Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Světové kulturní a přírodní dědictví v Rakousku

Zámek Schönbrunn a vídeňské Starém město, Salcburk a Štýrský Hradec, půvabná příroda ve Wachau a u Neziderského jezera, úchvatné horské panorama regionu Hallstatt-Dachstein / Solná komora a první moderní horská železnice v Evropě na Semmeringu: 8 míst světového kulturního dědictví, z nichž každé je hodno obdivu.

Štýrský Hradec (Graz)

Po staletí se kolem vrchu Schlossberg se známou věží s hodinami utvářel obraz města, zrcadlící od středověku působivými památkami nejdůležitější stavební slohy od gotiky přes renesanci, baroko, historismus a secesi až po současnou architekturu. Mimořádný zážitek ze středověkého života si návštěvníci odnášejí ze světoznámé zbrojnice Zeughaus. Ale také ulice a uličky Štýrského Hradce podávají svědectví o kulturním významu města, v jehož každodenním životě hrály a hrají rozhodující úlohu umění a kultura.

Hallstatt-Dachstein / Solná komora

V srdci bájemi opředené Solné komory (Salzkammergut) se na úpatí majestátního Dachsteinu ukrývá perla obzvláštního půvabu - historická kulturní krajina s místy Hallstatt, Gosau, Obertraun a Bad Goisern, utvářená po více než tři a půl tisíciletí lidskou činností. Tradice těžby soli tu sahá až do střední doby bronzové a stala se základem prosperity zdejších obyvatel. Objevte půvabnou architekturu s charakteristickými dřevěnými ornamenty a pocítíte sílu tradic, které se zde staly skutkem.

Neziderské jezero (Neusiedler See)

U největšího středoevropského stepního jezera se vzájemně setkávají pusta a pásmo rákosí. Půvabné vinice se zde rozprostírají skoro od obzoru k obzoru. Rakousko - maďarská pohraniční oblast se sahá od nížiny přes jezero s obřími pásy rákosí až po malebné osady, nádherné vinohrady a rozlehlé pastviny, na nichž se pase šedý skot a bílí osli. Archeologické památky, vápencové lomy, antické svatyně, typické podlouhlé statky a zámky jsou svědky působivé historie zdejšího osídlení - Neziderské jezero je odedávna pestrou směsí různých kultur.

Salcburk (Salzburg)

Salzburg, ležící v srdci Evropy, vděčí své celosvětové proslulosti nedostižnému půvabu své architektury, nádherné okolní krajině a přízni osudu, díky které se zde roku 1756 narodil Wolfgang Amadeus Mozart. Za bohatství a blahobyt tu vděčili staletí trvajícímu mezinárodnímu obchodu se solí, tímto "bílým zlatem". Příjmy ze solného obchodu umožnily knížatům-arcibiskupům vystavět město, které díky svému italskému charakteru a četným sakrálním stavbám bývá nazýváno "Římem severu".

Schönbrunn

Letní habsburská rezidence je třešničkou na dortu při každé návštěvě Vídně. Císařský zámecký areál Schönbrunnu spolu se souvisejícím souborem dalších staveb a rozsáhlými zahradami patří ke kulturněhistoricky a umělecky nejvýznamnějším barokním památkám Evropy. Prohlídka okázalých komnat umožňuje nahlédnout do života někdejších panovníků a z přilehlé, na návrší zbudované Gloriety se nabízí vskutku vladařský výhled na celý zámecký areál a celé město. Klenotem zámeckého parku je architektonicky fascinující palmový skleník Palmenhaus, který v sobě ukrývá sbírku exotických rostlin.

ZOO Schönbrunn, nejstarší a zároveň jedna z nejkrásnějších zoologických zahrad v Evropě, se na jedné straně může pochlubit překrásnými barokními pavilony, na straně druhé pak prostornými výběhy pro zvířata, vybudovanými v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky o životě zvířat.

Dráha na Semmering - Semmeringbahn

Nejkrásnější cesta z Vídně na jih Rakouska vede železnicí kolem "kouzelné hory" Semmeringu. Už roku 1841 udělil tehdejší státní ministr Karel Bedřich Kübeck zakázku na výstavbu železniční trati do Terstu. Práce vedl stavebního inženýr Carlo di Ghega pocházející z Benátek. Dráha, zdolávající průsmyk v nadmořské výšce téměř 1 000 metrů (tehdy nejvyšší po kolejích dosažitelný bod na světě) byla postavena za rekordních šest let, mezi roky 1848 a 1854. Trať, která byla už ve své době oceňována za harmonický soulad přírody a techniky, vtiskla jednou provždy ráz této jedinečné kulturní krajině. Ostatně, region Semmering-Rax-Schneeberg patří mezi klasické evropské prázdninové destinace i dnes.

Wachau

Krátký úsek Dunaje - 36 z celkových 2 800 km - se díky své rozmanité krajině, významným kulturním památkám a městským stavebním souborům stal historickou kulturní krajinou mimořádného významu. Krajina, tvořená malebně se vinoucím údolím Dunaje, lužními lesy, strmými skalními útvary - a krajinné prvky, vytvořené lidmi, například terasovité vinice, typické osady a nivy, kláštery, hrady, zříceniny - se navzájem harmonicky doplňují. Řada staveb, ze kterých se otevírá pozoruhodný výhled do kraje, sahá od kláštera v Melku přes zámek Schönbühel a zříceniny hradů Aggsteinu, Dürnsteinu a Hinterhausu až po zdaleka viditelné budovy kláštera Göttweig.

Staré město Vídně

Historické centrum Vídně náleží díky své semknutosti k nejkrásnějším městským památkám v Evropě. Nesmazatelně se do tváře někdejšího rezidenčního města habsburských císařů vryly především tři epochy: středověk se svým gotickým Svatoštěpánským chrámem, baroko, jehož nejvýznamnějším dědictvím je Hofburg s výraznými kopulemi a konečně éra výstavby okružní třídy Ringstraße, na sklonku 19. století, která městu přinesla skvostné stavby, mezi jinými Státní operu a budovu Kunsthistorisches Museum. K imperiální atmosféře Starého města přispívají též četné kostely, paláce a parky. S vídeňským Starým městem jsou ovšem nerozlučně spojeny také bohaté umělecké sbírky, nashromážděné mocnými vladaři, staletí dlouhá hudební tradice i požitek z vídeňské kuchyně, útulné kavárny a nostalgické nákupy u někdejších c. a k. dvorních dodavatelů.

- PR článek -

Mgr.Bohuslava Škvárová - CK NEON
Komořanská 7
143 00  Praha 4

Tel. 603 713 185
info@ckneon.cz
www.ckneon.cz

 

 

Článek byl zobrazen 7 010 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA