Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Skvělé lyžování v rakouských Alpách

Zimní sezóna pomalu klepe na dveře a myšlenky lyžařů a běžkařů se začínají pomalu točit okolo otázky, na kterých svazích stráví letošní zimní dovolenou. Zkušeným jezdcům a protřelým sjezdařům nebudou s největší pravděpodobností stačit skromné areály v naší domovině a budou uvažovat o některém z mnoha středisek v Alpách. Jenže nabídka skiareálů je tam tak bohatá, že jen málokdo se v ní skutečně vyzná.

Je jisté, že kdo si chce zařádit na dokonale upravených tratích s délkou v řádech kilometrů, nestojí o dlouhé fronty na lanovky a vleky, nechce se na sjezdovkách neustále vyhýbat dalším lyžařům a zároveň netouží po tom strávit prakticky celý den na cestě autem nebo autobusem, ideální volbou pro strávení aktivní zimní dovolené pro něho bude Rakousko.

zima jak se patří
Foto: zima jak se patří

Rakouské Alpy leží jen několik hodin cesty od našich hranic a příznivci alpského stylu lyžování se tak mohou už za pár hodin dostat vlastním vozem do některého z místních lyžařských eldorád. Do nejbližšího skiareálu Pyhrn - Priel / Hinterstoder je to z Prahy méně než 700 kilometrů, z Brna se do rakouského Semmeringu lyžaři dostanou dokonce za necelé 3 hodiny!

Rakousko je skutečným rájem pro lyžaře všech věkových kategorií a jen těžko by se jinde v Evropě hledaly tak pestré možnosti lyžování jako právě v rakouských Alpách. Světově proslulé skiareály jako Zillertal, Kaprun / Zell am See, Kitzbühel nebo Schladming tvoří jen pomyslnou špičkou ledovce celkové nabídky lyžování v rakouských Alpách. Těžko uvěřitelných 22 000 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti a více než 15 000 kilometrů udržovaných běžeckých stop činí z Rakouska ideální místo pro prožití aktivní zimní dovolené.

ráno na svazích Reiteralmu
Foto: ráno na svazích Reiteralmu

Kromě několika nejníže položených lyžařských center vydrží sníh na svazích rakouských Alp až do jarních měsíců. Ale ani se sílícími jarními paprsky slunce a stoupajícími teplotami lyžařská sezóna v Rakousku v žádném případě nekončí. Pět ledovcových areálů - Hinterux, Stubai, Kaunertal, Pitztal a Sölden - umožňuje kvalitní lyžování dokonce i během léta. Skiareál Hintertux na konci zillertalského údolí pak garantuje vynikající sněhové podmínky pro lyžování po celý rok.

Nikde jinde v Alpách se nenachází tak široká nabídka všemožných sjezdovek a sjezdových tratí, z nichž se celá řada ještě sdružuje do rozsáhlých lyžařských oblastí. To umožňuje lyžařům vyzkoušet v rámci jednoho skipasu často i několik stovek kilometrů těch nejlepších sjezdařských terénů. Moderně vybavené skiareály, jako třeba Amadé či již zmiňovaný Zillertal, se často táhnou i přes několik údolí a jsou schopné směle konkurovat vyhlášeným vysokohorským střediskům ve francouzských Alpách. Všechna rakouská lyžařská střediska se mohou chlubit skutečně vysokým standardem, ať už jde o kvalitu sjezdových tratí nebo poskytovaných doplňkových služeb a velmi dobrou zprávou pro české lyžaře je skutečnost, že ceny spojené s lyžováním v Rakousku jsou srovnatelné s těmi u nás.

Ski Amadé - pohled od horní stanice lanovky
Foto: Ski Amadé - pohled od horní stanice lanovky

Do rakouských Alp míří každou zimní sezónu také milovníci lyžování ve volném terénu a na neupravovaných lyžařských tratích. Na ty čeká hlavně v Tyrolsku pestrá nabídka svahů pokrytých čerstvě napadaným sněhem. Ani příznivci snowboardingu a akrobatického lyžování nepřijdou v Rakousku zkrátka, v téměř každém větším středisku pro ně provozovatelé připravují a udržují velký snowboardpark s nejrůznějšími atrakcemi jako jsou U rampy nebo jumpy. K nejznámějším funparkům v Rakousku patří Vans Penken Park v Mayrhofenu v údolí Zillertal nebo Memphis v Nassfeldu.

Rakousko ovšem není zemí zaslíbenou pouze sjezdovému lyžování. I příznivci běhu na lyžích zde najdou terény a tratě, které nemají na evropském kontinentu konkurenci. Běžecké stopy jak pro klasický styl, tak i pro bruslení, jsou pravidelně udržovány ve většině rakouských údolí. Nejznámějším střediskem běžeckého lyžování je městečko Ramsau na úpatí masivu Dachstein. Pořadatel mistrovství světa v severském lyžování nabízí běžcům více než 150 kilometrů upravovaných běžeckých stop, z nichž většina vede na prosluněné náhorní plošině přímo pod jižní stěnou Hoher Dachstein.

Hoher Dachstein - jižní stěna
Foto: Hoher Dachstein - jižní stěna

Zimní dovolená v Rakousku ovšem nemusí nutně znamenat pouze sjezdové lyžování nebo běh na lyžích. Rakouské Alpy jsou proslulé i zábavou po lyžování, tzv. aprés ski. V každém skiareálu se nachází velké množství tradičních horských chat, nejrůznější sněhové bary a celá řada párty klubů pod širým nebem. K těm nejproslulejším patří střediska Ischgl, St. Anton, Saalbach / Hinterglemm či Sölden. Aprés ski ovšem nezahrnuje pouze zábavu v barech nebo na přírodním sněhovém tanečním parketu. Aktivní jedinci mohou vyzkoušet například horolezectví v ledopádech, paragliding nebo bruslení na četných zamrzlých jezerech. Romantické duše pak určitě nevynechají možnost procházky kouzelnou zimní krajinou na sněžnicích nebo jízdu na saních tažených koňským spřežením.

Po náročném dni stráveném na zasněžených svazích nebo v běžecké stopě jistě přijde vhod možnost relaxace a odpočinku v některém z mnoha wellnesscenter nebo bazénů. Ty mají návštěvníci rakouských Alp k dispozici téměř v každém větším lyžařském středisku a namožené svaly tak mohou uvolnit návštěvou sauny, perličkových lázní nebo masážního centra.

Rakousko je též známé svým pestrým výběrem tradičních pokrmů a nápojů. K těm nejznámějších patří i u nás populární vídeňský řízek, vyhlášené korutanské nudle se sýrem nebo nejrůznější druhy knedlíků. Rakušané jsou proslulí i svou vášní pro sladkosti a světu dali takové pochoutky, jako jsou tradiční Mozartovy koule, vynikající čokoládový dort Sacher či nejrůznější varianty štrúdlu.

lyžování ve volném terénu
Foto: lyžování ve volném terénu

Ve výčtu rakouských lákadel by se dalo ještě dlouze pokračovat. Není se tedy co divit, že Rakousko si jako destinaci pro zimní dovolenou volí nejen lyžaři z České republiky, ale z celé Evropy. Během rakouské zimní sezóny tvoří celé 2/3 návštěvníků lyžařských středisek v Alpách turisté ze zahraničí a na rakouských sjezdovkách a lanovkách je tak možné během lyžování zaslechnout pestrou směsici jazyků.

Vlna - logoVLNA.cz
Kadaňská 3550
430 03 Chomutov
Tel.: 474 721 055

vlna@vlna.cz
www.vlna.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 286 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA