Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kiztbühel – ideální (nejen) zimní dovolená

Na východě Tyrolska se mezi horskými masívy Hahnenkamm a Kitzbühler Horn rozkládá malebné městečko Kitzbühel. Díky ojedinělým možnostem pro všechny lyžařské a zimní sporty, se stalo jedním z nejznámějších lyžařských středisek v celém Rakousku.

Kitzbühel leží na řece Kitzbühel Ache, v nadmořské výšce 762 metrů a je administrativním centrem stejnojmenného okresu. Tato oblast byla osídlena již v pravěku, prvními obyvateli byli mezi 11. až 8. stoletím před naším letopočtem Ilyrové, kteří v okolních horách těžili měď. Okolo roku 15. př. n. l. sem přes Alpy přišly jednotky císaře Augusta a založily zde nové provincie. Po zániku západořímské říše kolem roku 800 se v těchto místech usadil germánský kmen Bavorů, který začal mýtit zdejší lesy. První písemná zmínka o „Chizbuhelu“ pochází z roku 1165 a byla objevena mezi dokumenty kláštera v Chiemsee. „Chizzo“ znamená v bavorštině „klan“ a „bichl“ (Bühel) popisuje umístění osady na kopcích.


Autor: Frau Holle

Roku 1255 se Kitzbühel stal součástí Horního Bavorska a roku 1271 získal od vévody Ludvíka II. městská práva. Město bylo obehnáno silnými hradbami a po následujících několik staletí bylo centrem obchodu. Jelikož Kitzbühel nikdy nebyl postižen válkami, mohl se v poklidu a úspěšně rozvíjet. Protože tady nehrozil žádný nepřátelský útok, byly hradby města sníženy na úroveň prvního patra a na nich poté vyrostly nové domy. Od 13. do 16. století patřil Kitzbühel střídavě k Tyrolsku a Bavorsku.

Na konci 16. století se město dostalo do správy hrabat z Lambergu. Následující století se Kitzbühelu dařilo a díky těžbě stříbra a mědi město neustále vzkvétalo. Dne 1. května roku 1840 se dostalo oficiálně pod rakouskou správu. Během Napoleonských válek došlo k mnoha změnám ve vlastnictví města, až nakonec připadlo opět Tyrolsku. Za vlády císaře Františka Josefa I. byla v roce 1875 postavena železniční trať, která propojila Salzburg s Tyrolskem. Tím došlo k průmyslovému a obchodnímu rozvoji města.  Ke konci 19. století se začal v oblasti rozvíjet také turismus a začali sem jezdit i první sváteční lyžaři. První ani druhá světová válka naštěstí Kitzbühel nijak nepoznamenala, město zůstalo daleko od válečného dění.

Dnes je Kitzbühel nepochybně jedním z předních, nejexkluzivnějších a tedy i nejznámějších lyžařských center v Rakouských Alpách. Je známý na mezinárodní lyžařské scéně a reprezentuje veškeré zimní sporty. Dějiny světového lyžování se zde začaly psát již v roce 1905, kdy se zrodila myšlenka uspořádat závody ve sjezdu. Závod společně s dalšími lyžařskými nadšenci zorganizoval jeden lyžařský pionýr a tak byly položeny základy Kitzbühelu jako lyžařského ráje. V roce 1939 se zde navíc narodil Toni Sailer, trojnásobný olympijský vítěz z roku 1956 a sedminásobný mistr světa ve sjezdovém lyžování.


Autor: Frau Holle

Tradice lyžařských závodů se v Kitzbühelu udržela dodnes, každoročně se na svazích hory Hahnenkamm (1712 m. n. m.) na sjezdovce „Streif“ pořádají jedny z nejtěžších závodů světového poháru v alpském lyžování. Díky jejímu sklonu není z vršku sjezdovky prakticky trať ani vidět, proto je určena opravdu jen zkušeným lyžařům. Vždy v polovině ledna, kdy se tento závod koná, se sjíždějí do Kitzbühlu nejen lyžařské špičky, ale i celebrity z celého světa.

Každé údolí vedoucí směrem na sever nebo na jih z údolí řeky Inn vytváří ojedinělé možnosti pro všechny lyžařské sporty. Rozmanité sjezdovky tak najdete mezi Kitzbühler Hornem, Hahnenkammem, Pengelsteinem a Resterhöhe. Celkově je v okolí Kitzbühelu 160 km perfektně upravených tratí, z čehož 20 km je černých, 66 km červených a 59 km modrých. Nejdelší sjezdovka je přímo na Kitzbüheler Horn, je dlouhá 7,1 km a výškový rozdíl je 1195 metrů. O komfort se stará síť 27 sedačkových lanovek a 18 vleků. Kitzbühelský areál je úzce propojen lanovkami a vleky s několika dalšími lyžařskými středisky - se sousedním Klausenem, městečkem Kirchberg a vesničkou Aschau. Od prosince 2005 můžete nastoupit i na lanovku v Jochbergu nebo Pass Thurnu a díky nové lanovce s názvem „S3“, do jejíž kabinky se vejde až 35 osob se dostanete až na Hahnenkamm. Tato lanovka patří k vrcholům techniky a již pouhá jízda v obří červené kabině patří k nezapomenutelným zážitkům. Trasa mé délku 3600 metrů a největší volné rozpětí lana dosahuje neuvěřitelných 2,5 km. Některým lidem bude možná tuhnout krev v žilách, jakmile bude lanovka projíždět nad roklinou Hochsaukasergraben, kde se bude kabinka houpat ve výšce kolem 400 metrů nad zemí.

Ideální jsou zde také podmínky pro snowboarding, na protilehlém hřebenu se nachází Snowboard Area s boardercrossem, halfpipe, skoky a raily. V hojné míře tu najdete běžecké tratě, ostatně jako ve většině rakouských středisek. Další možností si hezky zasportovat je bruslařský ovál na nedalekém jezeře Schwarzsee, ale zahrát si můžete i curling nebo si projet sáňkařskou dráhu. Celé středisko nabízí širokou škálu aprés-ski aktivit, takže je vyloučeno, aby se zde někdo nudil. Odpočinout si můžete při procházkách zasněženou zimní krajinou, na nákupech nebo v městském akvacentru. Kitzbühel je skvělým místem trávení dovolené i pro nelyžaře.


Autor: Michael Heigl

Kitzbühel je však také městem, které se může pyšnit půvabným centrem plným obchodů, kaváren, restaurací a starých měšťanských domů. Jednou z nejvýznamnějších památek je kostel Pfarrkirche St. Andreas pocházející z 15. století. Byl vystavěn na místě původní románské baziliky, v 18. století prošel rozsáhlou barokní přestavbou. V jeho interiéru je ukrytý hlavní oltář, který v roce 1663 vytvořil S. B. Faistenberger. Hned vedle se tyčí kostel Liebfrauenkirche ze 14. až 16. století, kterému vévodí hranolová věž. V místním muzeu Heimatmuseum si můžete prohlédnout expozice o zimních sportech a místní historii. Na svahu hory Kitzbühler Horn se rozkládá Alpská zahrada, kde se můžete od jara až do podzimu kochat 120 druhy pestrobarevných květin.

V ulicích města potkáte čím dál častěji ruské či rumunské zbohatlíky, které bezpečně poznáte podle toho, že jsou zabalení v honosných kožešinách, na hlavě je zdobí kožešinové čepice a v rukou drží tašky ze značkových obchodů. Právě tito lidé mají zásluhu na tom, že se z Kitzbühelu stalo jedno z nejdražších středisek na světě a ceny ve zdejších obchodech, restauracích a hotelech nejsou obyčejným smrtelníkům dostupné. Ceny jsou nejvyšší v únoru a v době konání Světového poháru na Hahnenkammu se šplhají až na dvojnásobek.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 011 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA