Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na skok ve Štýrském Hradci

Zhruba třistatisícový Graz ležící v regionu Štýrska je po Vídni druhým největším městem Rakouska. U nás je znám také jako Štýrský Hradec, což odpovídá i samotnému rakouskému názvu. Ten, jako ostatně mnoho jiných názvů v oblasti, má totiž slovanský původ (např. italská Gorizia = malá hora a Gradisca = hradiště). Vznikl ze slova Gradec, což v sousedním Slovinsku znamená hradec, malý hrad.

Lidé oblast obývali už dávno, nejstarší stopy míří do eneolitu. Pak se tu krátce objevili Římané, ale další trvalé osídlení začíná právě až s příchodem Slovanů, kteří tu postavili silně opevněné hradiště. Není bez zajímavosti, že první vlna slovanských osídlenců přišla kolem roku 550 z Moravy. Germanizované jméno Graz je poprvé dokladováno roku 1128 za vlády vévodů babenbergských.

V té době již šlo o významné obchodní centrum s germánsko-slovanským obyvatelstvem. Poté Graz připadl Habsburkům a za císaře Rudolfa I. získal nová privilegia, což bylo podnětem pro další růst. Jedna z větví habsburského rodu si tu navíc zřídila své sídlo, odkud byla řízena oblast dnešního Štýrska, Korutan, část severní Itálie a Slovinska až po Terst. Později tu byla založena univerzita a došlo k výstavbě mnoha honosných budov, které se z velké části dochovaly do dnešních dnů. Právě historické centrum města je tak významné, že se dostalo i na Seznam světového dědictví UNESCO. A to v roce 1999, tedy dokonce o rok dříve, než historické centrum Vídně.

Zřejmě nejvýznamnější památkou je Schlossberg, zámecký vrch. Jde o hrad, či spíše pevnostní komplex přímo ve středu historického centra, vybudovaný na kopci u řeky Mur. Pevnost proslula svou nedobytností a dokonce bývá označována za vůbec nejodolnější, jaká kdy byla na světě vybudována. Odolala mnoha útokům Uhrů, Turků i Napoleonových vojsk a teprve po dobytí Vídně byla nucena kapitulovat před Francouzi. Základy pevnosti pocházejí již z 9. století, zřejmě posledním doplňkem areálu pak je systém podzemních chodeb dlouhý 6 km, vybudovaný během 2. světové války jako kryt pro 40 tisíc lidí. V současnosti je část podzemí zpřístupněna veřejnosti.

Velmi významnou stavbou a jedním ze symbolů města je rovněž Hodinová věž čili Uhrturm se třemi zvony, stojící v pěkném prostředí s parkovou úpravou. Její dnešní vzhled má svůj původ v roce 1560, ačkoliv původní věž byla postavena ve 13. století. Během zmíněného obsazení Grazu napoleonskými vojsky nedokázali Francouzi potlačit ničitelské choutky a jako mnoho jiných dobyvatelských armád se jali bořit a demolovat. Na základě požadavků mírové smlouvy byla za použití výbušnin vyhozena do vzduchu i část opevnění. Za oběť padlo mnoho dalších památek a málem došlo také na Hodinovou věž. Zachránilo ji jen to, že se obyvatelé složili a věnovali Francouzům větší sumu peněz za to, že věž ušetří.

V Grazu najdete mnoho dalších významných budov. Velmi zajímavá je Landeszeughaus (Zbrojnice) z roku 1645. Shromažďuje největší sbírku historických, převážně barokních zbraní na světě, čítající na 32 000 exponátů. Počátky sbírky sahají do renesančního roku 1551 a od té doby byla postupně rozšiřována.

Kromě uvedeného se ve městě nacházejí i různé „moderní památky“. Jmenovat určitě musíme alespoň Kunsthaus (Dům umění) od architektů Petera Cooka a Colina Fourniera a umělý ocelový ostrov Murinsel na řece Mur, navržený architektem Vito Acconcim. Obě stavby byly dokončeny v roce 2003, kdy byl Graz jmenován hlavním městem evropské kultury. Tehdy se ve městě uskutečnila řada festivalů a kulturních událostí, přičemž Graz je v tomto směru bohatý i v současnosti. Potěší fakt, že hodně akcí je přístupných zdarma.

Graz je velmi zajímavým městem, kde se snoubí kultura, umění a historie se současným životem.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 468 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA