Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Thayatal – malý rakouský poklad

Thayatal rozkládající se na hranici Rakouska a České republiky je se svou rozlohou 1 330 ha nejmenším rakouským národním parkem. Thayatal má v délce 25 km společnou hranici s českým národním parkem Podyjí – tuto přirozenou hranici vytváří řeka Dyje.

Národní park Thayatal garantuje společně s českým Národním parkem Podyjí ochranu jednoho z nejkrásnějších, nejromantičtějších a druhově nejpestřejších říčních údolí. Právě řeka Dyje zde vytvořila nádherná místa, která zůstala člověkem nedotčená a poskytují tak domov mnoha rostlinným a živočišným druhům. Přestože je park v porovnání s ostatními v Rakousku dost malý, nemá to vliv na krásy, které ukrývá.

Jedinečnost parku tak spočívá právě ve velké rozmanitosti nacházející se na malém prostoru. Místní příroda je velmi pestrá, obzvlášť na podzim, kdy zdejší lesy doslova hýří barvami. Strmé skalní stěny kontrastují se svahy porostlými bujnou zelení a pestré louky zase s listnatými lesy a modravou řekou. Na relativně malé ploše se zde střetávají vzácné živočišné a rostlinné druhy z jižní Evropy, předhůří Alp a střední Evropy. Thayatal se rozkládá na výrazné klimatické hranici, mezi suchým panonským klimatem a vlhkým atlantickým. 

NP Thayatal vznikl 1. ledna 2000 a od té doby se neustále rozvíjí. Péče je zaměřena na přirozený vývoj přírody tak, jak by probíhal podle přírodních zákonů a bez zásahu člověka. Pouze v místech, kde byly patrné nešetrné hospodářské zásahy, byly vysázeny stromy. Přibližně 20% plochy je tak dnes porostlé nepůvodními dřevinami. Ostatní místa byla ponechána sama sobě napospas a můžete v nich tak pozorovat přirozený vývoj fauny i flory. Podyjí a Thayatal se řadí mezi poslední přirozené údolní krajiny střední Evropy.

Více než 90 % plochy národního parku pokrývají lesy. Na teplých jižních svazích meandrující řeky se vyskytují především dubovo – habrové lesy s klokočem a třemdavou. Chladnější stinné severní stráně jsou domovem bučin, lilie zlatohlavé a také lýkovce. Z jehličnanů se v parku na skalnatých stanovištích vyskytují borovice lesní, jedle, tis červený a jalovec. Postranní útesy jsou porostlé kosatcem nebo pestrým koniklcem. Celkově botanikové v obou parcích napočítali na 1300 druhů rostlin. Aktuální studie dokazuje také existenci více než 500 druhů lišejníků, z nichž některé byly v Rakousku objeveny poprvé.

Na území parku žije asi stovka ptačích druhů, z toho 80 jich v Podyjí také hnízdí. Vzácným zimním hostem je například orel mořský, který by se časem mohl do parku navrátit natrvalo. Spatřit zde můžete také populaci čápů černých, roháče obecného nebo raka říčního. Ze savců zde své útočiště nalezla kočka divoká, vydra říční a 19 druhů netopýrů, kteří jsou jakýmsi indikátorem dobrých životních podmínek. Park obývají i vzácné druhy plazů, jako je ještěrka zelená nebo mlok a své početné zástupce má i hmyz. Mezi více než 950 druhů motýlů patří i mnoho můr, které jsou méně nápadné.

Jediným místem, kde se můžete na rakouské straně parku ubytovat je krásné městečko Hardegg, které je se svými 80 obyvateli údajně nejmenším městem v zemi. Přesto se pyšní řadou historických památek, mezi nimiž dominuje velkolepý hrad z 12. století. V roce 1754 byl hrad těžce poničen bleskem a následovaly zřejmě i doprovodné sesuvy půdy. V letech 1876 – 1905 prošel hrad rozsáhlou rekonstrukcí. Na hradě jsou uloženy památky na panovníka Maxmiliána Habsburského, který byl jako mexický císař roku 1867 zavražděn. Dalším zajímavým městem v okolí je třeba Retz, kde se nachází velmi krásný původní větrný mlýn.

Turisté přijíždějí do parku za nedotčenou přírodou a možnostem turistického vyžití. Mohou se vydat po čtyřech turistických okruzích, z nichž nejdelší zabere asi 3 hodiny. Po zdejších stezkách se dá dojít dokonce i za hranice. Prohlídky parku můžete uskutečnit buď sami individuálně, nebo se připojit ke skupince a vydat se na organizovanou prohlídku. V Thayatalu jsou nádherné jak procházky, tak i pouhá relaxace na některých k tomu vyhrazených místech. Další informace najdete na stránkách parku - www.np-thayatal.at.

- jap -
Foto: Národní park Thayatal

Předchozí články z Rakouska:
Hochosterwitz
Lurgrotte
St. Pölten – v zajetí vody
Perg
Judenburg

Článek byl zobrazen 7 790 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Rakousku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Rakousku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

Zájezdy do Rakouska

Bohatá nabídka pobytových i poznávacích zájezdů do Rakouska za mimořádné ceny. Last minute nabídky českých i německých CK.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Rakousko.Světadíly.cz jsou komplexním průvodcem po Rakousku. Najdete zde články, rady a informace na cesty, průvodce rakouskými městy Vídeň, Salzburg a dalších, informace o lyžařských letoviskách i obecné informace o lyžování v Rakousku. Rakousko je země snadno dostupná, proto zde najdete i informace o zajímavých vesničkách a tipy na krátké výlety. Součástí jsou i zájezdy do Rakouska, poznávací zájezdy, lyžařské zájezdy a pobyty spojené s golfem.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | USA