Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Štýrsko – zelené srdce Rakouska

Od ledovcových plání Vysokého Dachsteinu až po vinohrady jižně od Štýrského Hradce se můžete setkat s nejrůznějšími typy krajiny a četnými kulturními památkami. Málokterý evropský kout vyniká tak svéráznou krajinou a kulturní tradicí jako rakouské Štýrsko.

Druhá největší spolková země Rakouska leží na jihozápadně státu, hraničí se Slovinskem a v rámci Rakouska pak s pěti dalšími spolkovými zeměmi. Na více než 16 tisících km² tu žije něco přes milión lidí. Dnešní Štýrsko zahrnuje však jen 2/3 rozlohy původní historické stejnojmenné země, Dolní Štýrsko je dnes součástí Slovinska. Ve Štýrsku se narodil a vyrůstal například Arnold Schwarzenegger či nositelka Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek, často zde pobýval také český rodák, psychoanalytik Sigmund Freud. Regionu se často přezdívá „zelené srdce Rakouska“, a to pro jeho lesní bohatství. Také Štýrsku vévodí hory, k nejznámějším patří Taury s ledovcem Dachstein, který patří ke špičce lyžařských středisek. Stále vyhledávanou je i jedna z nejstarších  lyžařských oblastí Tauplitz. Hlavním městem Štýrska je Graz, u nás známý spíše pod českým názvem Štýrský Hradec.

Štýrsko je však spojováno především s jednou jeho částí, známou jako Solná komora (Salzkammergut), která je považována za zeměpisný střed Rakouska. Jde o kraj jezer a hor se vzduchem prosyceným solí, rozkvetlými narcisy a pečlivě udržovanými tradicemi. V zimě láká milovníky bílé stopy, v létě pak na procházky kolem horských ples a cykloturistiku. O zdejších 150 kilometrech běžeckých tras by mohla vyprávět i Kateřina Neumannová, která svého času trénovala ve skiareálu Tauplitz. Na své si tu ale přijdou hlavně sjezdaři, lyžuje se tu od 800 do 1965 m n.m., v členitém terénu nad hranicí lesa jsou převážně středně a méně náročné sjezdovky, ideální pro celou rodinu.

Sejdete-li z hor do údolí, čekají tu na vás úchvatná jezera a tři vyhlášená lázeňská města - Bad Aussee, Altausse a Bad Mitterndorf. Lázně s rašelinou střídají termální prameny, případně vám do vody přihodí kousek solného krystalu, těch je všude kolem dostatek. K tomu, abyste si užili pravý štýrský odpočinek, naštěstí nemusíte hned do lázní. Každý lepší hotel je vybaven wellnescentrem s vyhřívanými venkovními bazény, vířivkami, saunou... a ve Štýrsku léčí i samotný vzduch a příroda. Když sem vyrazíte v červnu, naskytne se vám jedinečná podívaná v podobě rozkvetlých narcisů – ty sice kvetou i u nás, tady jsou jich ale tisíce doslova na každém kroku. Místní posedlost žlutými květy vrcholí každoroční slavností Narzissenfest, kdy se z drobných květů skládají postavy pro alegorické vozy. Nejen na tuto slavnost pak přicházejí ženy a dívky ustrojené do dirndlu a muži v typických kožených kalhotách.

Místní kroj má letitou tradici, která je dodnes živá. Dirndly se tu nejen stále šijí, ale také nosí – mnoho mladých dívek se v nich vdává. Pro muže jsou zase neodmyslitelné kožené kalhoty, které se dědí z otce na syna. Jejich výroba je zdlouhavá a nákladná – jedny kalhoty váží okolo kilogramu, zdobí je knoflíky z jeleních parůžků a ruční výšivka a prodávají se za tisíc až dva tisíce eur. Štýrsko je pověstné nejen díky udržovaní kulturních tradic, ale také pro svou typickou kuchyni. Její doménou je dýně, na tisíc způsobů. Dělají se z ní polévky, přílohy, moučníky, kompoty, ale hlavně nezaměnitelný olej. Lisuje se z dýňových semínek, jeho chuť připomíná ořechy a údajně je blahodárnou tekutinou. U nás ho lze pořídit v bioprodejnách, ale stěží zde seženete „originál“ ze Štýrska. Přímo v Bad Ausse ho stáčejí do tmavých lahví a půl litru si tu můžete pořídit v přepočtu za 200 korun. Dýňový olej vynikne zejména na sýru a v salátech, místní si ho ale nejčastěji vychutnávají tak, že si do něj namáčejí bílou veku. Vedle dýní byste měli svou pozornost zaměřit na zdější sýry, šunku, špek, med, perník, ale také mošty, nejrůznější ovocné pálenky a víno. To bylo dlouho opomíjené a teprve nyní mu vinaři začínají věnovat pozornost. Štýrskou specialitou je „Schilcher“, mladé růžové víno s výraznější kyselinkou, které se skvěle hodí jako aperitiv.

Štýrsko je skvělým tipem na nezapomenutelný víkend, který si můžete dopřát prakticky kdykoliv – z Prahy sem dorazíte do pěti hodin. 

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 7 283 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA