Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Villach – povstání z popela

Na řece Drávě bylo vystavěno město Villach, které je druhým největším městem rakouské spolkové země Korutany. Je také statutárním a správním centrem stejnojmenného okresu. Díky nádherným okolním scenériím, jež vytváří hřebeny Gaitalských Alp a Karavanek, se stalo také významným centrem zimních sportů i letní turistiky.

Villach je však také důležitým dopravním uzlem celé oblasti jižního Rakouska i celého alpsko-adriatického regionu. V současné době v tomto lázeňském městě žije okolo 58 tisíc obyvatel. Kromě nedotčených hor jej obklopují také dvě velká jezera Ossiacher See a Faaker See.

Území dnešního města bylo osídleno již kolem roku 3500 před naším letopočtem, tedy v období římské nadvlády, což dokazují nálezy četných artefaktů. Již v té době bylo město důležitou obchodní křižovatkou. V roce 1007 připadlo bamberskému biskupovi a v první polovině 13. století zde byl vystavěn hrad. Městská práva získal Villach v roce 1240. O osm let později však město postihla katastrofa v podobě velkého požáru, který zničil množství domů a Villach téměř lehl popelem.

Během období reformace se stal Villach baštou protestantismu, proto muselo být posléze místní obyvatelstvo podrobeno kruté rekatolizaci. Za vlády císaře Napoleona byl Villach po dobu čtyř let součástí francouzské provincie Illyrie. Po mnoho staletí přinášela městu prospěch a finance těžba olova. Roku 1905 byla k městu připojena městská část St. Martin. Do chodu města tvrdě zasáhla druhá světová válka, Villach byl totiž celkem 52 krát bombardován a po válce z něj zbyly jen trosky. Stal se jedním z nejponičenějších měst v Rakousku. Od roku 1973 jsou součástí Villachu další městské části: Landskron, Maria Gail a Fellach.

Město tedy oplývá bohatou historií, což je patrné na jeho rázu. Stará část města je plná obnovených památek, krásných historických budov, ale také malých nablýskaných obchůdků. Při procházkách zdejšími uličkami na vás dýchne zajímavá, částečně italská atmosféra. Centrum starého města protíná podlouhlé náměstí Hauptplatz, které je lemováno řadou rekonstruovaných a pečlivě upravených barevných budov. Na náměstí stojí dům slavného lékaře Paracelsa nebo historická budova pošty z 16. století fungující dnes jako hotel.

Asi nejvýznamnější památkou Villachu je trojlodní gotický kostel sv. Jakuba, jenž byl vystavěn na místě původního svatostánku zbořeného během zemětřesení. Tento chrám zdobí 94 metrů vysoká věž, která je s ním spojena obloukem. Zdatní jedinci se na její ochoz mohou vydat po třech stovkách schodů. Jejich námaha však bude odměněna nádherným výhledem nejen na Villach, ale i jeho široké okolí. Interiér kostela ukrývá rokokový oltář, krucifix z roku 1502 a kazatelnu ve tvaru kalichu. V jihovýchodní části města najdete další církevní svatostánek a to Kostel sv. Kříže, který je krásnou ukázkou čistého korutanského baroka. Legenda praví, že byl kostel vystavěn na místě, kde jednoho dne najednou ze země vyrostl dřevěný kříž.

Poblíž kostela sv. Jakuba stojí také renesanční budova, v níž sídlí Městské muzeum. Expozice muzea mapuje historii města a okolí. Jeho nejcennějším exponátem je římský sarkofág sedmiletého děvčete, který byl objeven teprve v roce 1981 při hloubení dna řeky Drávy. V okolí muzea lze spatřit ještě původní opevnění města, jež bylo zasaženo napoleonskými válkami. Na Peraustrasse se nachází Schillerpark, kde máte možnost si prohlédnout obrovskou reliéfní mapu Korutan v měřítku 1: 10 000, která měří 182 m2.

Villach se honosí názvem lázně a to z důvodu, že se necelé 3 kilometry od jeho centra nacházejí lázně Warmbad Villach. Založil je v 16. století již zmiňovaný lékař, alchymista a astrolog Paracelsus. Byl členem šlechtického rodu Bombastů von Hohenheim, kteří přišli do země ze Švýcarska. Paracelsus využíval léčivé síly šesti místních pramenů, jimiž denně proteče 40 milionů litrů termální vody s prvky kalcia a magnesia. Tato voda příznivě působí na pohybový aparát, krevní oběh a dýchací cesty. Voda o teplotě 29°C vytéká z masívu Dobratsch, v němž se během tisíců let vytvořil rozsáhlý systém podzemních jeskyní a šachet.

Na vrcholu Dobratsche se rozkládá přírodní park, kde si můžete během letních měsíců prohlédnout alpskou zahradu. K vidění je zde horská květena vyskytující se v jižních Alpách. Na své si ve Villachu přijdou také cyklisté, pro něž je zde připravena nenáročná cyklostezka vedoucí podél toku řeky Drávy. Stezka vychází přímo z centra města a je dlouhá několik kilometrů. Pokud se poté napojíte na některou z dalších cyklostezek, můžete si na kole vyjet až do místních horských terénů.

Jen pár kilometrů od Villachu se nacházejí ještě menší lázně Bad Bleiberg, které jsou nejvýše položenými termálními lázněmi v Rakousku. Mezi Villachem a jezerem Ossiacher See se nachází zřícenina hradu Landskron, jehož okolí je přitažlivé zejména díky rezervaci s názvem Opičí hora, v níž se volně potulují opice. Pravidelně se zde konají také přehlídky dravců.

- jap -

Předchozí články z Rakouska:
Steyr
Bludenz
Leoben
Krems - město štiplavé hořčice
Hall in Tirol

Článek byl zobrazen 12 221 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA