/Drau. Pod noční hvězdnou oblohou, před renesančními arkádami a silnými hradními zdmi se odehrávají strhující představení známých komedií.

Další výlet vede do středověkého města Gmünd se čtyřmi městskými branami. Ferdinand Porsche vedl v letech 1944-1950 v Gmündu konstrukční kancelář a postavil zde první prototyp Porsche 356. Rozsáhlá sbírka vozů Porsche je k vidění v Automobilovém muzeu Porsche.

Kolem jihokorutanských jezer
Jezera Klopeiner See a Turner See dosahují v létě teploty až 28 stupňů. Ochlazení jiného druhu zaručuje návštěva krápníkových jeskyní Obir, jednoho z nejimpozantnějších zázraků přírody v Rakousku.

1,3 kilometru dlouhá okružní prohlídková trasa vede bizarním světem jeskyní. Jiná pozoruhodná krápníková jeskyně v jižních Korutanech se nachází v Griffenu, kde se narodil básník Peter Handke.

V krásném třípodlažním arkádovém dvoře kláštera Eberndorf se v červenci a srpnu konají „Jihokorutanské letní slavnosti“ s divadlem, výstavami a jazzovými koncerty.

Zajímavý výlet vede do korutanského údolí Lavanttal, známého pro své ovocnářství jako „moštový ráj“. „Moštový expres“, výletní vláček, má za cíl útulné šenky, podávající korutanské občerstvení, a místní palírny.

Jedna z nejcennějších sbírek sakrálního umění v Rakousku se nachází v Benediktinském klášteře Sv. Pavla v údolí Lavanttal, kde se pravidelně konají zajímavé výstavy. Zvláště pozoruhodná je knihovna s 60 000 svazky, která je po Národní knihovně ve Vídni nejvýznamnější knihovnou starých rukopisů. Benediktinský klášter je právem nazýván „Pokladnicí Korutan“.

Kolem jezera Weissensee a údolí Lesachtal
Uprostřed hornokorutanské horské krajiny leží jezero Weissensee, nejvýše položené jezero Korutan (930 m). V létě se jeho křišťálově čistá, karibsky modrá voda ohřívá až na 24 stupňů, v zimě se Weissensee naopak každoročně mění v největší trvale zamrzající ledovou plochu v Evropě. Pro svou nedotknutost získalo jezero Weissensee „Evropskou cenu ekologie a turismu“. Jako „Krajina roku“ bylo oceněno údolí Lesachtal, jedno z nejpůvodnějších alpských údolí. V „údolí sta mlýnů“, jak je údolí Lesachtal pro své vodní mlýny také nazýváno, se uprostřed horských vrcholů nachází staré poutní místo Maria Luggau. Barokní poutní kostel „Marie Sněžné“ byl v roce 1986 papežem Janem Pavlem II. prohlášen za basiliku – ostatně jedinou basiliku v Korutanech.

- PR článek -

Mgr.Bohuslava Škvárová - CK NEON
Komořanská 7
143 00  Praha4

Tel. 603 713 185
info@ckneon.cz
www.ckneon.cz

Článek byl zobrazen 6 888 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA