Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Linec – Evropské město kultury 2009

Hornorakouská metropole Linec rozkládající se na březích Dunaje je domovem pro cca 200 tisíc obyvatel. Přestože je důležitým průmyslovým městem, je významný také z hlediska historie a prohlídku jeho zachovalého středověkého jádra byste rozhodně neměli vynechat.

Linec, v originále Linz, je po Vídni a Štýrském Hradci třetím největším městem Rakouska. Má výhodnou polohu na říční křižovatce, kterou objevili již staří Keltové. Ti se zde usadili a své sídliště pojmenovali Lentos. Po nich sem přišli Římané, kteří sídliště přebudovali na opevněný tábor s názvem Lentia. Název „Linza“ se poprvé objevil v roce 788 na listině bavorského vévody Tassila III. Do roku 1210 spadal Linec pod bavorské vévody. V roce 1236, za vlády císaře Friedricha III. dostal Linec městská práva a roku 1490 statut provinciální metropole. Císař si totiž Linec vybral jako své sídelní město. V letech 1489 – 1493 se po dobytí Vídně Matyášem Korvínem stal Linec středem Svaté říše Římské.

Důležitým mezníkem v rozvoji města byl rok 1497, kdy byl postaven kamenný most přes řeku Dunaj. To umožnilo další rozkvět řemesel a obchodu. Jedním z významných obyvatel města byl matematik a astronom Johannes Kepler, který po dobu 14 let také vyučoval na místní univerzitě. Do Lince přijel v roce 1612, po dvanáctiletém pobytu v Praze, kde žil na dvoře císaře Rudolfa II. Roku 1785 bylo v Linci ustanoveno biskupství.

Počátek 19. století se nesl ve znamení Napoleonských válek. Po jejich skončení došlo k rozvoji místního průmyslu. V roce 1832 byl Linec propojen koněspřežnou železnicí s Českými Budějovicemi. Dnes ve městě najdete jedny z nejstarších železáren a oceláren v Rakousku. Linec však není jen průmyslovým městem, ale také centrem kultury a umění. Má velmi pěkné a zachovalé historické jádro, ale zdobí jej také moderní architektura.

Historické centrum města se rozkládá na pravém břehu Dunaje a tvoří jej 220 metrů dlouhé a 60 metrů široké náměstí Hauptplatz. V jeho středu se tyčí dvacetimetrový barokní sloup Nejsvětější Trojice z roku 1723. Toto náměstí plynule navazuje na most Nibelungů – Nibelungenbrücke. Okolo stojí nádherné měšťanské domy, z nichž většina má dokonce původní gotické jádro. Jedinečnou historickou památkou Lince je také Stará radnice postavená v letech 1513 – 1514. Jelikož byla v průběhu staletí neustále upravovaná a rozšiřovaná, poznáte na ní dnes jak gotické, tak i barokní a renesanční prvky. Radnici vévodí osmiboká věž a její interiéry slouží muzeu Linz Genesis, kde je možné si prohlédnout expozice o historii města.

Pokud se vydáte po ulici Klosterstrasse, dojdete až ke kostelu Minoritenkirche z roku 1236, který byl v 18. století přestavěn v rokokovém stylu. Hlavní oltář v interiéru je vyzdoben malbami Bartolomea Altomonteho, boční oltář je pak dílem Johanna Martina Schmidta. V těsné blízkosti kostela stojí renesanční budova Landhaus, která byla vystavěna na místě bývalého kláštera. Dnes zde sídlí hornorakouská zemská vláda a sněm. K Landhausu patří krásné arkádové nádvoří, uprostřed kterého je situována kašna Planetenbrunnen z roku 1582.


Autor: pichler

Jednou z nejvýznamnějších památek města je nedaleký Linecký zámek, který byl vybudován z někdejšího hradu, jehož historie sahá až do roku 799. Roku 1477 jej Friedrich III. nechal kompletně přestavět, další přestavbu pak inicioval také Rudolf II. Z této doby se podařilo dochovat čtyřpodlažní komplex se dvěma arkádovými nádvořími a bránu Rudolfstor. Během napoleonských válek fungoval jako špitál, který byl zničen během požáru v roce 1800. Poslední velká rekonstrukce zámku proběhla v letech 1953 – 1963. Dnes v zámku sídlí hornorakouské muzeum Oberösterreichische Landesmuseen.

Nejstarším dochovaným kostelem v Rakousku je Martinskirche, jehož historie sahá stejně tak jako u hradu až do roku 799. Směrem od kostela dolů vede hezká procházka po Promenade a Herrenstrasse kudy dojdete k mohutné katedrále Neuer Dom. Ta je se svou 134 metry vysokou věží opravdu nepřehlédnutelnou stavbou. Výška věže byla přísně hlídaná a nesměla být vyšší, aby nepředčila věž vídeňského Stephansdomu. I přesto jsou rozměry katedrály úctyhodné, dokáže pojmout až 20 tisíc lidí. Katedrála je poměrně „nová“ v porovnání s ostatními památkami města, její základní kámen byl položen v roce 1862. Stará katedrála Alter Dom stojí nedaleko náměstí Hauptplatz a poznáte ji podle dvou věží. Pochází ze 17. století a ukrývá varhany, na které hrál skladatel Anton Bruckner.

V Linci se nachází mnoho významných církevních staveb, z těch důležitějších jmenujme například kostely Karmelitekirche a Ursulinenkirche. Ve farním kostele umístěným téměř u řeky se nachází muzeum umění Lentos Kunstmuseum. Je působivou ukázkou linecké moderní architektury a jeho skleněná fasáda v noci barevně svítí.

Jakmile se dostanete na druhý břeh Dunaje, narazíte hned za mostem na moderní budovu s názvem Ars Electronica Center – centrum digitálního světa a nejmodernějších technologií. Je to místo, kde můžete prostřednictvím virtuální reality cestovat prostorem i časem, pozorovat pracující roboty, nebo se virtuálně proletět nad městem. Zjistíte, jak všechny tyto nové technologie ovlivňují váš každodenní život. Ars Electronicu byste rozhodně při průzkumu města neměli vynechat.

Na levém břehu Dunaje se zvedá 537 metrů vysoký kopec Pöstlingberg s poutní bazilikou. Kdo chce, může se na jeho vrchol vydat pěšky, ti pohodlnější se mohou nechat vyvézt tramvají, která jezdí po údajně nejstrmější dráze svého druhu v Evropě.  Za necelé tři kilometry zdolá převýšení 255 metrů a jízda trvá pouhých 16 minut – podle Guinessovy knihy rekordů je to údajně světový rekord. Jízdu dráhou Pöstlingbergbahn, která vás proveze i kolem Linecké zoologické zahrady, byste si v žádném případě neměli nechat ujít. Děti budou určitě nadšeny z pohádkové jeskynní železnice Grottenbahn. Minivláček  - tzv. Dračí expres zde jezdí mezi hradbami vybudovanými císařem Maxmiliánem I., které jsou ozdobeny nejrůznějšími výjevy z pohádek.

Linec je městem, které nabízí pro každého něco. V roce 2009 se společně s Litevským Vilniusem stalo Evropským hlavním městem kultury. Kromě památek a moderní architektury nabízí také řadu možností kulturního vyžití. Každé jaro se zde koná například Crossing Europe Festival, v červenci festival pouličního divadla Pflasterspektakel, v září pak Ars Electronica Festival a během roku ještě mnoho dalších vrcholných kulturních akcí. Každému tak nabízí správnou kulturní nabídku dle jeho vkusu. Odpočinout si můžete na nákupech, nebo v restauracích a kavárnách, které zvou k příjemnému posezení. Byl by hřích neochutnat typickou místní specialitu jakou je linecký dort, tato sladká dobrota láká labužníky už více než 300 let.

- jap -

Článek byl zobrazen 7 364 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA