Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rakouským Podunajím

Mezi nejzajímavější a také nejnavštěvovanější místa v Dolním Rakousku patří oblast Wachau, nacházející se zhruba mezi městy Melk a Krems. Je to asi 30 kilometrů dlouhé údolí, po dlouhá tisíciletí formované řekou Dunaj.

Vzhledem k dlouhodobému osídlení trvajícímu již od prehistorických časů bylo údolí lidmi postupně přetvořeno na pozoruhodnou kulturní krajinu s velkým množstvím architektonických památek a zajímavostí, ale také s jasně patrným vlivem zemědělství. Z těchto důvodů bylo Wachau zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Zříceniny tajemných středověkých hradů, honosné kláštery a romantická městečka se tu střídají s rozlehlými úrodnými vinicemi a ovocnými sady. Kraj produkuje zejména meruňky a hrozny, zhusta používané k výrobě likérů a vína (které mimochodem patří mezi nejlepší v Rakousku).

A co konkrétně v údolí najdete? Tak například již pětitisícové městečko Melk stojí za návštěvu. Mezi jeho památkami vyniká monumentální barokní benediktinský klášter (Stift Melk) s 360 metrů dlouhou fasádou. Je jedním z nejproslulejších svého druhu a bývá považován za nejkrásnější barokní stavbu Rakouska. Klášter se může pochlubit téměř tisíciletou historií, ač jeho současná podoba pochází z 1. poloviny 18. století. Poblíž Melku také stojí renesanční hrad Schallaburg.

Poněkud větší Krems má asi 24 tisíc obyvatel a patří mezi nejstarší města v zemi, kde se také razily nejstarší rakouské mince (Kremser Pfennig). Ve skvěle zachovaném historickém centru se mísí šarmantní středověké památky s rušným moderním životem. Krems je městem festivalů, kulturních událostí a…kremžské hořčice. Nedaleko města se pak na kopci vypíná další starý benediktinský klášter Göttweig, ukrývající knihovnu se 130 tisíci knihami a rukopisy a rovněž sbírku grafických listů, mincí, starožitností, různých uměleckých předmětů a přírodnin.

Dalšími místy, odkud středověk přímo vyzařuje, jsou městečka Spitz a Dürnstein. Prvně jmenované leží na úpatí vrchu Tausendeimerberg (Tisíc věder) a najdete tu rozvaliny hradu Hinterhaus či gotický kostel sv. Mořice. Zajímavé je také muzeum s expozicí lodní dopravy.

Starobylý Dürnstein bývá někdy nazýván „perlou Wachau“. Je tady zajímavý zámek ležící na skále nad řekou, přeměněný ovšem na luxusní hotel. Známé jsou ale spíše rozvaliny hradu Künringerburg, kde byl údajně tajně vězněn anglický král Richard Lví Srdce. Do žaláře jej v roce 1192 uvrhl babenberský vévoda Leopold V. kvůli jejich sporu během třetí křížové výpravy. S pomocí jiného rytíře se však Richardovi podařilo uprchnout. Z hradu toho dnes mnoho nezbylo, neboť jej roku 1645 téměř zcela zničili Švédi.

Jak zvídavý čtenář snadno zjistí, v údolí Wachau je toho samozřejmě k vidění mnohem více. K průzkumu malebného kraje se dá zvolit několik způsobů, přičemž mezi nejoblíbenější patří turistika v sedle kola v rámci cesty populární Podunajskou cyklostezkou. Její jedinou nevýhodou (pro někoho však možná výhodou) je fakt, že je dosti turisticky frekventovaná. Jinou metodou je projížďka na výletní lodi po Dunaji, která nabídne netradiční pohledy na krajinu z řeky, avšak zase neumožní prohlídku zblízka. Nejlepší se proto jeví kombinace více způsobů.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 8 464 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA