Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Adventní zájezdy - předvánoční zpestření

Advent, to není jen období shonu, práce a nakupování, ale také a především čas očekávání nejkrásnějších svátků v roce. Mnohá velká i malá města se v té době ozdobí spoustou světel a chvojím, otevřou vánoční trhy a leckterá z nich nabízí i další vánoční atrakce. Není tedy divu, že stále více lidí vyráží na jednodenní i víkendové adventní zájezdy.

Většina lidí směřuje na advent do evropských velkoměst, jako je Vídeň, Budapešť, Drážďany, Mnichov, Paříž, Berlín, Štrasburk, Krakov. Tam všude na ně čekají výstavy betlémů, koncerty, domy proměněné na adventní kalendáře, vánoční pyramidy, různé hry pro děti. Snad nejslavnější vánoční trh Evropy je v Norimberku, velmi oblíbený je také Salcburk. 

Salcburk
Foto: Salcburk

Je však celá řada dalších méně známých, ale neméně zajímavých cílů. Zejména starobylá německá města z hrázděných domů mají o adventu doslova pohádkovou atmosféru. K nejoblíbenějším patří Rothenburg, bavorské město se středověkými hradbami a starou radnicí, Bamberg, Schwäbisches Hall nebo Quedlinburg a Goslar v pohoří Harz. Na zdejších trzích si můžete vybírat mezi nabídkou teplých nápojů - vedle obyčejného svařeného vína dostanete různá ochucená s borůvkami, višněmi či likéry, různé ovocné punče a v poslední době se rozšiřuje i nabídka teplých nealkoholických nápojů, které mohou potěšit děti a řidiče.

Nevšední podívanou představují rakouské průvody čertů. Zatímco k tradicím českého adventu patří neodmyslitelně Mikuláš v doprovodu čerta a anděla, v Rakousku běhají městy celé zástupy čertů. Někdy lze potkat i další tajemné bytosti - perchty, které se občas objevují i u nás. Největší krampuslauf se koná tradičně ve Schladmingu pod Dachsteinem - každoročně se tu schází víc než tisíc čertů! Komu stačí menší průvod, má na vybranou mezi celou řadou rakouských měst i vesnic.

Schladming - krampuslauf
Foto: Schladming - krampuslauf

V Rakousku lze ale také navštívit Ježíškovo město. Je to Steyr, česky Štýr v Horních Rakousích, jedno z nejhezčích měst v kraji se starými kamennými domy a barokními kostely. V 17. století byl založen nedaleko odtud poutní kostel zasvěcený dítěti Ježíškovi. V jeho sousedství vznikl vánoční poštovní úřad. Odtud můžete posílat známým pohlednici s razítkem jakoby přímo od Ježíška. Rovněž se tu nachází údajně největší betlém na světě. Přímo ve městě Štýru lze navštívit muzeum vánočních ozdob a ve stejné budově vznikla i atrakce pro děti - veselá jízda vánočním světem s ukázkami vánočních zvyků v nejrůznějších zemích světa.

Další oblíbenou adventní atrakci představuje festival štol v Drážďanech. Městští pekaři a cukráři vyrobí obří vánoční štolu o váze několika tun. Ta se potom naloží na vůz a veze se městem na nejstarší drážďanský vánoční trh Striezelmarkt. Provází ji velký průvod historicky oděných postav včetně oblíbeného saského a polského krále Augusta Silného. Na trhu se obří štola samozřejmě naporcuje a rozprodává návštěvníkům.

Alsasko
Foto: Alsasko

Výjimečnou podívanou slibuje advent v Alsasku. Zdejší adventní trhy jsou velice malebné a ještě poutavější jsou samotná města z hrázděných domů na vinné stezce. Podobají se těm německým a setkáte se tu také s podobným zbožím, kromě toho ovšem můžete na mnoha místech ochutnat výborná alsaská vína. Ostatně právě z Alsaska pochází zřejmě zvyk zdobit vánoční stromečky.

Další výjimečné zážitky nabízí advent na bavorské straně Šumavy. U městečka Neuschönau lze zažít advent přímo v lesích. Vznikla tu stezka korunami stromů - dřevěná lávka vysoko nad zemí. Na konci je velká dřevěná rozhledna a u sestupu čeká na odvážné turisty adventní trh s horkými nápoji na zahřátí. Kromě toho lze v Bavorském lese navštívit některou ze skláren, které tu existují už celá staletí. Například v Bodenmais se lze nejen seznámit s tajemstvím výroby skleněných vánočních ozdob, ale i vyfouknout si svou vlastní kouličku a získat tak skutečně jedinečný vánoční suvenýr.

adventní zájezdy

Advent v maďarské metropoli Budapešti je laděn velmi tradičně. Na trzích se místo kýče pro turisty nabízejí rukodělné výrobky, například pestře vyšívané plátěné textilie nebo suvenýry z vyřezávaného dřeva, lze si dát ty pravé maďarské klobásy, guláš, víno i ohnivou kořalku neboli pálinku. A ve studených dnech se v Budapešti můžete zahřát v některých z mnoha termálních lázní.

Adventní zájezdy nabízí pražská cestovní kancelář GEOPS již řadu let. Pojeďte letos s námi!

Autor článku: Mgr. Blanka Mauleová
- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 656 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA