Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Neziderské jezero - druhé největší stepní jezero v Evropě

Plochá stepní krajina porostlá travinami pomalu přechází v bažiny s hustým rákosím a po chvíli se objevuje rozlehlá vodní hladina mělkého Neziderského jezera. Tak takový obraz se vám může naskytnout na hranici mezi Rakouskem a Maďarskem v blízkosti Neziderského jezera, ležícího v Malé uherské nížině.

Neziderské jezero, v Rakousku nazývané Neusiedler See a v Maďarsku Fertő-tó, se pyšní titulem „druhé největší stepní jezero v Evropě“. Význam tohoto výroku sice trochu kalí fakt, že podobná jezera jsou tu jenom dvě (tím druhým a větším je Balaton), ale přesto jde o velmi zajímavou oblast.

Neziderské jezero

Rozloha hladiny jezera dosahuje zhruba 315 km², z toho 240 km² leží v Rakousku a 75 km² v Maďarsku, a největší délka je asi 36 kilometrů. Sama rakouská část je největší vodní plochou v zemi. Průměrná hloubka je však jen 0,6 až 0,8 metru a maximální dosahuje sotva 1,8 metru. Mluvit o rozloze i hloubce jezera je nicméně dosti ošemetné, protože se mění nejen v průběhu roku, ale hodně kolísá i v delších časových obdobích. Ve vlhkém létě, kdy je více dešťů, se rozměry jezera zpravidla zvětšují, v zimě oproti tomu bývají menší a voda někdy promrzá až ke dnu. V minulosti několikrát zcela zmizelo, naposledy poměrně nedávno – počátkem 20. století. Jindy naopak vody stoupnou a způsobují nepříjemné záplavy.

Od roku 2003 však hladina pravidelně klesá tempem zhruba 30 cm za rok, zřejmě v souvislosti s globálním oteplováním. Proto je možné, že za pár let jezero opět (dočasně?) zanikne.

Neziderské jezero

V této podivné krajině se daří mnoha druhům rostlin a živočichů, vytvářejících spolu jedinečný ekosystém. Z těchto důvodů se tu nacházejí dva národní parky, Neusiedler See-Seewinkel a Fertő-Hanság. Kromě toho byla celá oblast v roce 2001 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Nejnápadnější v okolí jezera je rákosový porost. Obklopuje téměř kompletně jeho břehy, díky malé hloubce zasahuje i značnou část hladiny (až čtyři pětiny plochy) a v některých místech, konkrétně u Donnerskirchen, dosahuje šířka rákosového pásu až 8 kilometrů. Nejvíce ho roste na západním břehu, východní je v tomto směru trochu chudší. Jedinou výjimku bez rákosí představuje 2 kilometry dlouhý úsek v okolí města Podersdorf. Právě uvedený porost je dobrým úkrytem pro mnoho druhů fauny, hlavně vodních ptáků.

Neziderské jezero

Neziderskému jezeru se přezdívá také „Vídeňské moře“ a je oblíbeným cílem zejména domácích návštěvníků a dovolenkářů, a to i přesto, že jeho vody jsou spíše kalné, bahnité a trochu slané. Na hladinu se však často vydávají turisté na plachetnicích, příznivci windsurfingu a rybáři. V omezené míře tu probíhá i komerční lov ryb.

Na březích jezera se vzhledem k jeho poloze odedávna mísily různé kultury a národnosti, spoluvytvářející dnešní podobu krajiny. V blízkém okolí najdete upravené vesničky, pamatující časy dávno minulé, ale občas i větší paláce a budovy převážně z 18. a 19. století.

Neziderské jezero je sice z České republiky jen kousíček, ale českých turistů sem zatím mnoho nejezdí. I proto je to zajímavý tip na časově i finančně nenáročnou dovolenou. Brzy tady navíc už nemusí být…

Článek byl zobrazen 10 456 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA