Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Solná jezera - víkendové zájezdy do Rakouska

Jezera Solné komory (Salzkammergut) patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším oblastem středního Rakouska. Ze tří světových stran jsou výrazně ohraničena mohutnými horskými skupinami - na východě Totes Gebirge, na jihu masiv Dachsteinu a Tennengebirge a na západě Berchtesgadenské Alpy. Atraktivní oblast můžete navštívit s CK Osvěta.

Rakousko je zemí čistých řek a jezer, uspořádaných vesniček a hezkých měst. V oblasti Solné komory okolo Salzburgu se nachází celkem 72 jezer. Největší z nich je Attersee s délkou 20 km a hloubkou 170 m. Hned v jeho sousedství je další jezero Mondsee se stejnojmenným městečkem, které díky svému upravenému centru třikrát za sebou získalo ocenění “Nejhezčí městys Rakouska“. Pokud si ho projdeme, okouzlí nás pomalované domy a všemu vévodící kostel Sv. Michala. 

Vydáme-li se dál směrem dolů na jih, mineme Salzburg, rodiště W.A.Mozarta. Pokud zavítáme do historického centra, můžeme navštívit i Salzburský hrad nebo dóm. Naše cesta ale vede dál do okolních kopců na Berchtesgaden, kde se nachází známé historické místo z dob 2. světové války Kehlstein - Hitlerovo “Orlí hnízdo“. Vůdce jej dostal darem ke svým 50. narozeninám, trávil zde svůj volný čas a odtud také řídil události 2. světové války. 


Foto: Berchtesgaden - Orlí hnízdo

Do výšky cca 1 800 m nás zavezou speciální německé autobusy, projedeme několika tunely cestou nad propastmi. Až se dostaneme k parkovišti, odkud pokračujeme pozlaceným výtahem poháněným motorem z ponorky až k samotnému vrcholu do bývalé Hitlerovy vily. Je zde překrásný výhled na vrcholky Alp, nedaleký Berchtesgaden a Königssee (Královské jezero). 

V této oblasti se nacházejí také solné doly, kde nás v podzemí naloží do vláčků. Projíždíme pak místa, kde se těžila sůl již za doby Keltů. Dále pokračujeme údolím Vysokých Taurů přes upravené vesnice a města a v jednom z nich - v Loferu - je naše zastávka. Centrum je složeno z domů z 18. a 19. stol., krásně pomalované fasády často s výjevy událostí té doby. Podobně je na tom Zell am See nebo horské středisko Maishofen, kde máme ubytování v pěkném dřevěném stylovém hotelu. 


Foto: Zell am See a Kaprun

V okolí je mnoho zajímavých přírodních rezervací. Je to určitě nedaleký ledovec na Grossglockneru nebo ledovec Kaprun, kam nás vyveze lanovka až do výšky 3 000 m. Cestou nahoru vidíme pobíhající sviště, máme-li štěstí, setkáme se i s kamzíky. Nejvyšší stožár lanovky je evropský unikát a měří přes 100 m. Stala se zde ale také tragická událost, kdy v tunelu v listopadu 2000 došlo k požáru vláčku a uhořelo zde 155 turistů. Událost připomíná pietní budova u parkoviště. Dnes už jsou v provozu nové nadzemní lanovky. 

Pokračujeme-li dále údolím na konec Vysokých Taurů, narazíme na páté největší říční vodopády v Evropě - Krimmelské vodopády. Skládají se z několika kaskád, z nichž nejvyšší má 65 m. Procházka podél nich zabere tři hodiny času, ale je to úchvatný zážitek. 


Foto: Krimmelské vodopády

Po celém dnu pobytu v kouzelné přírodě končíme v městečku Zell am See. Je zde krásné jezero a v centru úzké uličky plné turistů a obchodů se suvenýry. V kavárnách nás často obsluhují česky nebo slovensky hovořící servírky. 

Následující den našeho víkendového zájezdu se vydáváme k dalšímu ledovcovému masivu, kterým je 3 000 m vysoký Dachstein. Za jasného počasí jeho ledovec svítí do dálky a jeho velikost před 10 tisíci lety byla osmkrát větší a zabírala i jezero pod ním - Gossausee. Toto horské jezero, které má díky ledovcovému původu hloubku 120 m, se dá obejít dokola za hodinu a je rájem potápěčů. Koho zajímají vrcholky hor, nasedne na lanovku vedle jezera a nechá se vyvézt do výšky až 1 800 m na západní vrcholky Dachsteinu. Během procházky po horských pěšinách obdivujeme okolní zasněžené kopce, horské chaty a pasoucí se krávy. Na loukách nás upoutají horské petrklíče, namodralé hořce a nahoře ve skalách můžeme objevit i horskou protěž. 


Foto: Vysoké Taury

Největší zážitek nás ale čeká na závěr celého pobytu - návštěva neobvykle krásného městečka Hallstatt. Je postaveno na terasách skály nad stejnojmenným jezerem a je označováno za perlu Rakouska. Zaujme nás nejen dávná architektura, vodopád protékající centrem městečka, ale i nejmenší malebné náměstíčko v Evropě. Jak jezero, tak i město je díky své kráse a hodnotě pod ochranou UNESCO a není divu, že sem ročně zavítá tisíce turistů z celého světa. I Vy se sem můžete jedenkrát měsíčně vydat s CK Osvěta

Zápisky z cest - Josef Sklenář, CK OSVĚTA

- PR článek - 

CK OSVĚTA
Tlustice 161
268 01  Hořovice
314 000 998-9
311 514 545, 311 513 527

ischia@ck-osveta.cz 
www.ck-osveta.cz 
www.i-dovolena.cz

Článek byl zobrazen 15 919 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA