Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Schönbrunn – honosné sídlo císařů

Schönbrunn – jeden z nejkrásnějších zámků Rakouska situovaný na okraji Vídně je považován za jednu z jejích největších turistických atrakcí. Tento barokní skvost je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO a každoročně přitahuje tisíce zvědavých návštěvníků z různých koutů Evropy.

Se stavbou zámku se začalo v roce 1696 za vlády císaře Leopolda I. v zalesněné oblasti, která se rozkládala mimo území města. Postupem času, jak se město rozvíjelo, a stavěly se nové domy, se oblast se zámkem stala součástí hlavního města. Schönbrunn byl postaven podle plánů stavitele Johanna Bernharda Fischera z Erlachu a dokončen roku 1712. Do dnešních dní se však z jeho původního vzhledu dochovalo jen velmi málo. Během následujících staletí prošel řadou dalších úprav a rekonstrukcí.

O dnešní podobu zámeckého komplexu se zasloužila císařovna Marie Terezie, která nechala převážnou část interiéru přestavět do rokokového slohu. Charakteristická žlutá barva byla na zámecké průčelí natřena v letech 1817 – 1819. Schönbrunn se stal letním sídlem rodu Habsburků, kteří obývali některé z celkově 1441 komnat paláce. V roce 1830 se zde narodil císař František Josef I., který vládl v letech 1848-1916. Za manželku si vzal krásnou císařovnu Sisi, pro kterou byl zámek oblíbeným místem k odpočinku. Zámek pamatuje návštěvy mnoha významných osobností, z nichž můžeme jmenovat například Mozarta, Napoleona, Karla I. a řadu dalších.

Návštěvníci Schönbrunnu si dnes mohou prohlédnout 40 zpřístupněných místností, z nichž některé jsou vybaveny jen stroze. Zavítat můžete do pokojů, které patřily císaři Franzi Josefovi, císařovně Sisi nebo Marii Terezii a jejímu manželovi Františku I. V pokojích jsou k vidění ještě některé z jejich osobních věcí. Zajímavé jsou také honosně zařízené reprezentativní prostory.  Rozhodně byste neměli vynechat návštěvu Velkého sálu, jež má působivou rokokovou výzdobu, vysoká okna, křišťálová zrcadla a mohutné lustry. Jedinečný je již svými rozměry, je totiž 40 metrů dlouhý a 10 metrů široký.

Skvělou ukázkou vkusu Marie Terezie je Zrcadlový sál s bělozlatou rokokovou výzdobou a křišťálovými zrcadly. V tomto sále se dokonce pořádal soukromý koncert W. A. Mozarta. Patrně nejdražší výzdobou se pyšní Milionový sál, který je vyplněn obklady ze vzácného růžového dřeva a krášlí ho indo-perské miniatury. Dalšími místnostmi, které byste neměli při procházce zámkem minout, jsou kupříkladu Napoleonův pokoj, Modrý čínský salon, Porcelánový salon, Salon císařovny Alžběty nebo Salon Vieux - Laque. Součástí zámku je také kaple s mramorovým oltářem a nástropní malbou s názvem „Sňatek Panny Marie“ od Paula Trogera.

Zámek Schönbrunn ukrývá jedinečné Muzeum kočárů Wagenburg, kde je k vidění třeba vyzdobený císařský kočár, který byl zhotoven při příležitosti korunovace Josefa II. v roce 1764. Kvůli jeho ohromné váze za něj muselo být zapřáhnuto nejméně osm koní, kteří mohli jet navíc jen krokem.

Pro návštěvníky jsou zde připraveny dva prohlídkové okruhy – kratší Imperial Tour nebo kompletní Grand Tour. Prohlídka zámku jistě upoutá i děti, protože se zde mohou dozvědět o tom, jak v minulosti žily děti v císařských rodinách. Velkým lákadlem je pro ně navíc také dvorní pekárna, kde mají možnost sledovat zručné cukráře při přípravě dortů a zákusků. Samozřejmá je také následná degustace. Zámek je zpřístupněn po celý rok.

Kromě samotného zámku je možné obdivovat ještě rozlehlý park, který jej obklopuje. Úžasnému zámeckému parku dominuje Neptunova kašna z roku 1780 a klasicistní kolonádová stavba Gloriette z roku 1775 situovaná na nedalekém kopci. Návštěvníkům se odtud naskýtá nádherný výhled na Vídeň. Ve východní části parku jsou pak k vidění 3 krásné fontány. Jedna z nich – fontána Schöner Brunnen z roku 1799 dala název celému zámku. Legenda praví, že kdo se z fontány napije, tak zkrásní. V rozlehlém parku je rozeseto 32 soch pocházejících z let 1753 – 1775, které vytesal známý sochař Christian Beyer. Sochy znázorňují postavy z řecké mytologie nebo římské historie.

U východní strany Schönbrunnu se nachází menší zahrada Kronprinzengarten plná květin a citrusovníků. Nejvhodnější dobou pro návštěvu zámku je jaro, kdy se stromy v parku obalí listím a vykvetou pestrobarevné květinové záhony. Zámecký park je však veřejnosti zpřístupněn celoročně.

Schönbrunnský park je přitažlivý ještě dalšími lákadly, jako je bludiště a labyrint Irrgarten. Rozkládá se na ploše 2700 čtverečních metrů a najdete zde dětské hřiště s řadou zajímavých atrakcí nejen pro děti, ale i pro dospělé, zábavná křivá zrcadla, hrající dlaždice, nejrůznější hlavolamy a tři labyrinty tvořené živým plotem. Irrgarten je otevřeno od dubna do začátku listopadu.


Foto: v ZOO najdete velké množství exotické zvěře, Vídeňská ZOO patří k nejhezčím v Evropě

Zajímavou součástí zámeckého parku je zoologická zahrada, kterou jako královský zvěřinec založil v roce 1752 František Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. Tato unikátní zahrada je tak nejstarší na světě a vidět v ní můžete asi 750 divokých i domácích zvířat, včetně slonů, medvídků koala, pand, plazů a lachtanů. Přestože zahrada není nijak rozlehlá, stojí za to ji navštívit, z čehož budou nadšené hlavně děti.


Foto: skleník Palmenhaus

Za vidění stojí také obrovský skleník Palmenhaus z roku 1882, kde se pěstují nejrůznější exotické rostliny. Byl postaven ze skla a ocele podle návrhu architekta Franze Xaviera Segenschmida, který využil moderních technologií, díky čemuž skleník i dnes působí velmi odlehčeným dojmem. Naproti skleníku stojí ještě jeden skleník, tzv. Pouštní dům Wüstenhaus, jenž je plný vzácných kaktusů a sukulentů z celého světa Je tematicky rozdělen do tří částí – Madagaskar, Staré pouště a Nový svět. Zdobí jej sluneční hodiny z roku 1904 a pro veřejnost je taktéž otevřen celoročně.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 15 769 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA