Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem po Rakousku

Pro českého občana nepředstavuje cestování autem do Rakouska žádný problém. Jelikož je Rakousko jednou z našich sousedních zemí, je doprava poměrně rychlá. Pro cestu do Rakouska se nám nabízí několik variant.

Lidé z Čech směřující do Vídně se většinou vydají po dálnici D1 (Praha – Brno), u Jihlavy pak sjedou z dálnice a pokračují směrem na Vídeň přes Znojmo. Trasa z Prahy do Vídně je dlouhá cca 311 km. Pokud máte v úmyslu návštěvu Horního Rakouska či Salzburska, využijete silnici E55. Lidé mířící z Čech do Tyrolska a Vorarlberska se mohou vydat trasou přes Německo, z Prahy po dálnici D5 na Plzeň a hraniční přechod Rozvadov. Obyvatelé Moravy to mají o něco jednodušší, pojedou přes Brno na hraniční přechod v Mikulově.

Abyste mohli do Rakouska vyrazit vlastním autem či karavanem, potřebujete platný český řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu a tzv. zelenou kartu, která je dokladem o pojištění zákonné odpovědnosti pro cesty do zahraničí. Před cestou se rovněž doporučuje uzavřít havarijní pojištění a pojištění proti krádeži. Do Rakouska dnes již můžete přijet na platný občanský průkaz. Cestovní pasy nejsou potřebné od té doby, co naše republika vstoupila do tzv. Schengenského prostoru.


Autor: Christian Heindel

Jakmile se dostanete na rakouské dálnice, budete potřebovat dálniční známku – desetidenní dálniční známka vyjde na 7,60 euro. Známky zakoupíte u některých čerpacích stanic v ČR, na hraničních přechodech nebo v Rakousku u čerpacích stanic či autoklubů. Na vysokohorských silnicích a v některých turistických lokalitách se zase vybírá mýtné.  Setkáte se zde však s velmi kvalitní, hustou a dobře vybudovanou silniční sítí. Pravidla silničního provozu jsou v podstatě stejná jako v České republice, jsou zde však více dodržovány a pokud je některý řidič poruší, může počítat s přísným trestem.

Maximální povolená rychlost mimo obec je 100 km/h, na dálnici 130km/h a v obci 50km/h. Výjimkou je město Graz, kde je maximální povolená rychlost jen 30km/h. Automobily s přívěsy vážícími nad 750kg mohou jet mimo obec maximálně 80km/h a na dálnicích 100 km/h.

Při překročení těchto rychlostí vás může potkat vysoká pokuta nebo dokonce odebrání řidičského průkazu. Taková jízda na červenou by vás vyšla na 75 eur, nedání přednosti v jízdě pak na 30 – 70 eur. To však ještě nic není, dobře si rozmyslete hlavně předjíždění v místech zákazu předjíždění, protože vás to může stát až 145 eur. Pozor je třeba dávat i na parkování na vyhrazených místech, rakouské úřady totiž v tomto směru nejsou vůbec tolerantní a případnou botičku vám odmontují až po zaplacení vysoké pokuty.

Povinné je v Rakousku používání bezpečnostních pásů, bezpečnostních sedaček pro děti do 12 let a řidič za volantem může mít v krvi maximálně 0,5 promile alkoholu. Pokud cestujete v zimě, doporučují se zimní pneumatiky. Na špatně dostupných místech jsou pak dopravní značky nařizující nasazení sněhových řetězů.  Podrobnější informace ohledně předpisů najdete na: www.oeamtc.at nebo www.arboe.or.at

Pokud se vám během cesty stane nehoda, při které dojde k nějakému zranění, musíte volat záchrannou službu a policii. Jestliže však dojde jen k věcné škodě, pak volejte policii pouze v případě, že jste se s druhým účastníkem nedohodli na vzájemné náhradě.

V Rakousku se nachází asi 500 kempů, z nichž tak 350 funguje od dubna do října, ostatních 150 kempů má otevřeno i během zimy. Jsou to hlavně kempy v okolí lyžařských areálů a střediska dalších zimních sportů. Vybavenost většiny kempů je na velmi dobré úrovni, je zde pitná voda, toalety, sprchy i obchody se základními potravinami. Na recepcích se domluvíte kromě němčiny většinou bez problémů také anglicky. Najdete zde kempy všech kategorií, od těch prostších až po luxusní se širokým zázemím. Vybrat si tak může každý podle svých možností – jestli chce skromnější, či finančně náročnější variantu pobytu.

Ubytování v kempu vyjde osobu na 3-7 eur, pokud budete mít vlastní stan, počítejte s 2,20 až 7,30 eury a pro obytný vůz se cena pohybuje kolem 3,70 až 8,70 eury. Máte však také možnost zaplatit jednotný a hromadný poplatek, ve kterém již budou zahrnuty jak osoby, tak i vozidlo s přívěsem, karavan či stan. V takovém případě se cena šplhá od 11 do 25,50 euro. Přespání v kempinkových vozech je mimo kempinkové plochy povoleno, kromě městských a chráněných přírodních oblastí. Nesmíte si však rozmístit kempinkové vybavení mimo vůz. V některých oblastech je kempování mimo oficiální tábořiště dokonce úplně zakázáno, anebo je povoleno pouze se souhlasem majitele pozemku.

Seznamy všech kempů a autokempů v Rakousku vám poskytnou turistická centra, autokluby nebo specializované organizace Camping und Caravaningclub Austria (CCA) a Österreichischer Campingclub (ÖCC). Navštívit můžete jejich internetové stránky www.campsite.at/cca a www.campingclub.at

Například kolem hlavního města Vídně jsou tři oblíbené kempy, které poskytují turistům kvalitní a dostatečné služby a zázemí. Jsou to kempy Aktiv Camping Neue Donau, Camping Wien Süd a Camping Wien West. Všechny kempy leží v pěkném prostředí a obklopeny jsou rozsáhlým parkem a lesy.

Článek byl zobrazen 31 789 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA