Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alpy - mizející ledovce

Alpy se v posledních letech staly i mezi Čechy oblíbeným místem pro dovolenou, zejména zimní. Lyžování v Alpách nabízí spousta cestovních kanceláří, lidé sem jezdí třeba i oslavit Silvestra…

V letních měsících se do Alp zase vydávají turisté a horolezci, ale také třeba motorkáři a cyklisté, vychutnávající si zakroucené serpentiny s dokonalým asfaltem. Alpy ovšem nejsou jednolité pohoří, v různých místech se charakterem i geologicky odlišují. Obyvatelé naší republiky nejvíce navštěvují Alpy rakouské, a to hlavně ze zřejmého důvodu – jsou nejblíže. Tato část pohoří patří k tzv. východním Alpám a dále se dělí na několik pásem.


Foto: Hoher Dachstein   Autor: Leto A.

Během letošní zimy byly ovšem Alpy medializovány z úplně odlišného důvodu, než by si asi většina lidí přála. Místo lyžování tady totiž na návštěvníky čekaly holé svahy bez sněhu a teplo, jaké tu údajně nebylo již po 1300 let. 

Jednou z nejznámějších hor rakouských Alp je Dachstein. Celý masiv Dachsteinu pokrývá plochu zhruba 20x30 km a zahrnuje několik vrcholů, přičemž ten nejvyšší, Hoher Dachstein, dosahuje výšky 2 995 m n.m. Na jeho svazích najdeme i známé ledovce – Velký Gosauský, Hallstattský a Schladmingský. Jsou to největší, a také nejseverněji a nejvýchodněji položené ledovce v Alpách (kromě nich v okolí najdeme ještě menší ledovce, např. Malý Gosauský). Na všech se bohužel rovněž negativně projevují změny zemského klimatu. Jak uvedl hornorakouský radní pro životní prostředí Rudi Anschober, Gosauský ledovec je v porovnání s rokem 1850 o 1 500 metrů kratší a zmenšil se o celou polovinu. Nejhorší na tom je, že rychlost odtávání se postupně zvyšuje, takže zmenšení ledovce na Dachsteinu bylo letos mnohem závažnější než v minulosti. Zatímco během posledních 20 let ustupoval v průměru o 4,4 metru ročně, letos byl už úbytek rekordních 17 metrů. Ledovec mizí i přesto, že během minulých zim celou oblast pokryla až desetimetrová vrstva sněhu.

Obdobně jsou na tom však i jeho „kolegové“. Odborníci dosud odhadovali, že do 80 let by všechny zmíněné ledovce mohly úplně zmizet. Pokud se ale tempo tání bude dále zvyšovat, může se tak stát i podstatně dříve.

Jestliže tedy chcete ledovec vidět, asi bude lépe vydat se sem co nejdříve. Samotný výstup na Dachstein ovšem není pro každého a ačkoliv na mnoha místech vznikají někdy doslova zácpy, kolem je tam lidí, nedoporučuje se lézt nahoru bez zkušeností a fyzičky. Pro horolezce je k dispozici Adámkova chata ve výšce 2 196 m n.m., kam se dá dojít po ferátě z vrcholu a jež leží právě na Gosauském ledovci. Odtud vede cesta dále přes sedlo Steinerscharte (2 721 m n.m.) na Hallstattský ledovec. Cesta po Gosauském ledovci bývala ovšem i v minulosti náročná a nebezpečná, neboť jeho povrch je rozpraskaný a skrývá v sobě mnohé neviditelné trhliny a sněhové mosty. Ty se nyní díky tání mohou ještě zvětšovat a prohlubovat. Proto není vhodné jej přecházet jinak než ve větší skupině navázané na lano. Osamocený člověk či dvojice tu totiž může beze stopy zmizet. Teprve až ledovec skutečně zmizí zřejmě zjistíme, kolik obětí si vyžádal…

- mh -

Článek byl zobrazen 10 764 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA