Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rust, vinařské středisko

Rust je jedním z nejmenších měst v Rakousku, rozkládá se na ploše 20 km2 a žije v něm 1750 obyvatel. Najdeme ho v Burgenlandsku, na západním břehu Neziderského jezera. Přestože je tak malé, stalo se vyhledávaným centrem turistiky a také významným vinařským střediskem.

Doklady o lidském osídlení oblasti pochází ještě z období před naším letopočtem, své stopy zde zanechali také Římané. První písemná zmínka o jakési osadě pochází z roku 1317. V roce 1681 se Rust stal svobodným městem, za tento statut však dali místní obyvatelé císaři Leopoldovi I. 60 tisíc zlatých guldenů a 30 tisíc litrů toho nejlepšího vína. Po dlouhou dobu bylo město součástí Maďarské říše. Po roce 1920, kdy Rakousko a Maďarsko mezi sebou vedly pohraniční spory o Burgenlandsko, nakonec Rust připadl Rakousku.

Malebné historické centrum města je hezky zachovalé, nachází se zde mnoho renesančních, barokních a dokonce i gotických měšťanských domů. Okolo města je patrná i část opevnění, jež bylo vystavěno na počátku 17. století. Dominantou Rustu je bezpochyby barokní radnice z roku 1673, jejíž dnešní podoba je výsledkem přestavby z 18. století. Velkou historickou hodnotu má také rybářský kostel Fischerkirche z 12. století, který ukrývá románské a gotické fresky. Uvnitř jsou umístěny také varhany z roku 1705 a gotická madona z poloviny 15. století. Kostel prošel ve 14. století přestavbou a byl také značně rozšířen.

Rust není známý jen svými historickými památkami, ale také velkým množstvím čápů, kteří sem v březnu přilétají. Z toho důvodu bývá Rust označován jako „město čápů“. Ptáci zde hnízdí, vyvádějí mladé a na konci srpna město opouští a odlétají do teplých krajin. Město je každý rok na invazi čápů připraveno, na střechy domů bývají umisťovány plošiny, kde si ptáci mohou stavět svá hnízda. Město i místní lidé jsou na čápy již zvyklí a snaží se o jejich ochranu.

Okolí města je velmi malebné a doslova láká k vycházkám. Kam jen oko dohlédne, se rozprostírají vinice. Réva se zde pěstuje odedávna, již ve středověku byla oblast proslulá svými víny lahodné chuti. Od roku 1524 zdejší vinaři označují své sudy písmenem R s korunkou nad ním, tato značka je i v dnešní době zárukou kvality. Asi 5 km směrem na jih se nachází obec Mörbisch am See, která je přitažlivé svými úzkými uličkami a typickými maďarskými venkovskými domky. Jelikož se nedaleko nachází pěší a cyklistický hraniční přechod s Maďarskem, stala se vesnička oblíbeným výletním cílem turistů z Rakouska i Maďarska. Dalším oblíbeným místem je Neziderské jezero, kde se na plovoucím pódiu každoročně koná operetní Jezerní festival.

- jap -

Další články z Rakouska:
Gurk
Světové kulturní a přírodní dědictví v Rakousku
Rakousko - wellness pobyty

Článek byl zobrazen 5 181 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA