Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vídeň - nejstarší zvěřinec v Evropě

Zámek Schonbrunn patří k nejznámějším a nejkrásnějším památkám v rakouské metropoli. Toto bývalé letní sídlo císařské rodiny bylo v roce 1996 i s přilehlými zahradami zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Za svou popularitu však vděčí mimo jiné i unikátní zoologické zahradě, která patří k nejnavštěvovanějším atrakcím ve Vídni.

Zoologická zahrada byla založena z podnětu Františka I. Štěpána Lotrinského, manžela císařovny Marie Terezie. Ten pověřil svého krajana, architekta Jeana Nicholase Jadota, aby v zahradách zámku Schonbrunnu založil zvěřinec. První zvířata sem byla převezena již v roce 1752, a tak je považována dnešní vídeňská zoo za jednu z nejstarších zahrad na světě. Zpočátku však sloužila pouze pro pobavení císařské rodiny a jejích hostů. Prvním návštěvníkům byla zpřístupněna až o čtvrtstoletí později, a to pouze o nedělích.

Dnes se sem můžete vydat celoročně a během několika hodin projít od Jižního pólu, přes Mexiko a oceány až do indonéské džungle. Mezi největší lákadla patří velké akvárium se sedmimetrovým tunelem, jež vás provede vodami mohutné Amazonky. Kdo by také nechtěl vidět, jak se krmí piraňa? Hned v sousedních místnostech na vás pak bez hnutí čekají třímetroví krokodýli a želvy obrovské. Až se nabažíte vody dosyta, vydejte se do pouští Střední Ameriky, Austrálie či Madagaskaru. Vedle pobíhajících ještěrek můžete v Pavilonu pouště obdivovat také nejstarší sukulent na světě, jehož věk dosahuje úctyhodných 800 let.

Srdce malých i velkých návštěvníků si zcela vždy získají především hraví a neposední tučňáci. V schonbrunnské zoo jich je nepočítaně a sdílejí jeden pavilon společně s lachtany. Až vás jejich radovánky omrzí, přeběhněte honem do tepla indonéské džungle. V deštném pralese ostrova Kalimantan můžete obdivovat na třista druhů rostlin včetně mangrovníků, a barevných orchideí. Vyspělé technologie vám navíc umožní zažít i skutečnou tropickou bouři. 

Hlavním smyslem všech zoologických zahrad však není pouze zábava návštěvníků, ale úspěšný odchov ohrožených druhů. O tom, že i v této oblasti vídeňská zoo vyniká nad ostatními, svědčí i ten fakt, že jako druhá zahrada v Evropě (a sedmá na světě) se zabývá chovem vzácných pand. Návštěvníci i chovatelé projevili svůj velký smysl pro humor a bíločerný páreček pandích medvídků dnes nenazvou jinak než Franc Josef a Sissy. No, sami řekněte, kdo jiný by měl obývat Schonbrunnský zámek než právě oni dva? 

Vídeňská zoo je otevřená celoročně od 9 do 18.30 hod. (v zimních měsících pouze do 16.30 hod.). Vstupné činí 12 EUR, pro děti a studenty do 27 let 5 EUR. Zvláštní vstupné ve výši 4/2.50 EUR se platí do Pavilonu pouště.

Článek byl zobrazen 4 848 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA