Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vídeňská muzea

Vídeň byla vždy městem s určitou noblesou, městem plným umění a kulturního života. Dnes se tato skutečnost odráží i v tom, že tady najdete opravdu velké množství nejrůznějších muzeí. Na své si přijdou milovníci umění, ale ke shlédnutí je toho mnohem více.

Kromě klasických a zavedených muzeí vznikají i nová, mnohdy poněkud netradiční. Zřejmě posledním přírůstkem do rodiny muzeí je paradoxně muzeum antikoncepce, dokumentující lidské snahy zabránit početí dítěte.

Jinou zajímavostí je Muzejní čtvrť (MuseumsQuartier), kterou její tvůrci označují za odpověď světa muzeí na současná nákupní centra. Tento komplex propojených budov totiž taková centra připomíná, až na to, že místo obchodů se návštěvníci toulají dvaceti muzei a kulturními středisky, doplněnými – stejně jako u nákupních center – kavárnami, občerstveními a také několika obchody. Se svými 60 000 m2 jde o jeden z největších kulturních komplexů na světě. Najdete tu budovy staré i nové, barokní i modernistické, stejně tak jsou zde promíseny různé druhy umění. Klasické i moderní obrazy, fotografie, video, film, architektura, divadlo, tanec, hudba, je zde také muzeum tabáku a jiné.

Další rozsáhlé muzejní sbírky jsou uloženy ve vídeňských palácích. Hofburg, císařská residence Habsburků, skrývá kromě jiných atrakcí hned několik muzeí, například muzeum císařovny Sisi. Pod tento komplex spadá také Kunsthistorisches Museum, čili museum historie umění, na Náměstí Marie Terezie. Zde jsou vystavovány sbírky, jejichž základ původně patřil Habsburkům. Kromě rozsáhlé kolekce obrazů jsou to také zbroje a zbraně.

Na protější straně náměstí může vaše prohlídka pokračovat ve vzhledově podobném muzeu historie přírody (Naturhistorisches Museum). Na zájemce čekají minerály, fosilie, kostry dinosaurů, zvířata, hmyz a mnoho dalších exponátů.

Pokud vás příroda nezaujme a ještě nemáte dost umění, další možností je třeba zámek Belvedere, Albertina, Künstlerhaus čili k/haus a jiné.

Aby se vám ale z toho umění nezatočila hlava, není špatné vrátit se občas zpátky na zem. Dobrou příležitostí je muzeum vojenské historie (Heeresgeschichtliche Museum), ukazující, že lidé byli vždy ve válčení a zabíjení velmi vynalézaví. Najdete tu zbraně z mnoha období, včetně různých specializovaných expozic, např. „sarajevského pokoje“ s automobilem císaře Ferdinanda a dalších zajímavostí.

Jinou příležitostí k cestě do hloubi lidských pohnutek je museum Sigmunda Freuda, umístěné v jeho bývalé pracovně. Je ovšem poměrně malé a nedisponuje velkým množstvím exponátů.

Jestliže pořád ještě nevíte co s časem, napovědět může muzeum hodin (Uhrenmuseum). Zdejší sbírka je jedna z největších na světě a zahrnuje vše, od malinkých hodinek přes hodiny stolní a nástěnné až po velké hodinové stroje a astronomické hodiny. Většina exponátů je udržována v chodu, a tak vás nejen pořád doprovází tikání, ale každou hodinu zazní zajímavý koncert zvonů, zvonkoher, melodií a dalších zvuků.

Prostor vyhrazený tomuto článku není dostatečný pro souhrnný přehled všech vídeňských muzeí, natož pro jejich podrobnější popis. Proto berte pár tipů výše jen jako inspiraci, určitě sami zjistíte, že možností je mnohem více.

A pokud se rozhodnete do Vídně zajet a některá muzea navštívit, můžete využít rakouských státních svátků, kdy vám bude umožněna návštěva vybraných státních muzeí zdarma nebo se slevou. Na druhou stranu, v těchto termínech tady bude mnoho lidí, proto je v některých případech možná lepší obětovat peníze na vstupné a vychutnat si prohlídku ve větším klidu.

Článek byl zobrazen 7 713 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA